www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-16-2006, 10:04 AM   #1
CaKaLBoT
ÇaKaL Üye
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Mesajlar: 1,791
Teşekkür Etme: 0
Thanked 88 Times in 15 Posts
Üye No: 26295
İtibar Gücü: 2551
Rep Puanı : 76884
Rep Derecesi : CaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan Çocuklarinizdakİ Hazİneyİ KeŞfedİn !



Her insan varlığıyla keşfedilmeyi bekleyen ayrı birer hazine. Ancak bu hazine insanın derinliklerinde gizli. Onu bulup geliştirmek ettirmek ise başta anne baba olmak üzere eğitimcilerin görevi.


- Peki nedir bu hazine ?

Bu hazine “özgünlük ve üretkenlik”. Tüketim çılgınlığının yaşandığı toplumumuzda üretmek ve özgün düşünebilmek çok önemli. Geleceğin vizyoner ve başarılı insanlarının yetişmesi bu hazinenin değerlendirilmesine bağlı. Bu nedenle küçük yaşlardan başlayarak üretkenliğin ve özgünlüğün çocuklarda desteklenmesi gerekmektedir.


ÇOCUKLARINIZDA ÖZGÜNLÜĞÜ VE ÜRETKENLİĞİ NASIL GELİŞTİREBİLİRSİNİZ?


* Özgünlüğün ve üretkenliğin gelişiminde çevre çok önemlidir. Fark edilme, güven, sevgi, duygusal birlik ve beraberlik çocuklarda üretkenliği ve özgünlüğü destekleyen sosyal koşullardır. Öncelikle ailede bu ortamın sağlanması gerekir.


* Çocuğunuza “açık uçlu” uygun sorular sormak üretkenliği destekler. Açık uçlu sorular çocuğun hayal dünyasını zorlayarak çeşitliliği artırır. Örneğin “bu kalem ne renk” sorusu kapalı uçlu sorudur ve cevabı kısadır. Bunun yerine “bu kalemle ilgili bana neler söyleyebilirsin” veya “ bu kalemle neler yapılabilir” soruları üretkenliği ve özgünlüğü destekleyici sorulardır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çocukların verdiği cevapları “doğruyu bulma saplantısı” ile yargılamamaktır. Bir problemin çözümünde çocuğunuzun verdiği fikirleri sizinkilere uydurmaya çalışmadan ve yargılamadan kabul edin. Yargılayıcı ifadeler çocuğun hayal dünyasını ve cevap çeşitliliğini kısıtlar.


* Ne? Neden? Nasıl? Kim? Ne zaman?... gibi ardı arkası kesilmeyen çocuklarınızın sorularına yanıt vermekten kaçınmayın ve usanç göstermeyin. Çünkü onlar sizden aldıkları cevapları birleştirerek, kendi düşünce dünyasını geliştirirler.


* Günlük hayatın içinde ortaya çıkan bazı sorunlarda çocuğunuzun gelişim durumuna göre fikirlerini sorun. Ona düşünce jimnastiği yaptırın. Zamanla çocuğunuzun sıradan fikirlerle başlayıp, orijinal değeri olan fikirlere ulaştığını göreceksiniz.


* Bebeklik döneminden başlayarak dil ve hareket gelişimine bağlı olarak çocuğun ilgisini çekecek uyaranlar, çocukta özgünlüğü ve üretkenliği destekler. Bunun için ebeveynler çocuklarının gelişim dönemi özelliklerini mutlaka bilmelidirler.


* Tabiatın, bilimin, sanatın güzelliklerini fark edecek yaşantılar, farklı deneyimler çocukta birikim oluşturur ve çocuğa fikirlerde zenginlik sağlar. Beton yığınların arasında tek düze bir yaşam çizgisinde yaşantı zenginliği çok sağlanamaz. Çocuğa yaşantı zenginliği sağlayacak faaliyetler; Uygun öykü kitapları okumak, resim yaptırmak, oyuncaklar ve kuklalarla amaçlı oyunlar oynamak, müzeye, tiyatroya, sinema gitmek, hayvanat bahçesi, açık oyun alanları, park, bahçe, deniz… gibi yaşantı zenginliği oluşturabileceği mekanlarda bulunma yapılabilecek faaliyetlerdir. Ayrıca, çocuğa okunan öykülerden sonra konuşmak, gezip görülen yerler hakkında sohbet etmek çocuğun farkındalığını artıracaktır.
__________________
CaKaLBot Banlanmış ve üyeliği iptal edilmiş üyelerin mesajlarını tek nickte toplayan bir bottur.
CaKaLBoT çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 02:31 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.