www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 11-13-2006, 01:54 AM   #1
Bostandere
Forum Aşığı
 
Üyelik Tarihi: Dec 2005
Mesajlar: 4,764
Teşekkür Etme: 111
Thanked 1,308 Times in 803 Posts
Üye No: 4863
İtibar Gücü: 3037
Rep Puanı : 65437
Rep Derecesi : Bostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan Limanlarda şart, izolasyonlar 13.11.06

Limanlarda şart, izolasyonlar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “KKTC’ye uygulanan izolasyonlar kalksın, biz limanları da açarız, havaalanlarını da açarız” dediMedeniyetler İttifakı girişimi eş başkanları Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Beşiktaş’taki Başbakanlık Ofisinde ortak basın toplantısı düzenlediler. Toplantı öncesinde her iki başbakan tokalaşarak basına poz verdi, ardından da ikili işbirliğinin gelişmesine yönelik “Strateji Belgesi” imzalandı.

Başbakan Erdoğan, daha sonra yaptığı konuşmada, Medeniyetler İttifakı İstanbul Zirvesi için bir araya gelindiğini anımsattı.

Erdoğan, basın toplantısında İspanyol bir gazetecinin, Türkiye’nin Güney Kıbrıs Rum Kesimi gemilerine limanlarını açıp açmayacağına yönelik sorusu üzerine, şunları kaydetti:

“Güney Kıbrıs Rum yönetimi gemilerinin Türk limanlarını kullanamayışının sıkıntı olması noktasında, her şeyden önce, AB sürecinde birçok sıkıntılar şüphesiz ki yaşanacaktır. Bizden önce AB’ye üye olmuş ülkeler aynen bu sıkıntıları yaşadı. Bunları biliyoruz. Bize düşen, AB müktesebatıyla ilgili yapmamız gerekenlerdir. Henüz şu anda Kopenhag Siyasi Kriterleri çerçevesinde olanları yerine getirdik. Artık Maastricht Kriterleri dönemine girdik. Bu arada önümüzde bir tarama süreci var. Bu sürece yönelik olarak bizden istenen neyse bunlar da yapıldı. Şimdi artık müzakereler başladı. Müzakerelerden bir tanesi açıldı ve kapatıldı. Şu anda 4 fasıl müzakere edilmeye hazır durumda. Süreç böyle devam ediyor. Bunu siyasi ilkelerle veya siyasi anlayışla ilintili hale getirmek şüphesiz ki şık bir duruş değildir. Bunu Güney Kıbrıs Rum yönetimine ait gemilerin Türk limanlarına yanaşıp yanaşmamasıyla ilintili hale getirmek şık bir duruş değildir.”

“SÜRECE ENGEL KOYMAK İSTEYEN BİR ANLAYIŞ VAR”
Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin 24 Nisan 2004’te yapılan referandum öncesinde bazı adımlar attığına dikkati çekerek, “AB bize bu konuda şunu söyledi; ‘Türkiye olarak, bir garantör ülke anavatan olarak sizler, bu konuda gerekli desteği verirseniz, inanıyoruz ki Kuzey Kıbrıs, Annan planına (Evet) diyecektir.’ (Peki Yunanistan’dan aynı neticeyi alabilecek misiniz?) ‘Hiç endişe etmeyin, biz onu sağlayacağız’ dediler. Bu süreçte pek çok toplantı oldu. Yunanistan-Güney Kıbrıs, Türkiye-Kuzey Kıbrıs bir araya gelindi” diye konuştu.

İsviçre’de de günlerce süren müzakerelerin yapıldığını, ardından imzaların atıldığını hatırlatan Erdoğan, daha sonra referanduma gidildiğini, referandumda KKTC’nin (Evet), Güney Kıbrıs’ın ise (Hayır) dediğini anımsattı. Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Böyle bir süreç ortada dururken, bunu geri çevirme gayreti içerisine girerek şu andaki AB sürecine engel koymak isteyen bir anlayış var. Burada aklıselim, sağduyu galip gelir diyoruz. Bundan sonraki süreci de bu şekilde devam ettiririz diyoruz. Bizim bir isteğimiz var, o da şudur; KKTC’ye uygulanan izolasyonlar kalksın, biz limanları da açarız, havaalanlarını da açarız.”

AB KONUSUNDA TÜRKİYE’YE DESTEK
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, ülkesinin AB konusunda Türkiye’ye olan desteğini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiğini ve bunun kesin bir destek olduğunu ifade ettiğini belirterek, “Türkiye’nin AB’ye dahil olmasıyla ilgili var olan farklılıklar ve farklı görüşlerin en kısa zamanda bir çözüme kavuşmasını umuyorum” dedi.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Irak’taki savaşın yılda yarım milyon insanın ölümüne neden olduğunu, 3 bin ABD askerinin öldüğünü, 20 bininin yaralandığını belirterek, “Bu da bize bir strateji değişikliğine gitmemiz gerektiğini gösteriyor. Eğer bunu yapmazsak acı ve felaket sürüp gidecektir” dedi.

Zapatero, Erdoğan ile görüşmelerinde çeşitli uluslararası konuları da ele aldıklarını ifade ederek, bu konuların başında Orta Doğu, Irak, İran ve Kafkaslar’ın geldiğini söyledi.

İspanya Başbakanı Zapatero, özellikle Kafkaslar’daki durumu görüştüklerini belirterek, “Çünkü Türkiye’nin bu bölge ile ilgili çok duyarlı olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

MEDENİYETLER İTTİFAKI GİRİŞİMİ
Medeniyetler İttifakı Girişiminde elde edilen başarı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kutlayan ve teşekkür eden Zapatero, 1.5 yıl önce başlayan projede önemli adımlar atıldığını anlattı.

Zapatero, geçen süre içerisinde çok yol katedildiğini dile getirerek, “Belki ilk başta kimsenin inanmadığı bu fikri BM’ye de benimsettik” dedi.

Başbakan Zapatero, Erdoğan ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ekonomik yatırımları ele aldıklarını yineleyerek, “Medeniyetler İttifakını ve geleceğe yönelik uluslararası vizyonumuzu ele alırsak, bununla siyasi ve politik açıdan çok daha büyük bir yatırım yapmış olacağız. Barışa ve diyaloğa çok büyük bir yatırım yapmış olacağız” şeklinde konuştu.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, AB’nin, “uluslararası platformda bir aktör rol almak istiyorsa, geleceğe dönük önemli bir aktör rol üstlenmek istiyorsa, korkularını yenmek zorunda” olduğunu belirterek, “Kültürler arası farklılıklardan korkarak ve ileriye dönük bir adım atmadan AB ileriye gidemez” dedi.

Zapatero, Erdoğan ile yaptığı ortak basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir İspanyol gazetecinin, “Medeniyetler İttifakından ve Türkiye’nin AB üyeliğinden bahsediliyor. Ancak, Türkiye’nin üyeliği için kritik bir noktadayız. Görüşmenizde Sayın Erdoğan’a Kıbrıs ve ifade özgürlüğü konusunda neler söylediniz?” sorusu üzerine Zapatero, şunları kaydetti:

“Medeniyetler İttifakı Girişimi, bizim Sayın Erdoğan ile eş başkanlığını yaptığımız bir girişim. Ancak artık bu proje BM’nin konusu. Bu, bir anlayış ve diyalog ortamının var olması için yapılan bir girişimdi. Bunun hiçbir şekilde Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgisi yoktur. Diğer bütün ülkelerin yaşadığı gibi Türkiye bu üyelik sürecinde bazen güç dönemler, bazen de kolay dönemler yaşayacaktır. Ama AB uluslararası platformda bir aktör rol almak istiyorsa, geleceğe dönük önemli bir aktör rol üstlenmek istiyorsa, korkularını yenmek zorunda. Kültürler arası farklılıklardan korkarak ve ileriye dönük bir adım atmadan AB ileriye gidemez. Ve doğuşundan beri AB ileriye bakmaktadır. Bunun için isteği ve iradesi olmuştur. Diğer ülkeler Birliğe alınırken de bu ileri bakışı göz önünde bulundurduk. Bu yaptığımız işlem, ekonomik açıdan, siyasi ve kültürel açıdan bu şekilde medeniyete verilen hizmettir. Çünkü bizim amacımız sonuçta barış ve güvenliği sağlamaktır.”

Zapatero, şu andan itibaren önemli kelimelerin “birleşme ve ittifak” olduğunu vurguladı.

“MÜZAKERELERE DEVAM EDİLMELİ”
“Türkiye ile AB ilişkileri konusunda ‘kritik’ kelimesi kullanılıyor. Aralık ayında yapılacak AB Liderler Zirvesine kadar Türkiye’ye Kıbrıs konusunda süre tanındı. Türkiye’nin bu konudaki tavrı biliniyor. İspanya, önümüzdeki bu toplantıda nasıl bir karar alınmasından yana?” sorusu üzerine ise Zapatero, “Kritik kelimesini basındaki arkadaşlarımız kullanmayı seviyor. Ama zannediyorum kritik diyemeyiz” diye konuştu.

Zapatero, şu anda Türkiye’nin siyasi müzakereler için büyük çaba sarf ettiğini ve Aralık ayında hiçbir olumsuz karar alınmadan müzakerelere devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Başbakan Zapatero, Finlandiya Dönem Başkanı’nın Türkiye ile AB arasındaki sorunlara çözüm getirmesini ümit ettiğini dile getirerek, “Her şeyin ötesinde ben üyelik sürecinde Türkiye’ye tam destek verdiğimi söyleyebilirim. Türkiye, çok büyük çabalar sarf etti. Diğer üye ülkeler de zamanında büyük çabalar sarf etmişti, ancak üye olmak isteyen ülkenin de AB üyeliği yolunda siyasi iradesi mevcutsa, bunun gerçekleşmemesi için hiçbir neden yoktur” dedi.
__________________




Bostandere çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tegannideki beş şart Tilki_Andre Eskiler (Arşiv) 0 03-08-2008 07:27 PM
Nobre şart catlax7 Eskiler (Arşiv) 0 09-25-2007 02:05 PM
Üç puan şart Shekil Eskiler (Arşiv) 0 08-25-2007 12:38 PM
KKTC izolasyonlar için çabalıyor 04 Ağustos 2007 вσυя∂¢αη Eskiler (Arşiv) 0 08-04-2007 05:29 PM
değişim şart bluekeys™ Eskiler (Arşiv) 1 03-16-2006 09:01 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 12:54 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.