www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 11-24-2006, 10:52 AM   #1
CaKaLBoT
ÇaKaL Üye
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Mesajlar: 1,791
Teşekkür Etme: 0
Thanked 88 Times in 15 Posts
Üye No: 26295
İtibar Gücü: 2553
Rep Puanı : 76884
Rep Derecesi : CaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan Diyetinize sahip çıkın

Yemek yaparken yapılan yanlışlar sonucu istem dışı kilo alımları ve vitamin eksiklikleri ortaya çıkıyor. Uzmanlar kurallara uygun yemek pişirerek dengeyi sağlamak gerektiğini söylüyor. Makarnayı bol suyla haşlamak, yağları sıcakta saklamak, salata malzemelerini çok küçük doğramak besin değerini düşürüyor... Sütün fazla kaynatılması protein, yemeğin fazla pişirilmesi besin değeri kaybına yol açıyor. Diyetisyen Şeniz Gökçe, "Yemek yaparken bazı kurallara uyulmadığında besin değeri yüzde 100 iken yüzde 20'ye kadar iniyor" dedi. Mutfakta bazı "püf noktaları"na özen gösterilmemesi yüzünden, yiyeceklerin protein, vitamin ve besin değerlerinin kaybedildiği bildirildi. Diyarbakır Beslenme ve Diyet Danışma Merkezi Diyetisyeni Şeniz Gökçe, yiyecekleri hazırlama sırasında kuralların bilinmemesi durumunda hem yemeğin lezzeti hem de besin değerinde kayıplara yol açıldığını söyledi. Yiyeceklerin besin değeri kayıplarının en aza indirilmesi için bazı kuralları bilmek gerektiğine işaret eden Gökçe, sütün fazla kaynatılmasının protein, yemeğin fazla pişirilmesinin besin değeri kaybına yol açtığını kaydetti.

Dikkat edilmesi gereken noktalar

• Eti ızgara yaparken çok yüksek ısı kullanılmamalı. Eti ateşte uzun süreli ve evirip çevirmeden pişirmek gerekiyor. Çok fazla evirip çevirmek protein kaybına neden oluyor.

• Sütü fazla kaynatmamak gerekiyor. Uzun süreli kaynatma sütün protein yapısını bozar. Vücuda fazla bir yararı olmaz. Sütle yapılan tatlılarda da şeker en son ilave edilmeli. Şeker, erken konulduğunda sütün içindeki protein yapısını bozuyor. Kuru baklagiller pişirildiğinde, haşlama suyu dökülmemeli.

• Kuru fasulye ve nohudu bir gece önceden suda bekletmek gaz yapıcı özelliğini ortadan kaldırır.

• Makarnayı suyunu çektirerek pişirmek gerekiyor. B grubu vitaminleri var. Kaynatıldığında B vitamini suya geçiyor. Suya geçtiği için vitamin değeri kalmıyor. Bunun için makarnayı pilav gibi suyunu çektirerek pişirmek en iyisidir.

• Sebzeleri doğradıktan sonra uzun süre bekletmemek lazım. İçindeki vitaminler ısıya ve ışığa dayanıksızdır. Doğrar doğramaz hemen pişirmek gerekiyor. Salataları anında doğrayıp tüketmek gerekiyor. Salata yapılırken küçük doğranması da besin değerini düşürüyor. İri doğranması daha faydalı olur. Ayrıca, yıkandıktan sonra doğranmalı.

• Her yemeğin bir pişirme süresi vardır. Çok fazla pişirmek faydalı değil.

• Yumurtayı fazla haşlarsanız, protein yapısı bozulur. Yumurtayı 3 ile 5 dakika arasında haşlamak yeterlidir.

• Yemek pişirildiğinde tencerenin kapağı kapalı tutulmalı. Çünkü buharlaşma yoluyla vitamin değeri düşüyor.

• Pasta yaparken hazırlanan karışımı çok fazla çırpmamak lazım. Fazla çırpıldığında protein ve besin değeri yok oluyor.

• Patates kabuğuyla haşlanmalı ve meyveler kabuğuyla tüketilmeli.

• Patates ve soğan ışıksız ortamlarda, tahıllar cam kavanozda saklanmalı.

• Kızartmalar fritözde yapılmamalı. Kızartma yağı ne kadar çok beklerse, yapılarındaki bağlar kırılır ve farklı maddeler ortaya çıkar. Bu maddeler de kansere yol açabilir.

• Kızartma yağını birden fazla kullanmamak gerekiyor.

• Yağları ışıklı yerlerde ve madeni kaplarda ve sıcakta saklamamak gerekiyor.

• Etler, parçalara ayrılarak ve üzeri kaplanarak saklanmalı.

Estetik mi sağlık mı?

Gökçe, yemek hazırlanırken lezzet ve estetiğin öne geçtiğini ve birçok şeyin bilinmesine rağmen, bunların uygulanmadığını kaydetti. Bazı kuralları yerine getirerek, vitamin ve mineral kaybını en aza indirmenin mümkün olduğunu anlatan Gökçe, "Bu kurallara uyulmadığında besin değeri yüzde 100 iken yüzde 20'ye kadar iniyor" dedi
__________________
CaKaLBot Banlanmış ve üyeliği iptal edilmiş üyelerin mesajlarını tek nickte toplayan bir bottur.
CaKaLBoT çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bülent'e sahip çıkın winstoon007 Galatasaray 0 04-02-2009 03:58 PM
Evden çıkın az sonra vuracağız' ÇaKıR- Eskiler (Arşiv) 3 03-02-2008 01:33 AM
Çıkın Parkımızdan GooD aNd EvıL Eskiler (Arşiv) 0 01-20-2008 09:41 AM
Çıkın ve yenin! sparki Eskiler (Arşiv) 0 10-30-2006 04:04 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 10:41 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.