www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 12-07-2006, 05:06 AM   #1
GeCeLeR
Guest
 
Mesajlar: n/a
Üye No:
Cinsiyet :
Varsayılan Hafızanızı geliştirmek elinizde

afızanızı geliştirmek elinizde

Randevularınızı unutuyor musunuz? İsimleri ve yüzleri hatırlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Anahtarlarınızı nereye koyduğunuzu unutup hayıflanıyor musunuz?

Betty Fielding´in, orta yaş üstündeki kişilerin hafızasını geliştirmek amacıyla hazırladığı 10 basit yöntemin öğretildiği "Hafıza El Kitabı"nda ilk adım olarak, hafızanın nasıl çalıştığının anlaşılması için çaba sarf edilmesi öneriliyor ve ´´Hafızanın nasıl çalıştığını anlamak, hafızanızın gücünü artırmanız amacıyla kontrolü ele almanız için sizi bilgilendirecektir´´ deniliyor.

İkinci adımda hafıza araçları geliştirilmesi tavsiye edilen kitapta, ´´Duyusal farkındalık, zihinsel imgeler, kelimeler ve mesajlar, çağrışım ve bağlantı kurma, gruplama, tekrarlama, prova yapma ve gözden geçirme, aralıklara bölme, hafıza yardımcılarını hatırlatıcı olarak kullanma´´nın da hafızayı korumak ve geliştirmek için önemine işaret ediliyor.

´Hafıza araçları geliştirmek´´

Hafıza araçları geliştirmek için de sezgisel duyunun yanı sıra beş temel duyu olan görme, işitme, dokunma, tat ve kokudan yararlanılması önerilen kitapta, ´´Duyularınızın neyi ortaya koyduğunun ne kadar bilincinde olursanız, o kadar çok hafıza izi toplarsınız ve hatırlama deneyiminiz o kadar kolay olur´´ deniliyor. Duyumsal farkındalığı geliştirmek içinse gözlem yapılması öneriliyor.

Görülen veya zihinde canlandırılan bir kişi veya bir yer hatırladığında zihinde oluşan imgenin yararlı bir hafıza aracı olduğu ifade edilen kitapta, bir dükkanda, markette, müzede veya bir sanat galerisinde zihinsel resimler oluşturma uygulaması yapılması tavsiye ediliyor.

Bazı kişilerin resimlerden çok kelimelerle düşünme eğiliminde olduğuna işaret edilen kitapta, hafıza izlerini bir araya toplamak için hatırlanması istenilen kelimelerin yüksek sesle veya içten söylenmesi öneriliyor.

Hatırlanması istenilen şeyler arasında bağlantı kurulmasının da hafıza için önemli olduğu vurgulanan kitapta, örneğin ´pazar sabahı kahvaltısı ile kuşun yemek çanağını doldurma´ arasında bir bağlantı kurulabileceği ifade ediliyor.

Kitapta, ´gruplama´ sürecinin belleği güçlendirdiği vurgulanarak, alışveriş listelerinin ´süt ürünleri´, ´konserve yiyecekler´, ´temizlik malzemeleri´ gibi gruplara ayrılması tavsiye ediliyor. Bu gruplama sırasında obje sayısının da kısa süreli hafızanın sınır sayısı olan 7´yi geçmemesi öneriliyor. Bunların sayılarının fazla olması halinde ise alt gruplara ayrılması gerektiği belirtiliyor.

Hafızanın işleyişinde tekrarın önemine de işaret edilen kitapta, "Kelimeler, adlar, maddeler, olaylar ve fikirler ne kadar sık tekrar edilirse uzun süreli hafıza da o kadar iyi depo edilir ve daha kolay hatırlanır" deniyor.

Gelecekteki girişimlerin provasını yapmak ve geçmişteki olayları gözden geçirmenin de anıları oluşturma ve pekiştirmenin önemli yollarından olduğu ifade edilen kitapta, tekrarlama sürelerinin arasına zaman aralıkları konulması da tavsiye ediliyor.

Bu bölümde ayrıca takvimler, not almak için bloknotlar, listeler, zamanı gösteren aygıtlar, kayıt aygıtları, adres ve kayıt defterleri, yapıştırmalı bloknotlar gibi hafıza yardımcılarından da yararlanılması öneriliyor.

Kendinizi motive edin

Hafızanın gelişmesinin motivasyona dayandığı belirtilen kitapta, "Kendinizi motive edin, girişimde bulunun" önerisi getiriliyor.

´Hayatın keyfinin çıkarma´ da tavsiye edilen kitapta, "Keyif almak, anlamak, yaratmak, başkalarıyla bağlantı kurmak ve kendinizi aşmak gibi doğal dürtüleriniz de hafıza projenizin uygulanmasında birer motive edici olarak oyuna girebilir" deniliyor.

Dikkatin hafıza için gerekli olduğu vurgulanan kitapta, odaklanma yeteneğinin artırılması önerilerek, "Dikkatinizi odaklamak, bazı şeylerin siz istediğiniz sürece zihninizde kalmasını sağlar" deniliyor.

Kitapta ayrıca hem öğrenme hem de yaşam biçimine düzen verilmesi tavsiye edilerek, "Öğrenmeye düzen vermenin dışında zamanınızı ve çevrenizi düzenlemek hafızanızı geliştirecektir. Çünkü daha az şeyi unutacak ya da yanlış yere koyacaksınız" görüşü savunuluyor.

30 yaştan itibaren beyin ve sinir sistemi de dahil bütün beden sistemlerinde giderek artan değişiklikler olduğuna işaret edilen kitapta, sağlığı korumak için bir plan yapılması öneriliyor. Bu planın da "dengeli beslenme, egzersiz yapma, toksik maddelere maruz kalmayı en aza indirme ve düzenli doktor kontrolünden geçme"yi kapsaması gerektiği vurgulanıyor.

Stres ve depresyonla başa çıkılması da tavsiye edilen kitapta, "doğal yaşlanma sürecini anlayın ve onunla başa çıkın" mesajı verilirken, hafıza geliştirme programında herkesin kendi eğitmeni olması da öneriliyor.
  Alıntı ile Cevapla
Eski Bugün   #n/a 
Teşekkür Botu
Bot
bot Çevrimiçi

Avatar

Giriş Tarihi: Ocak 2005
Yaş: 0
Mesaj : 0
Üye No: 0
Rep Power: Çok
saphirarya (04-25-2007) bu konu için teşekkür ettiler...
bot Çevrimiçi Tesekkur botuna Rep veremezsiniz. Yinede Tesekkurler. Kurallara Aykırı Mesajı Bildir  
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kaderiniz elinizde winstoon007 Galatasaray 0 04-05-2009 07:05 PM
Kaderiniz elinizde winstoon007 Galatasaray 0 04-05-2009 06:41 PM
Sınav stresi hafızanızı felç etmesin ÇaKıR- Eskiler (Arşiv) 0 06-01-2008 07:13 PM
Hafızanızı kaybedebilirsiniz ÇaKıR- Eskiler (Arşiv) 1 05-31-2008 09:24 AM
Elinizde bir fare GooD aNd EvıL Eskiler (Arşiv) 0 02-24-2008 09:39 AM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 09:59 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.