![]() |
![]() |
#1 |
Administrator
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2005
Mesajlar: 8,106
Teşekkür Etme: 20 Thanked 155 Times in 28 Posts
Üye No: 1
İtibar Gücü: 70000
Rep Puanı : 434913
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
Ünvan : Admin
|
![]() DENİZLİ (İHA) - Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, et ve et ürünleriyle birlikte alınan alkolün gut hastalığına neden olduğunu söyledi.
Et ve et ürünleri alkolle alındığı taktirde vücudun bir takım eklemlerinde ürik asit birikiminin oluşmasıyla ortaya çıkan gut hastalığının ciddi ağrılı eklem krizlerine yol açan romatizmal bir hastalık olduğunu belirten Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, "Ağrılı eklem krizleri genellikle gece ortaya çıkıp hızlı gelişir ve sizi uykudan uyandırabilir. Hastalık genellikle tek eklemi, sıklıkla da ayak baş parmağını etkiler. Bununla birlikte ayağın diğer eklemlerini, diz, dirsek ve el bileğini de etkileyebilir. Hastalıkta eklem yerlerinde şiddetli ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareketlerde bir kısıtlama meydana gelir. Bu durumda hastanın acilen tedavi edilip, eklemdeki iltihabın giderilmesi gerekir. Gut hastalığı kronikleşip uzun sürer veya devamlı tekrar ederse, o zaman eklemlerde kalıcı sakatlık ve böbrek taşlarına neden olabilmektedir" dedi. Erkeklerin gut hastalığına yakalanma risklerinin daha fazla olduğuna dikkat çeken Türkmen, "Erkekler gut hastalığına yakalanma açısından kadınlara göre 20 kat daha fazla risk altındadırlar. Hastalık 30-50 yaşlarda daha sık görülmekte olup, kanda ürik asidin yükselmesine neden olabilen bir aile öyküsü, şişmanlık, bazı tansiyon ilaçları, kan hastalıkları, şeker, böbrek ve bazı damar hastalıkları da gut hastalığına neden olabilmektedir. Gut hastalığında teşhis; kanda ürik asit artışı, eklem sıvısında yapılan çalışmalar, röntgen filmleri ve hastanın iyi bir muayenesiyle konabilir. Hastalığın akut ağrılı dönemi geçtikten sonra bile ürik asit açısından zengin proteinli gıdalardan kaçınmak, muayyen et ve et ürünlerini, deniz ürünlerini, süt, yoğurt, peynir gibi gıdaları, ıspanak, bira mayası, hayvansal yağları, beyin, böbrek, et suyu ve özellikle gece içilen etli çorbaları az tüketmek gerekir. Özellikle Kurban Bayramı'nı kutladığımız bu günlerde gut hastalığına yakalanmamak için kesinlikle et ve et ürünleriyle beraber alkol tüketilmemesini tavsiye ediyoruz" diye konuştu. |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Şekersiz şeker hastalığına dikkat | ÇaKıR- | Eskiler (Arşiv) | 0 | 04-02-2008 07:19 PM |
Kış aylarında sedef hastalığına dikkat! | WrAtBoY | Eskiler (Arşiv) | 0 | 02-02-2008 10:38 AM |
Orak hücre anemi hastalığına dikkat | Tilki_Andre | Eskiler (Arşiv) | 0 | 10-19-2007 11:19 PM |
Orak hücre anemi hastalığına dikkat | KoJiRo | Eskiler (Arşiv) | 0 | 10-19-2007 10:25 PM |
Orak hücre anemi hastalığına dikkat | D@!?l<_@NG€L | Eskiler (Arşiv) | 0 | 10-19-2007 07:25 PM |