www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 01-23-2007, 01:48 AM   #1
jockeя
Administrator
 
jockeя Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Aug 2005
Mesajlar: 8,106
Teşekkür Etme: 20
Thanked 155 Times in 28 Posts
Üye No: 1
İtibar Gücü: 70000
Rep Puanı : 434913
Rep Derecesi : jockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Ünvan : Admin
Varsayılan Baş Dönmesi

Fiziksel bir nedene bağlı olmayan baş dönmesi ve denge bozukluğu, beyin kanaması, beyin tümörü, yüksek tansiyon, boyun fıtığı ve depresyon belirtisi ile karıştırılabiliyor.

NTV - Hastaların doktor doktor dolaşmasına neden olan baş dönmesi ve denge bozukluğu artık “bilgisayar beyin ara yüzey teknolojisi” yöntemiyle 5 seansta tedavi edilebiliyor.
Hastanelere ağrılardan sonra en sık ikinci başvurma nedeni baş dönmesi ve denge bozukluğu problemi. Araştırmalar her 10 kişiden 3’ünün genetik olarak baş dönmesi ve denge bozukluğuna yatkın olduğunu gösteriyor. Hastaları eve bağımlı hale getiren baş dönmesi ve denge bozukluğu tedavisinde kullanılan en yeni tedavi seçeneği ise “bilgisayar beyin ara yüzey teknolojisi”.
Bu yöntemle 5 seansta iç kulaktaki denge sistemi bozulan beynin, bu duyguyu yeniden öğrenmesi sağlanıyor. Bu sistemin Avrupa’da 1 yıldır kullanıldığını, ABD’de geçen aralık ayında Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay aldığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof Dr. Alev Üneri, “Bu cihaz 35 yıllık çalışmanın sonucunda geliştirilmiş, taşınabilir ve hastaya hiçbir girişimsel uygulama yapmadan pratik olarak uygulanan bir cihaz. Bugüne kadar yapılan çalışmaların sonuçları çok olumlu. 20 dakika süren ve 5 seans yaptığımız tedavilerden çok olumlu sonuçlar alıyoruz” diyor.

BİLGİSAYAR BEYİN ARA YÜZEY TEKNOLOJİSİ
Cihaz bir mini bilgisayar olan ana gövdeyle ona bağlı olan şerit biçiminde iki parçadan oluşuyor. Tedaviyi uygulayan Prof. Dr. Alev Üneri’nin verdiği bilgiye göre cihaz şöyle çalışıyor.

Cihazın 100 elektrot bulunan ucu hastanın diline yerleştiriliyor. Hasta gözünü kapatarak dengede durmaya çalışıyor. Hasta dengede durduğunda cihazdan gelen titreşimi dilinin tam ortasında hissediyor. Dengesi bozulduğunda ise titreşim dilin sol, sağ, ön ya da arka tarafına kayarak hastayı uyarıyor. Hasta da duruşunu düzeltiyor. Beyne kaybolan denge fonksiyonunu öğretebilmek için bir başka duyudan dilden yardım alındığını belirten Prof Dr. Alev Üneri, yapılan işlemi “bilgisayarda çalışmayan bir programın yerine disketle yeni bir program yüklemek” olarak tarif ediyor.

BAŞ DÖNMESİ ŞİKAYETİ
Baş dönmesi deyimi var olmayan bir hareketin var gibi hissedilmesini tarif ediyor. Bazı baş dönmelerinde kişi etrafının ya da kendisinin hareket ettiğini görürken duvarlar, eşyalar dairesel olarak dönüyor veya aşağıdan yukarıya kayıyor, bazen de etrafın değil kendisinin hareket etmekte olduğunu hissedebiliyor.

Prof. Dr. Alev Üneri, baş dönmesinin özelliklerini şöyle dile getiriyor:
“Bazen bu hareket o kadar kuvvetli ve hızlı hissedilir ki hasta gözünü açamaz ve ayakta duramaz. Bu görüntü yanılgısının sebebi gözlerde nistagmus denilen istemsiz hareketlerdir. Bir baş dönmesi atağı birkaç saniye sürebileceği gibi saatlerce, ya da hafifleyerek günlerce, aylarca sürebilir, bazen de belli aralıklarla tekrarlar. Tekrarlama aralıkları da çok değişik olabilir, günde birkaç kez kısa süreli ataklar gelebilir ya da iki atak arası 25-30 seneye kadar uzayabilir. Kişiden kişiye değişmekle beraber özellikle şiddetli ve uzun süreli ataklara bulantı ve kusma eşlik edebilir.”

BAŞ DÖNMESİ VE DENGE BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ

Marmara Üniversitesi Nöroloji Ensitütüsü’nde görev yapan Prof. Dr. Alev Üneri, baş dönmesi ve denge bozukluğunun nedenleri hakkında şu bilgiyi veriyor:
“Baş dönmesi sorunu olan kişilerde genetik bir yatkınlıktan söz etmek mümkün. Sorun vestibüler sistemden kaynaklanıyor. Vestibüler sistem, iç kulak denge sistemi olarak bilinir, bunun sebebi bu sistemin duyu yani algılayıcı organının iç kulaktaki labirent adı verilen organcık olmasıdır. Ancak görme veya işitme duyusunda olduğu gibi iç kulaktaki organcık yalnızca algılama aracıdır, vestibüler sistem olarak adlandırdığımız yapı ise, bu organcık tarafından algılanan verilerin işlendiği ve sonuçlarının ilgili tüm vücut fonksiyonlarına yansıtıldığı santral ve periferal sinir sistemi ağını da içeren yapılar bütünüdür. Sonuç olarak vestibüler sistemin herhangi bir noktada etkilenmesi baş dönmesi hissini oluşturur. Baş dönmesi ve denge bozukluğunda stres hormonlarının, cinsiyet hormonlarının önemli rolü var. Hastaların ortak bazı özellikleri dikkat çekiyor. Çocukluklarında taşıt tutan, vapura binemeyen, midesi bulanan kişilerde baş dönmesi sorununu erişkinlikte daha sık gözlüyoruz. Kronik denge bozukluğu olarak gelişebiliyor. Bir de bazı ilaçların iç kulaktaki denge merkezini etkilediği denge bozuklukları görüyoruz. Örneğin diyaliz hastalarına verilen antibiyotiklere bağlı denge bozukluklarının tedavisinde de bu yöntemi tercih ediyoruz.”

TANI KOYMADAKİ ZORLUKLAR
Hastaların en büyük probleminin dengesizlik, düşme riski, günlük işlerini yapamama, eve bağlanma olduğuna işaret eden Prof Dr. Alev Üneri şöyle konuşuyor:
“Bu hastalara tanı konuluncaya kadar zaman kaybediliyor. Özellikle 60 yaş üstündeki kişilerdeki baş dönmesi ve denge bozukluğu genellikle damar sisteminin yetersizliğinden kaynaklanan beslenme bozukluğuna bağlanıyor. Kireçlenme ya da boyun fıtığı neden olarak gösteriliyor, hiçbir bulgu edilemezse hastaya psikolojik sorunu olduğu ifade ediliyor. Bu da hastanın daha da içine kapanmasına yol açıyor.”

HASTALAR NE DİYOR?
1 yıldır baş dönmesi ve denge bozukluğu sorunu yaşıyan 30 yaşındaki kimya teknikeri Fitnat

Fitnat Gökçen yaşadıklarını şöyle dile getiriyor:
“Hastalığım birdenbire başladı. Merdivenden inerken zorlanma hissediyordum. Sürekli tutunmak zorundaydım. Kendi başıma yürüyemiyordum. Bu arada 5 doktora gittim. Bütün testler yapıldı. Hastalığımı ihmal etmedim. Ancak bir türlü tanı koyamadılar. 15 gün nöroloji kliniğinde yattım. Vitamin önerdiler. Ben de yaşadıklarımın psikolojik bir sorun olduğunu düşünmeye başladım, içime kapandım. Sonunda bir tanıdığımız aynı sorunları yaşadığını bunun denge bozukluğu olduğunu söyleyince konunun uzmanı olan hekime ulaştım. Depresyonda olmadığımı öğrendim. Bana denge bozukluğu tanısı konuldu. Bilgisayar beyin ara yüzey teknolojisi denilen cihazla bana düzenli olarak tedavi uygulanmaya başladı. Bu arada baş dönmemi ve denge bozukluğumu tetikleyen kafein, tuz ve maya içeren gıdaları kesmem önerildi. Önerilen tedavileri uyguladıktan sonra artık kendimi çok iyi hissediyorum. Hastalığım sırasında işten ayrılmıştım. Şimdi kendimi yeni işe girecek kadar canlı ve dinamik hissediyorum. Baş dönmesi ve denge bozukluğu olan benim gibi doktor doktor dolaşan hastalara da denge konusunda uzman bir hekime başvurmalarını öneriyorum.
54 yaşındaki ev kadını olan Süheyla Özkaplan ise aniden ortaya çıkan baş dönmesi ve denge bozukluğunun boyun fıtığından ya da beynindeki bir hastalıktan kaynaklandığını düşünerek sıkıntılı günler geçirmiş. Tedaviye başlayalı 4 seans olduğunu ve kendini iyi hissettiğini belirten Süheyla Özkaplan şunları söylüyor:

“Bu problemim ortaya çıktığında evdeki hiçbir şeyimi yapamadım.Kızlarım bana yardımcı oldu. Korku dolu günler yaşadım. Bana çevremdeki birçok kişi bu hastalığın geçmeyeceğini, ömür boyu ilaç kullanmam gerekeceğini söyledi. Ama ben yılmadım. Konuyu araştırdım. Baş dönmesi ve denge bozukluğu konusunda uzman bir hekime ulaştım. Doktorum bana düzenli olarak tedavi uyguladı. Ben de diyetime dikkat ettim. Düzenli yürüyüşler yaptım. Alkol ve sigara kullanmamam önerildi. Zaten kullanmıyorum. Tuzu diyetimden çıkardım. Kahve tüketmiyorum. Şu an kimseye ihtiyaç duymadan yürüyebiliyorum. Kendimi iyi hissediyorum.”

BAŞ DÖNMESİ VE DENGE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARA ÖNERİLER
Baş dönmesi ve denge bozukluğu sorununu, uykusuzluk, hatalı beslenme ve hareketsizlik de tetikleyebiliyor.
Prof Dr. Alev Üneri, hastalara şunları öneriyor.
. Her gün düzenli 8 saat uyku uyumaya özen gösterin.
. Bol lifli bir beslenme biçimini benimseyin. Kabızlık sorunu yaşamamak için önlem alın.
. Diyetinizde tuzu azaltın.
. Yaşamınızda size stres yaratan faktörleri azaltmaya çalışın.
. Alkol, kafein ve sigaranın baş dönmesini tetikleyebileceğini unutmayın.
. Baş dönmeniz ve denge bozukluğunuz devam ediyorsa muhakkak hekime başvurun.
jockeя çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Baş dönmesi deyip geçmeyin ÇaKıR- Eskiler (Arşiv) 0 04-15-2008 02:14 AM
Deve kuşlarının başlarının dönmesi jockeя Eskiler (Arşiv) 0 08-13-2007 06:35 PM
Baş dönmesi tedavisinde yeni dönem M@D_VIPer Eskiler (Arşiv) 0 07-19-2007 11:46 PM
Bumerangın Geri Dönmesi Bostandere Eskiler (Arşiv) 1 03-10-2006 04:22 AM
Baş dönmesi (vertigo)Nedir?? Karizmatix Eskiler (Arşiv) 0 01-29-2006 11:24 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 11:27 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.