www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 06-24-2007, 09:25 PM   #1
M@D_VIPer
Forum Kalfası
 
M@D_VIPer Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Dec 2005
Konum: BeyCoast
Mesajlar: 7,003
Teşekkür Etme: 26
Thanked 333 Times in 269 Posts
Üye No: 4853
İtibar Gücü: 3000
Rep Puanı : 16800
Rep Derecesi : M@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Tatilcilere yaz isali uyarısı

Tatilcilere yaz isali uyarısı
SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Belgin Sırıken, artan sıcaklarda tatile gidecek veya seyahate çıkacakları gıda kaynaklı "yaz ishalleri"ne karşı uyarırken, gıdaların hijyenik olmasının önemine işaret etti.

Afrika sıcaklarının Türkiye'yi kavuracağı bugünlerde yapılacak seyahatlerin beraberinde bir takım tehlikeleri de getireceğini kaydeden Doç. Dr. Belgin Sırıken, bu tehlikelerin başında gıda kaynaklı bağırsak infeksiyon ve intoksikasyonlarının (zehirlenme) geldiğini hatırlattı.

Bu infeksiyonlara neden olan etkenlerden birisinin Escherichia coli (koli basili) olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Sırıken, "Etkenin alt türlerinden biri olan Enterotoksijenik E. coli (ETEC), gelişmekte olan ülkelerde biri çocuk ishali, diğeri turist ishali olmak üzere iki önemli klinik sendromla ilişkilendirilmektedir. Turist veya yolcu ishali etkeni olarak da bilinen enterotoksijenik E.coli genel olarak erişkin insanlarda, turistlerde görülmekte ve hastalığın oluşmasında insanların ziyaret ettikleri
yerlerdeki hijyenik koşulların yetersizliği önemli rol oynamaktadır" dedi.

ETEC'in tropik ve subtropik ülkelerde çocuk ishallerinin temel sebeplerinden biri olarak bilindiğine dikkat çeken Sırıken, ilerleyen yaşa paralel olarak azalan bağışıklık sonucu yaşlı insanlarda da hastalığa yakalanma sıklığının arttığını vurguladı. Sırıken, "ETEC ve diğer E. coli infeksiyonlarında etkenler infekte insanların dışkısı ile çevreye ve gıdalara bulaştığından, insanlar bulaşmada temel kaynağı oluşturur. İnfekte insanlar bu etkenleri dışkıları ile çevreye ve gıdalara bulaştırdığından, insanlar
bulaşmada temel kaynağı oluşturur. İnfekte insanlar bu etkenleri dışkıları ile çıkarır ve gıdaların kontamine olmasına neden olur. Yapılan çalışmalar bulaşık içme suyu veya gıdaların insan infeksiyonlarındaki en büyük kaynakları oluşturduğunu göstermektedir. İnsandan insana temas yoluyla bulaşma olmaz. Etkenlerin insanlara bulaşmasında kontamine gıda ve suyun en önemli araç olduğu bilinmektedir. Evcil hayvanlardan özellikle buzağı ve domuz yavrularında da ETEC ishal etkeni olarak önem taşır. İnfeksiyon belirtileri kolerada olduğu gibi ishal, dehidratasyon, karın krampları, muhtemelen şok ve bazen kusmadır. İshal kanlı değildir. Hastalık bir ila iki gün sürer" diye konuştu.

Bugünlerde başta tatilciler olmak üzere insanların karşısına sorun olarak çıkacak bir diğer E.coli alt türünün enteroinvaziv E. coli (EIEC) olduğunu ifade eden Sırıken, şu bilgileri verdi:

"Yine etkene sıcaklarda sık rastlanıyor. Hastalık özellikle de gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda ishal etkeni olarak önem taşıyor. Ancak EIEC, erişkin insanlarda sıklıkla epidemik seyirli gıda infeksiyonlarına neden oluyor. Hastalığın süresi birkaç gündür. Belirtileri ise kolitis, dizanteri, ateş, abdominal kramp ve kanlı ishal şeklindedir. Dışkı, kontamine gıda ve su bulaşmadaki en önemli kaynaktır. Bunun dışında EIEC'ten kaynaklanan gıda infeksiyonu olguları yumuşak peynir, çiğ süt ve kıymadan kaynaklanmaktadır. Korunmada, sütün pastörizasyonu, tüketime hazır gıdaların soğuk muhafazası, üretimde hijyen ve üretimde çalışanların muayenesi önemlidir."
__________________

M@D_VIPer Nickten Öte..Bir Markadır...


Her Gidişin Bir Dönüşü,Her Bitişin Bir Başlangıcı Vardır..!!!
M@D_VIPer çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 06-24-2007, 09:29 PM   #2
Tilki_Andre
Forum Aşığı
 
Tilki_Andre Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Feb 2007
Konum: ¢αкαℓ.ηєттєη
Yaş: 31
Mesajlar: 4,929
Teşekkür Etme: 235
Thanked 266 Times in 182 Posts
Üye No: 31562
İtibar Gücü: 2447
Rep Puanı : 11542
Rep Derecesi : Tilki_Andre has a reputation beyond reputeTilki_Andre has a reputation beyond reputeTilki_Andre has a reputation beyond reputeTilki_Andre has a reputation beyond reputeTilki_Andre has a reputation beyond reputeTilki_Andre has a reputation beyond reputeTilki_Andre has a reputation beyond reputeTilki_Andre has a reputation beyond reputeTilki_Andre has a reputation beyond reputeTilki_Andre has a reputation beyond reputeTilki_Andre has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan

teşekürler
__________________
:wink:
Tilki_Andre çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İngiltere'de sel uyarısı GooD aNd EvıL Eskiler (Arşiv) 0 10-05-2008 03:53 PM
Taktik uyarısı KaRamBoL™ Eskiler (Arşiv) 0 03-10-2008 03:10 PM
Azerbaycan'dan PKK uyarısı ÇaKıR- Eskiler (Arşiv) 0 02-18-2008 08:01 PM
Cumhurbaşkanı'ndan AB uyarısı ÇaKıR- Eskiler (Arşiv) 0 02-13-2008 07:39 PM
Rehavet uyarısı [мα∂ℓιηє] Eskiler (Arşiv) 0 09-23-2007 10:57 AM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 01:50 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.