www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 06-26-2007, 10:10 AM   #1
Nǿ ŦΞДЯ™
Forum Kalfası

Nǿ ŦΞДЯ™ Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 75
Üye No: 24380
İtibar Gücü: 2830
Rep Puanı : 3451
Rep Derecesi : Nǿ ŦΞДЯ™ has a reputation beyond reputeNǿ ŦΞДЯ™ has a reputation beyond reputeNǿ ŦΞДЯ™ has a reputation beyond reputeNǿ ŦΞДЯ™ has a reputation beyond reputeNǿ ŦΞДЯ™ has a reputation beyond reputeNǿ ŦΞДЯ™ has a reputation beyond reputeNǿ ŦΞДЯ™ has a reputation beyond reputeNǿ ŦΞДЯ™ has a reputation beyond reputeNǿ ŦΞДЯ™ has a reputation beyond reputeNǿ ŦΞДЯ™ has a reputation beyond reputeNǿ ŦΞДЯ™ has a reputation beyond repute
Varsayılan 06/26/07 - 'Hoş geldin Çiğdem Abi'

Üç yıldır Habur-Zaho arasında taksicilik yapan Çiğdem İyli, başta çok şaşıran peşmergelerin alıştığını söyledi: 'Hoş geldin Çiğdem Abi! Güle güle Çiğdem Abi' diyorlar.

Habur Sınır Kapısı'nda taksicilik yapan Adanalı Çiğdem İyli (42), Kuzey Irak'ın Zaho kentine her gün yolcu taşıyor. Peşmergelerin "abi" dediği İyli, "Silopili şoförler bana çok rahatsızlık verdi. 'Kadının çalışması ayıptır, günahtır' diyorlar" dedi.
Feodal yaşamın hüküm sürdüğü Şırnak'ın Silopi ilçesinde bir kadın, hemcinslerinin ilgi göstermediği bir mesleği başarı ile sürdürüyor. İçki içtiği ve kumar oynadığı gerekçesiyle kocasından boşanan, bir erkek çocuk annesi İyli, bir arkadaşının önerisiyle Adana'dan Silopi'ye gelip taksicilik yapmaya başladı. Üç yıldır Silopi'de çalışan İyli, büyük mücadele sonucu kendini Silopi halkına kabul ettirdi.

'Adanalı cesareti'
Habur Sınır Kapısı'ndan Kuzey Irak'ın Zaho şehrine yolcu taşıyan İyli'nin hayat hikâyesi roman gibi. Adana'da çok zor yıllar geçirdiğini söyleyen İyli, şunları kaydetti:
"Eşim alkolikti. Fabrikada çalışıp para kazanıyordum. Eşim götürüp kumarda yiyordu. Buna fazla dayanamadım. Eşimden boşandım. 14 yaşındaki oğlumu alıp bir tesadüf eseri Silopi'ye geldim. Oğlum Mert'i okutuyorum, para kazanıyorum. Kimseye muhtaç olmuyorum. Herkes beni ezmeye çalıştı. Eroincisi, 'Eroinimi taşır mısın?', silah tüccarı 'Silahımı taşır mısın?' dedi. 'Taşımam' deyince benimle uğraştılar. Bir süre buradan uzaklaştım. Bir yıl Van'da çalıştım. Sonra geri döndüm."
Kuzey Irak'ta çalışmanın zor olduğunu ancak cesareti nedeniyle tüm sorunları aştığını belirten İyli, "Biz Adanalılar cesaretliyiz, korkmadan çalışıyorum" dedi.
Kuzey Irak'ta peşmerge dahil herkesin kendisine yardımcı olduğunu anlatan İyli, "Iraklılar sempatik, romantik insanlar. Duygusallar. Bana karşı ılımlılar, iyi davranıyorlar" diye konuştu.

Peşmerge şaşırdı

Silopi'ye ilk geldiğinde kimsenin kendisine yol göstermediğini kaydeden İyli şunları söyledi:
"Dil bilmiyordum. Zamanla öğrendim. İlk geldiğimde buradaki insanlar çok şaşırdı. Arabayı durduran peşmerge, 'Aaa kadın' deyip güldü. Sonra alıştılar.
Ben sınır kapısında hem askerden hem peşmergeden sıcak ilgi gördüm, ama Silopili şoförler bana çok rahatsızlık verdi. 'Kadının çalışması ayıptır, günahtır' diyorlar. Oysa ben namusumla çalışıp para kazanıyorum."
Kuzey Irak'ta, asayiş güçleri tarafından yakından izlendiğini kaydeden İyli, "Şapkamı takıyorum. Direksiyonun başına geçiyorum. Kontrol noktalarındaki peşmergeler bana 'abi' diyor. 'Abi hoş geldin. Buyur geç' deyip yardımcı oluyorlar" dedi.

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı