www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-03-2007, 07:34 AM   #1
F@sTaLaFisT@
Forum Müdavimi
 
F@sTaLaFisT@ Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Sep 2007
Yaş: 35
Mesajlar: 2,479
Teşekkür Etme: 46
Thanked 10 Times in 10 Posts
Üye No: 44467
İtibar Gücü: 1821
Rep Puanı : 2556
Rep Derecesi : F@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan HİNDİSTAN EV SOREKSİ veya MİSK SOREKSİ

Bu hayvanlar, vatanı olan Hindistan ile Seylân'da tıpkı bizdeki fareler ve sıçanlar gibi evlere dadan-mıştır. İngiliz yazarı Rudyard Kip-ling'in, «Rikki-tikki-tavi» adlı eserinde daima duvarların dibinde sürünüyor ve odanın ortasına çıkmıyor diye bahsettiği Chuchundra (Çüçün-dra) bu hayvandır.
Para sıçanı: Bu soreks, cinsine göre iri bir hayvan sayılır. 15 santim uzunluğunda bir vücudu ile bunun yarısı kadar bir kuyruğu vardır. Hayvanın açık mavimsi gri rengi loşlukta fosfor gibi ışıldar. Bu soreks, koşarken gümüş paraların şıkırtısı gibi bir ses çıkarmaktadır; yerlilerin ona «para sıçanı» adını takmalarının sebebi de budur.

Gözlerinin zayıflığı ev soreksinin rekor sayılacak miktarda hamam böceği ve diğer ev böceklerini imha etmesine engel değildir. Bu hayvana, çağrılınca gelmeyi öğretmek kabildir. Biraz gayret edilse, hamam böcekleriyle başka böcekleri elden almaya da alıştırılabilir. Kendisiyle' aynı kafese konulan iri bir fareyi derhal öldürür.
Ev soreksi'nin, kemiriciler tarafından yayılan salgınların sık sık patlak verdiği tropikal bölgelerde çok makbul bir hayvan olması icabederdi. Ne çare ki, yerliler onu görür görmez- öldürürler. Halbuki misk kokusunun dışında, insana hiçbir zararı yoktur. Rivayete bakılırsa, bu soreks, değdiği her şeye, hatta kapalı bir şişenin içindeki şaraba kadar kokusunu bulaştırırmış.
Dünyanın en küçük memelisi: Ev soreksleri'ne Doğu ile Güney Asya' nin birçok kısımlarında, ayrıca Güney Avrupa'da rastlanılır. Çoğu hayli küçüktür. Meselâ, Güney Avrupa'nın Akdeniz sahillerinin sakinlerinden Etrüsk soreksi dünyanın en küçük memelisidir. Başı ile vücudunun toplu uzunluğu 3-4 santim arasıdır Kuyruğu ise 2.5 santim kadardır Amerik'nın en küçük soreksinden 1.2 santim daha kısadır. Ağırlığı da 2 gramdan azdır.
F@sTaLaFisT@ çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 03:10 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.