www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-21-2007, 09:47 AM   #1
вσυя∂¢αη
Forum Aşığı
 
вσυя∂¢αη Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jul 2007
Konum: cehennemin derinliklerindeyim...
Yaş: 37
Mesajlar: 4,346
Teşekkür Etme: 133
Thanked 123 Times in 109 Posts
Üye No: 43633
İtibar Gücü: 2286
Rep Puanı : 10207
Rep Derecesi : вσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Sandık değil kara kutu 21 Ekim 2007

Sandık değil kara kutu
21 Ekim 2007 Pazar 08:52
Türkiye sandık başında. Ama halk hala neyi oylayacağından habersiz. İşte klavuz...
Bugün 42 milyon seçmenin, kendisi de başından beri tartışmalı olan mini Anayasa değişikliği paketine kabul oyu vermesi durumunda, Türkiye tam bir belirsizliğe sürüklenecek. Genel seçimlerin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının halk tarafından 5 yıllığına seçilmesi gibi düzenlemelere ’Evet’ denilmesi durumunda görevdeki 60. Hükümet’in ne zamana kadar işbaşında kalacağı, 11. Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin ne kadar olacağı soruları gündeme gelecek.

MESELE TARTIŞMALI YSK Başkanı Muammer Aydın, bu soru işaretlerinin cevabının belirsiz olduğunu "Mesele tartışmalı" sözleriyle ortaya koydu. Önceki gün TRT-2’deki "Haber Vizyonu" programına konuşan Aydın, "Cumhurbaşkanı 7, milletvekilleri 5 yıllığına seçildi. Anayasa değişikliğine ’Evet’ çıktı diyelim. Yürürlüğe girince Cumhurbaşkanının görev süresi 5, milletvekilleri 4 mü olacak? Bu konular net değil" dedi. Tartışmanın kökeninde, referandum sürecinin 22 Temmuz genel seçimlerinden önce 22. Dönem Parlamentosu tarafından başlatılmış olması yatıyor. Bu durumda, mevcut düzenlemelere göre göreve gelen 60. Hükümet ve 23. Dönem Meclis’in bir kazanılmış hakkı olup olmadığı belirsizleşiyor.

CEZA DA TARTIŞMALI Bütün bu belirsizliklerin dışında, Aydın, referandumda oy kullanmayanlara 19 YTL ceza kesilmesini öngören düzenleme konusunda da belirsizliğe işaret ederek ceza kesme işinin kendilerinin görevi olmadığını ifade etti. Aydın, "Kişisel görüşümü sorarsanız demokratik değil" dedi.

AKP’NİN GÖRÜŞÜ Gül’ün görev süresinin tartışmalı olacağı açıklamalarına karşın AKP, farklı bir görüş ortaya koyuyor. Gül’ün 7 yıl için Köşk’e seçilmesini, "Kazanılmış hak" olarak gören AKP, buna Fransa’dan örnek veriyor. AKP’liler, Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac görevdeyken yapılan Anayasa değişikliği ile sürenin 5 yıla indirilmesine rağmen Chirac’ın 7 yıl görev yaptığını anımsatıyorlar.

Halk hala ne için sandık başına gideceğini bilmiyor. Hatta nasıl oy kullanacağını da bilmiyor. İşte size oylama kılavuzu....

Nasıl oy verilecek?

Oy vermeye giderken seçmen bilgi kartı ve nüfus kağıdınızı yanınıza almayı unutmayın. Seçmen bilgi kartınız yoksa nüfus kağıdınızla oy verebilirsiniz.

Sandık seçmen listesinde adınızı bulun. Sandık kurulu başkanına seçmen bilgi kartınızı ve nüfus kağıdınızı ibraz edin.

Birleşik oy pusulası, zarf ve mühürle kapalı oy verme yerine gidin.

Tercihiniz Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi ise oy pusulasındaki "evet" yazan beyaz renkli bölüme mühürü basın. Tercihiniz paketin kabul edilmemesi yönündeyse "hayır" yazılı kahverengi bölüme mühürü basın.

Kapalı oy verme yerinden çıkıp mühürü teslim ediniz ve içinde oy pusulası bulunan zarfı sandığa atınız.

Sağ elinizin işaret parmağına kurul başkanınca çıkmayan boya sürülmesine izin verin ve oy kullandığınıza ilişkin imza atın.

Neye oy vereceğiz?

- CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇECEK

Şimdiki Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı, Meclis tarafından seçiliyor. Ancak referandumda 'evet' oyları çoğunlukta çıkarsa 12'inci Cumhurbaşkanı halk oylaması ile seçilecek

- KÖŞK'TE 5 + 5 DÖNEMİ

Şu anki Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı, bir kereliğine 7 yıl görev yapmak üzere seçiliyor. Ancak değişiklik halk oylamasında kabul edilirse Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıla inecek ve ikinci kez seçilebilecek.

- MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ 4 YILA İNİYOR

Türk siyasi tarihinde 5 yıllık görev süresini dolduran hiçbir hükümet olmadı. Hep erken seçim yapıldı. Şimdiye kadar en uzun görev yapan hükümet, 2'nci Tayyip Erdoğan Hükümeti oldu. Zaten pratikte uygulanamayan bu düzenleme şimdi değiştiriliyor ve milletvekillerinin seçildiği genel seçimlerin süresi 5 yıldan 4 yıla indiriliyor. Tabii referandumdan 'evet' çıkarsa...

- 367 KRİZİ TARİHE KARIŞIYOR

Abdullah Gül aday olduğu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP'nin Meclis'e girmeyerek ortaya çıkardığı 367 krizi de bu referandumla tarihe karışacak. En son Anayasa Mahkemesi'nin oluşturduğu içtihata göre TBMM'nin, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Anayasa değişikliği gibi konuları oylayabilmesi için Meclis'te en az 367 milletvekilinin hazır bulunması gerekiyor. Referanduma sunulan paket 367 rakamını 184'e indiriyor.
__________________
şєнιтℓєя öℓмєz ναтαη вöℓüηмєz




ѕözℓüк
мυѕтαƒα кємαℓ αтαтüяк
αşк ѕєνgι
вσυя∂¢αη çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 09:06 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.