www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 12-22-2006, 01:22 PM   #1
Bostandere
Forum Aşığı
 
Üyelik Tarihi: Dec 2005
Mesajlar: 4,764
Teşekkür Etme: 111
Thanked 1,308 Times in 803 Posts
Üye No: 4863
İtibar Gücü: 3035
Rep Puanı : 65437
Rep Derecesi : Bostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan ŞaRaP NaSıL YaPıLır

Taze üzümün pahalı olması, sıkılması işleminin zahmetli olması nedeniyle biz supermarketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz üzerinde "No prezervatives added, %100 pure" (Koruyucu madde kullanılmamıştır %100 saf ) yazan üzüm sularını kullanıyoruz.

ŞERBET HAZIRLANMASI:

20 litre üzüm suyuna iki litre elma suyu ve beyaz üzüm suyuna 1250g kırmızı üzüm suyuna ise 1500 g toz şeker ekleyip şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırın.


MAYANIN HAZIRLANMASI:

Bir fincan içerisine iki tatlı kaşığı toz şeker, iki çay kaşığı kuru ekmek pasta yapımında kullanılan mayadan koyup üzerine yarım çay bardağı ılık su ekleyin (asla sıcak su koymayın maya ölür). Bunları şeker eriyene kadar karıştırdıktan sonra fincanın üzerini mendil peçete benzeri birşeyle örtüp karanlık, ılık bir yerde iki saat kadar bekletin. İki saat sonra mayanın harekete geçtiğini fincanın içindeki karışımın köpürdüğünü göreceksiniz.

MAYA İLE ŞERBETİN KARIŞTIRILMASI VE KAP SEÇİMİ:

Aşağıda özellikleri belirtilen yer ve şartlarda üzüm şerbetinin üzerine fincan içerisinde iki saat bekletilen maya dökülür. Kabın ağzı hava çıkışını sağlayıp dışarıdan hava girmesini engelleyecek şekilde kapatılır. Aşağıda özellikleri belirtilen uygun bir yerde bırakılır. 24 saat içinde permantasyon ve gaz çıkışı başlar ilk beş gün gaz çıkışı sürekli artar. Beşinci günden sonra yavaş yavaş gaz çıkışı azalır. 20. güne kadar kaba hiç dokunulmaz.

Kullanacağımız kapta bulunması gereken özelliklerden birincisi içerisindeki şerbeti çevredeki ısı değişikliklerinden korumalı. Bunu kabı battaniye benzeri bir örtü ile sararak sağlayabilirsiniz bu sekilde çevre sıcaklığından karışımın etkilenmesini sağlamış olursunuz. Eğer iklim yaz ise ve sıcaklığın 20 derecenin altına 30 derecenın üstüne çıkmayacagı bir dolap veya oda varsa battaniye benzeri örtüye de hiç gerek yok. Yazın mutfak dolapları gerekli şartları genellikle Türkiye nin heryerinde sağlayabilmekte.


Kullanacağınız kap çevredeki ışıktan şerbeti korumalı. Birkaç dakikalık ışık etkisi pek önemli olmamakla birlikte kabın kaltığı yerin karanlık olması, kabın ışık almayacak özellikte olması ya da siyah bir kumaşla iyice örtülerek ışıkla temasının engellenmesi gerekir.

Kullanılan kabın ağız kısmı dışarıdaki havanın şerbete temasını engelleyecek ancak permantasyon süresince oluşan karbondioksit ve hidrojen gazlarının çıkışına misade etmeli. Size biraz karışık gelmiş olabilir ama çok basit eğer kabınız bir su bidonu ise kapağını tam sıkmayıp çok az gevşek bırakarak gaz çıkışına müsade etmiş dışarıdan havanın girmesini engellemiş olursunuz. Bidonun kapağı yok ise bu işlemi havlu benzeri bir bez parçasını ağız kısmında açıklık kalmayacak şekilde bidonun üzerine kapatarak da yapabilirsiniz. Biz burada daha eğlenceli olması nedeniyle bidonun kapağına bir delik açarak ince akvaryum hortumu takmakta hortumun ucunu da içerisinde 1 cm yüksekliğinde su bulunan bardağa koyarak hem hava kabarcıklarını izlemekte hem de dışarı ile teması kesmekteyiz.

DİKKAT KULLANACAĞINIZ KABIN AĞZINI TAM OLARK KAPATIRSNIZ İÇERİDE BİRİKEN GAZ KABIN PARÇALANMASINA NEDEN OLUR. KULLANILAN KABIN AĞZI MUTLAKA GAZ ÇIKIŞINA MÜSADE ETMELİDİR.


Yukarıda yazılanlardan anlaşılacağı gibi eskiden beri şarapların karanlık mahsenlerde yapılma nedeni çevre ısısının sabit olması ve güneş ışığı almamasıdır. Eskiden beri evlerde yapılan şaraplarde sıcaklığı sabit odalar ve toprak küpler seçilme nedeni de aynıdır.

20. GÜNDEN SONRA YAPILACAK İŞLEMLER:

AKTARMA İŞLEMİ Aktarma işlemi şaraba berraklık kazandırmak, maya kokusunu atmasını sağlamak içime hazırlamak için yapılan bir işlemdir. 20 gün bekleyen karışım mümkünse hiç yerinden oynatılmadan bir hortum kullanılarak üst kısmından başlanarak ikinci bir kaba aktarılır. Bu aktarma işlemi esnasında karışım eksildikçe hortum daha aşşağıya indirilir. Bidonun dip kısmına gelindiğinde dipteki ölü bakteri ve besin artıklarının oluşturduğu katmana dokunmadan sıvı kısım tamamen aktarılır. Bidon itinayla yıkandıktan sonra aktarılan karışım tekrar aynı bidonun içerisine doldurulur. Her üç günde bir defa bu aktarma işlemi yapılır. Aktarma işlemleri esnasında tabanda oluşan tortu hiç hareket ettirilmeden sadece üst kısımdaki sıvı aktarılır. Yaklaşık üç dört defa bu işlemi yaptıktan sonra içilmeye hazır sarap elde etmiş berraklığı sağlamış maya kokusundan kurtulmuş olursunuz. Ben size üç ayı dolmamış şarabı şişelememenizi öneririm. Çünkü permantosyon gaz çıkışı az da olsa devam ettiğinden şişe içerisinde tortu bırakacaktır. Bidonun üst kısmından içeceğiniz kadar almanız en doğru yöntem.

Öncelikle size bu 20 gün içerisinde neler olduğunu anlatayım; Bakteri kendisi için ideal yaşama ve çoğalma ortamını buldu. Isı ve besinler hepsi onun için hazırlanmıştı. Bakteri sürekli yedi ve çoğaldı bol miktarda karbondioksit (Cola ve birada tüm gazlı içeceklerde bulunur zehirli değildir) hidrojen (Zehirli değildir) gazı çıkarttı, alkol üretti. Üretilen alkol saf etil alkoldür. Bu süre içerisinde bakterilerden bir kısmı da ölerek ağır olmaları nedeniyle bidonun dibinde çökelti oluşturdular. 20.gün normal şartlar altında (istisnaları aşağıda açıklayacağım) bulanık alkol kokusu veren ama maya kokusu da olan şekeri kalmamış şarap tadına yaklaşmış bir sıvı elde edeceksiniz.

Yukarıda normal şartlar altında denme nedeni üzüm sularının ve üzümlerin değişik miktarda şeker içermeleri nedeniyle 20. gün sonunda karışımın hala şekerli kalması söz konusu olabilmekte. Böyle birşeyle karşılaşıldığında yapılması gereken işlem de aktarma işlemi sonrası her 20 litreye iki litre su katılması.
__________________




Bostandere çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Eski Bugün   #n/a 
Teşekkür Botu
Bot
bot Çevrimiçi

Avatar

Giriş Tarihi: Ocak 2005
Yaş: 0
Mesaj : 0
Üye No: 0
Rep Power: Çok
bluekeys™ (12-22-2006) bu konu için teşekkür ettiler...
bot Çevrimiçi Tesekkur botuna Rep veremezsiniz. Yinede Tesekkurler. Kurallara Aykırı Mesajı Bildir  
Old 12-22-2006, 01:34 PM   #2
RaPoRLu
ÇaKaL Üye
 
RaPoRLu Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Apr 2006
Yaş: 38
Mesajlar: 1,359
Teşekkür Etme: 230
Thanked 549 Times in 244 Posts
Üye No: 12537
İtibar Gücü: 1948
Rep Puanı : 27440
Rep Derecesi : RaPoRLu has a reputation beyond reputeRaPoRLu has a reputation beyond reputeRaPoRLu has a reputation beyond reputeRaPoRLu has a reputation beyond reputeRaPoRLu has a reputation beyond reputeRaPoRLu has a reputation beyond reputeRaPoRLu has a reputation beyond reputeRaPoRLu has a reputation beyond reputeRaPoRLu has a reputation beyond reputeRaPoRLu has a reputation beyond reputeRaPoRLu has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan

yapmak lazım
__________________
ҳ̸Ҳ̸ҳ[AslaNLarıN KavGasıNa ÇakaLLarıN AkLı eRmeZҳ̸Ҳ̸ҳ
RaPoRLu çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 01-07-2007, 02:07 PM   #3
zagor
Müstakbel Üye
 
Üyelik Tarihi: Sep 2006
Yaş: 49
Mesajlar: 225
Teşekkür Etme: 21
Thanked 21 Times in 10 Posts
Üye No: 18301
İtibar Gücü: 1428
Rep Puanı : 1060
Rep Derecesi : zagor is on a distinguished roadzagor is on a distinguished roadzagor is on a distinguished roadzagor is on a distinguished roadzagor is on a distinguished roadzagor is on a distinguished roadzagor is on a distinguished roadzagor is on a distinguished road
Cinsiyet :
Varsayılan

ben bi kere yapmıştım hemde taze üzüm suyundan.tadı normaldi kokusuda şaraba benziyodu ama bir tek eksiği vardı ne kadar içersem içeyim kafa yapmıyordu.demekki bir yerde hata yapmışım bende pes ettim araştırmaya gerek duymadım.
__________________
önemli olan başarı merdivenini üçer beşer çıkmak değil, çıktığın yerde kalmaktır.
zagor çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 01-07-2007, 02:33 PM   #4
amylee170
Müstakbel Üye
 
amylee170 Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2007
Konum: ank
Yaş: 30
Mesajlar: 181
Teşekkür Etme: 44
Thanked 15 Times in 9 Posts
Üye No: 26068
İtibar Gücü: 1394
Rep Puanı : 772
Rep Derecesi : amylee170 is a splendid one to beholdamylee170 is a splendid one to beholdamylee170 is a splendid one to beholdamylee170 is a splendid one to beholdamylee170 is a splendid one to beholdamylee170 is a splendid one to beholdamylee170 is a splendid one to behold
Cinsiyet :
Varsayılan

bencede yani bi uygulayalım belki olur yani değişmi??
__________________
Hey! Hey! You! You!
I don�t like your girlfriend!
That's Right! No way! No way!
I think you need a new one
Hey! Hey! You! You!
I could be your girlfriend


amylee170 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 01-30-2007, 04:09 PM   #5
fb_1907
Geçerken Uğradım
 
fb_1907 Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2007
Yaş: 33
Mesajlar: 54
Teşekkür Etme: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Üye No: 29755
İtibar Gücü: 1356
Rep Puanı : 10
Rep Derecesi : fb_1907 is on a distinguished road
Cinsiyet :
Varsayılan

paylaşım için tesekkürlrrr
__________________
fb_1907 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Arı Yuvası Nasıl Yapılır styla45 Hayvanlar Alemi 0 06-27-2009 05:04 PM
Emo Makyajı Nasıl Yapılır? »ΛĹBΛTROŚ« Eskiler (Arşiv) 0 12-24-2008 02:06 AM
Hacc nasıl yapılır LordTurks Eskiler (Arşiv) 0 03-08-2008 02:37 PM
tüp bebek nasıl yapılır bluekeys™ Eskiler (Arşiv) 3 07-01-2006 03:28 PM
flash sökmeden YAZMAK İÇİN jtag ile yükleme(nasıl yapılır,nasıl yüklenir) jockeя Eskiler (Arşiv) 3 05-03-2006 03:28 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 12:30 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.