![]() |
![]() |
#141 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57921
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Dostun
Dostun Umutsuzluk bilmez umut satıyor Sevgisi sevdası bir başka dostun Gönül gözü ile dosta bakıyor Hüzünü hasreti bir başka dostun Yüreğinde sevgi pınarı akar Sevgiye susamış canları yıkar Dost dediğin dosta hasretle kokar Gönül sofrasında lokmadır dostun Şişeler boşaldı kadeh dolmadı Fırsatcılık çıktı dostluk kalmadı Dost şeref im der ki benlik olmadı Yaren yar olunca yar olur dostun 23-07-2006 Dost Şeref Şerafettin Muş
![]() |
#142 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Doyulmuyor ki
doğanın insana kutsal ikramı bir türlü tadına doyulmuyor ki kadın ile şarap yaşamın tadı neden dir tadına doyulmuyor ki yanan bir ateştir nefesi keser bazen rüzgar olur yüceden eser sansüre takılmış kitaba benzer neden se bir türlü okunmuyor ki varlığı ibadet aşk tapınağı o vücudun bedeni nin toprağı şaraplık üzümün tam da kıvamı leziz damak tadı doyulmuyor ki yüreğime bağdaş kurmuş oturmuş seven yüreğim de sevgiyi bulmuş sevgi ile sevmelerden yoğrulmuş çılgın deli gönül yorulmuyor ki gündüzün güneşi gecenin ayı gönül sefamızın bahcesi bağı mubarek varlıktır sarmış dünya yı nedendir hikmeti bilinmiyor ki türbeden kabeden kutsal insana bazen bir sevgili bazen bir ana minnettarım sana ey ulu doğa güzelliklerine doyulmuyor ki tanrısallık konmuş yüce sevgine ilahi bir kudret çerker kendine dost şeref in yüreğinin bendine sevgi yağmış sevda boşalmıyor ki 26-10-2005 şeref muş Şerafettin Muş
![]() |
#143 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Dönüyor
Hukuka güvene karşı olanlar Acep hangi yüzle geri dönüyor Eski malzemeden temel atanlar Bu kadar mı arsız geri dönüyor Demokrasi halktan esirgenirse Tepeden bakanlar bizi görmese Nasıl örnek olacaklar herkese Utanmadan sahneye mi dönüyor Parçalı yamalı günlere dönmek Eskilerden temel olmaz diyerek Ülkeyi namerde muhtaç ederek Utanmadan geri nasıl dönüyor Demokrasiyi içine sindiremiyen Fikir özgürlüğü olmasın diyen Yoksulun mazlumun hakkını yiyen Döküntüler sahneye mi dönüyor Gök küşağı gibi renklerimizi Sefalete mahkum gençlerimizi Bir hiçe sayanlar önerimizi Bu ne yüzle aramıza dönüyor Bit pazarına rahmet mi yağar Uğursuzlara yeni umut mu doğar Vurguncu soyguncu soysuz ağalar Hangi yüzle aramıza dönüyor Farklılıklar zenginliktir kabülüm Bunu anlayacak kim kaldı gülüm Unutulmadı ki baskı ve zulum Utanmazlar aramıza dönüyor Bu son gelişmeler kafamı yorar Cevaplar şifreli kimler ne sorar Komisyonlar işler pazarlıklar var Yine bir karanlık oyun dönüyor Yaşam anılarım unutulmasın Dost şeref im derki renkler solmasın İnsan olduğumuz unutulmasın Yüzsüzler mi aramıza dönüyor 28-06-2006 Dost Şeref Şerafettin Muş
![]() |
#144 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Dört Mevsim misali Gezer Çingene
Dört Mevsim misali Gezer Çingene Bahar geldiğinde köylerden köye Dört mevsim misali gezer çingene Çingeneler bahar yaşam hediye Dört mevsim misali gezer çingene Baharın kokusu onlarla başlar Kardelen misali dik durur başlar Dünya evimizdir diyen kardeşler Dört mevsim misali gezer çingene Şarkıları danslarıyla baharda Gezgin ruhlarıyla gözü dağlarda Ömür dediğimiz bitmez yollarda Dört mevsim misali gezer çingene Onları kıskandık biz hapı yuttuk Özgür yaşadılar onlardan korktuk Oysa onlar bizdik biz onda yurttuk Dört mevsim misali gezer çingene Korkunun altın da kıskançlık yatar El işi yaparak emeğin satar Tertemiz havada korkusuz yatar Dört mevsim misali gezer çingene İklim iklim sonsuzluğu yaşarlar Nefes alır nefes verir koşarlar Uçan kuşlar gibi kanat açarlar Dört mevsim misali gezer çingene Çoluk çocuğuyla yari yanında Mutlu yaşıyorlar aşk ocağında Bir ana misali yurt kucağında Dört mevsim misali gezer çingene Mutluluklar paylaştıkca büyüyor Bahar geldi tüm canlılar gülüyor DOST ŞEREF im yaşadıkca görüyor Dört mevsim misali gezer çingene 10-12-2007 DOST ŞEREF Kimden : Aliseydi. (Bay, 44) Kime : Grup: Kürt Dili ve Edebiyatı Tarih : 3.11.2007 23:09 (GMT +2:00) Konu : iyi ******* DOSTLAR...ÇİNGENELER ÇİNGENELER Onlar pistir, çalar, çırpar, ahlaksızdır... Öyle söylenir, öyle bilinir, öyle bilinmesi istenir. Kağıthane'de gözlerden ırak bir arsada yaşayan genç bir çingene kadın şöyle diyor; 'Bize pis diyorlar, nasıl temiz olalım hergün sizin çöplerinizi temizliyoruz. Bodrum'da süslü kokanalar yılda bir kez yatlarla çöp toplamaya çıkıyorlar, yaza yaza bitiremiyorsunuz. Oysa biz bütün yıl hep çöp toplarız. Hiç görmezsiniz bizi. Kel kuşları (kelaynak) bilem korursunuz. Çingeneleri de korumaya alsanız ne olur ki? ' Diğer halklar gibi çok çeşitli olumlu gelenekleri var onların da. örneğin konukları karşısındaki cömertlikleri bunlardan biridir. Ya da örneğin, Çingenelerin oymak gelenekleri içinde topluluk, kocası ölen bir kadının geçimini üstleniyor. Herkes günlük kazancından onun payını ayırıp veriyor. Bunun gibi örnek bir toplumsal dayanışma hala onlar içinde yer yer yaşayabiliyor.. *** Onların da bir tarihi var... Çingeneler de diğer pek çok halklar gibi yüzyıllar boyunca göçler yaşamışlar, birbirinden yüzlerce, binlerce kilometre uzaklıktaki halklarla aynı toprakları paylaşmışlar, birbirlerine karışmışlardır. Araştırmalar çingenelerin ilk yurdu olarak Hindistan'ı gösteriyor. 14. yüzyılda Balkanlara, 15. yüzyılda da Avrupa'ya yayılmışlar. Çingenelerin Hindistan'dan göçlerinin bir noktasında iki kola ayrıldıkları belirtilir. İlk kol, kuzeye yönelmiş, Kafkaslar, Karadeniz, Orta Avrupa, Balkanlar hattını izlemişler. İkinci kol, Güneydoğu Anadolu, Irak, Suriye, Filistin, Mısır hattını izler. Tabii bu boyuna süren bir yürüyüş, sürekli bir göç değildir. Geçtikleri hemen her yerde topluluğun bir bölümü kalmıştır. İstanbul, Trakya çingeneleri birinci kolun, Maraş, Antep, Adana civarında yaşayan çingeneler ise ikinci koldan göç edenlerin torunlarıdırlar. Bir kısmı bugün yerleşik hayata geçmiştir. İstanbul'da, Kırklareli'nde onların böyle yerleşik hayata geçtikleri semtleri görürüz. Hala göçebe olanlar ise kalaycılıkla, çöp toplayıcılığıyla geçimlerini sağlamaktadırlar. *** Varlar, hem de milyonlarca... İstatistiği rakamlara göre Avrupa'da toplam olarak 7 milyon 101 bin 500 çingene yaşıyordu. Bu sayının yüzde 60'ı Balkan ülkelerinde bulunuyor. Çingenelerin ülkelere göre dağılımı da şöyle: Romanya: 800 bin Bulgaristan: 800 bin Yugoslavya: 800 bin Çekoslovakya: 600 bin Macaristan: 500 bin Türkiye: 500 bin-1.000.000 arası İspanya: 500 bin Rusyada: 260 bin Fransa: 250 bin 500 bin rakamının Türkiye'deki çingenelerin gerçek rakamı yansıttığı şüphelidir. Çünkü resmi bir kayıt yoktur. Ve sayılarının biraz daha fazla olması kuvvetle muhtemeldir. *** Varlığını kanıtlamak için inkar... Edirneli bir çingene bundan birkaç yıl önce *****huriyet Dergi'de kendisiyle yapılan röportajda karşı karşıya kaldıkları açmazı, zorluğu şöyle dile getiriyordu; 'Ezilmişiz, çünkü örgütlü topluluk değiliz biz. Sanki dünyanın bütün namussuzluklarını biz yapıyormuşuz gibi muamele görmüşüz. Bizim halkımızı yıldırmış bu aşağılanma. Bizim de bir dil yapımız var. Yaşama biçimimiz var. Ama herşeyden önce insanız. İnsan olduğumuzu kabul ettirmek için, çingeneliğimizi inkara kalkışmışız. Maddi gücümüz yok, eğitimimiz yok, kültürümüzü değerlendiremiyoruz. Bir can derdine, bir boğaz derdine düşmüşüz, öyle de gidiyoruz.' 'İnsan olduğumuzu kabul ettirmek için, çingeneliğimizi inkara kalkışmışız'; işte onların gerçeği bu cümlede saklıdır. Çingeneysen insan değilsin, adam yerine konulmazsın. Adam yerine konulmak için çingeneliğini inkar edeceksin. Devlet onları yok saymakla kalmıyor, zararlı, tehlikeli görüyor. 1934 yılında çıkarılan İskan Kanunu'ndaki bir madde şöyle diyor; 'Madde 4- Türk kültürüne bağlı olmayan, anarşistler, göçebe çingeneler, casuslar ve memleket dışına çıkartılmış olanlar Türkiye'ye 'muhacir' göçmen olarak kabul edilmezler.' Bu kanun hala yürürlüktedir. *** Çingeneler genelde kendilerine 'çingene' denilmesini pek istemiyorlar. Daha çok 'roman' adını tercih ediyorlar. Herşeye rağmen göğsünü gere gere ben çingeneyim diyenler tüm örgütsüzlüğüne, belki bilinçsizliğine rağmen egemen kültüre karşı bir direnişi temsil ediyorlar. Roman adlandırılmasının benimsenmesi ise bir yerde inkara bulunmuş yumuşak bir kılıf yerine geçiyor. Rom çingenecede insan demek Roman bunun çoğulu oluyor. Bu adlandırmada da çingenelerin yine 'insan olduklarını' kanıtlama kaygısı ağır basıyor. *** 2. DÜNYA SAVAŞINDA ‘ÇİNGENE’ DRAMI GAZ ODALARINDAKİ BİLİNMEYEN ÇİNGENE GERÇEĞİ 'Almanya'da Hitler'in iktidar yılları çingenelerin en kara günleri oldu. Alman diktatörünün Yahudiler için ateşlediği fırınların bacalarından çingene dumanları da yükseldi. Faşizm döneminde Almanya ve Avrupa'da yarım milyon çingene gaz odalarında yakıldı veya 'tıbbi deneylerde kobay' olarak kullanıldı. Naziler yalnız çingeneleri değil, üç kuşak ötesine kadar soyunda 'çingene' kanı taşıyanları da imha ettiler. 16 Aralık 1942'de SS şefi Heinrich Himmer tarafından çıkartılan kararda 'çingenelerin topyekün imhası' emredildi. Çingeneler Auschwitz gibi imha ve çalışma kamplarında, labaratuvarlarda öldürüldüler. Faşist teorisyenler 'bu çingeneler Avrupa'ya yabancı kanı taşıyorlar' diyorlardı. Almanya dışında Fransa'da 15 bin, Polonya'da 35 bin, Macaristan'da 28 bin, Rusya'da 40 bin çingene Naziler tarafından topluca öldürüldü. Çingenelerin Yahudiler kadar güçlü lobileri olmadığından, uğradıkları katliamlar tarihin karanlık sayfaları arasında eriyip gitti.' (Çingeneler, Nazım Alpman, sayfa 101-102) Yani kısacası, söylenmesi gereken şu ki, onlar da bizim insanlarımız. Tüm diğer halkların sahip olduğu veya olması gereken haklar, onlar için de geçerli. Onların güzellikleri de ortaya çıkarılmayı bekliyor. Onlara insan muamelesi yapacak, onlara dillerini, kültürlerini olumluluklarıyla geliştirecek imkanları sunacak bir iklim oluşturmak tüm toplum ve kurumların görevidir. İnsan Hakları Derneği Kdz Ereğli Şubesi Şerafettin Muş
![]() |
#145 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Durdum 1
Durdum 1 Öğretmenim ustam hayattır benim Okudum okuttu öğrendim durdum Hayat okulunda okuyan benim Ben soru o cevap uğraştım durdum Ben bu yolu düşe kalka yürüdüm Dalgın dalgın baktığımı görürüdüm Sabır oldum uzun yolu yürüdüm Ben hancı o yolcu bekledim durdum Ne kadar minnetim bir bilsen sana Hayat okuluna yazdıran ana Zorlu bir yokuşta yol oldun bana Sen hasret ben özlem bekledim durdum Bu yol beni daha nere götürür Yürü Dost Şeref im aşkatan ötürü Yaşam sabır bende sabır kültürü Zamandır süpürgem süpürdüm durdum 16-08-2007 Dost Şeref Şerafettin Muş
![]() |
#146 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Durur 1
Dünyanın başkenti olacak şehir Sefalet için de sürünür durur Uygarlıkların kaynağı bu nehir Susuz dere gibi kavrulur durur Yaşıyorum diye sürünüyorlar Kalite bozulmuş görünüyorlar Bizim beyler boşa yoruluyorlar Yediden yetmişe yakınır durur Gece kondu kaçak yapı yapıyor Mide doymuş ha patladı patlıyor Rezalet bir meslek olmuş kokuyor İş bilenler öne çıktı der durur Vurguncusu soyguncusu en önde Eminönü vapur iskelesin de Polisle kapıştım bir seferin de Arkamdan bağırır yürü der durur Bir kültür şehri dünya merkezi Kalitesizlikten kızarmaz yüzü Söz sahibi arsız ile hırsızı Var dediğin kurumlar bitmiş der durur Kusur biz de değil bunu bilelim Bu şehri yönetenler aciz görelim Çözüm istiyorsak zora girelim Aklı erenler öne çıksın der durur Hırsızlığı doğal meslek edenler Şehir yaşamını rezil edenler Seçimle seçilip başa gelenler Dost şeref im utanmazlar der durur 1997 ağustos Dost Şeref Hollanda dan Senelik izinimizi çanakkalede akrabalarin yaninda geçirmek üzere yola çıktık yolumuz istanbula düşmüşken istanbulda gençlik yıllarımın geçtiği yerleri eşime ve çocuklarıma tanıtmak istedim istanbul eminönü vapur iskelesi önünde paralı park yeri ararken tam iskelenin sıfır kilometre önünde bir deynekci park yeri gösterdi tam park yaparken bir polis memur arkadaş geldi araba çalışır vaziyette biz daha arabanın içindeyiz lütfen evraklarınızı verirmisiniz diye sordu bizde nedenini sorduğumuzda buraya yanlış park yaptınız dedi biz de buraya bakarmısınız burada elli yüz araba park yapmış onlara niye bir şey demiyorsunuz üstelik burada park yassağı olan bir levha yok deyince memur arkadaşın bize buraya park yapılır diye bir levha varmı sorusu bizi şaşırdı ve bize arabanın içinden çıkmamıza izin dahi vermeden Üç milyon altı yüz elli liralık cezayı kesi verdi meyer deynekci ile birlikte oraya dezgah kurmuşlar yabancı pilakalı arabaları park yeri diye oraya parka alıyorlar ve suçsuz ceza kesiyorlarmis orada bulunan bir seyyar satici bizi oradan uzaklaştırıken o gün en az on onbeş yabancı pilakalı arabaya ceza kesildiğini söyledi gençlik yıllarımın geçtiği yerleri eşime ve çocuklarıma tanıtamamanın hüzünüyle istanbuldan ayrıldık o günkü duygularımla kaleme aldığım bu dörtlüklerimi sizlerle paylaşmak istedim sagılarımla Şerafettin Muş
![]() |
#147 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Durursun
segi sadakattir sadelik budur sevgi saksisin da emegin boldur sicaktan susaim bir siir doldur seher yeli gibi eser durursun benim kaygim bu gun ile yarina ikilik ekilmez gonul bagina sevgiyle murekkep gonul agina takilirsa sen soz olur durursun yosunlu su gibi sozun haz verir dost seref im okuyacak soz verir kara toprak gibi saglam diz verir ben susarsam sen oyle mi durursun 17-06-2006 dost seref Şerafettin Muş
![]() |
#148 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Dururum
Dururum Yüce dağlar gibi yücedir sevgin Ben de duman olur gezer dururum Mevsimlere uyar yaşamın rengi Seher yeli gibi gezer dururum Dağ başına yağan kara benzersin Cehennem ateşi nara benzersin Fermanı mı yazan dara benzersin Kemendi boyunuma takar dururum Yarının umudu bahar misali Sevgi dağıtıyor seherin yeli Yavrusunu saran ana misali Sarılır boynuna uyur dururum Sevda ırmağının akan suyusun Sevgiyle beslerim sevgin büyüsün Yaradansın dost şeref in yarisin İmanla ibadet eder dururum 28-05-2006 dost şeref Şerafettin Muş
![]() |
#149 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Duruşumuzu
Duruşumuzu Çocukluk ergenlik yaşlılık anım Yaşam madalyamız bu üç darbedir Asırlık çınarlar iyi bilirler Baskılar içinde var oluşumuzu Atmış yetmiş seksen dahası var mı İnsan onuruna zulum sığar mı Evrensel alanda bir sol pilanda Tarihe poz verdik duruşumuzu Zulumla yok etmek amaçlarıydık Anasız çocuk meyvesiz ağaçlarıydık Üreten toprağın umutlarıydık Bir çiçekten bin bir açışımızı Dost şeref im demokrasim nerede Zulum merkeziydi bu üç darbede İbreti alem olsun bu suç tarihte Kalem kırıp idam verişimizi 30-10-2005 Dost şeref Şerafettin Muş
![]() |
#150 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Dünya barış konseyine
Dünya barış konseyine Neymegin 11-06-1986 Konseyinizin alacağı kararların heyacanını yüreğimde taşıyorum Duygularımı ifade etmek istiyorum dileğim o ki sütsüz bırakılan bebelerin süt parasıyla insanlık katledilmesin çocuklarımızın derileri eldiven gibi soyulmasın insanlar dünyanın yemişlerini korkusuzca toplayabilsin SAVAŞ korkusu uykulara kabus gibi çökmesin bu gün barış güçleri dünyamızı kalıcı sağlam bir barışa ulaşa bilecek güçtedir inanıyorum ki barıştan çıkarı olan tüm güçler elele verdiğinde barışın kaderini SAVAŞ çılgınlarının insafına terk etmeyecek kadar güçlüdür İnanıyorum ki GORBAÇOVUN önerileri hayata geçtiğinde bu güzelim dünyada babamızın evindeymişiz gibi yaşayabileceğiz Alacağınız kararlar arasında NAZIM HİKMETİN ülkesinde barışın yargılanmasına izin verilmemelidir kararıda yer alacağına inanıyorum artık dünyamızın barış şarkılarını dinlemeye deyil söylemeye gereksinimi vardır bunun gerçekleşeceğine olan inancım tamdır saygılarımla 20-1-1950 Şerafettin Muş Cam işcisi Şerafettin Muş
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|