www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-05-2008, 01:20 PM   #141
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

GooD aNd EvıL Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 98
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57921
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi : GooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond repute

Dostun

Dostun

Umutsuzluk bilmez umut satıyor
Sevgisi sevdası bir başka dostun
Gönül gözü ile dosta bakıyor
Hüzünü hasreti bir başka dostun

Yüreğinde sevgi pınarı akar
Sevgiye susamış canları yıkar
Dost dediğin dosta hasretle kokar
Gönül sofrasında lokmadır dostun

Şişeler boşaldı kadeh dolmadı
Fırsatcılık çıktı dostluk kalmadı
Dost şeref im der ki benlik olmadı
Yaren yar olunca yar olur dostun

23-07-2006
Dost Şeref

Şerafettin Muş
Old 10-05-2008, 01:20 PM   #142
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Rep Derecesi : GooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond repute

Doyulmuyor ki

doğanın insana kutsal ikramı
bir türlü tadına doyulmuyor ki
kadın ile şarap yaşamın tadı
neden dir tadına doyulmuyor ki

yanan bir ateştir nefesi keser
bazen rüzgar olur yüceden eser
sansüre takılmış kitaba benzer
neden se bir türlü okunmuyor ki

varlığı ibadet aşk tapınağı
o vücudun bedeni nin toprağı
şaraplık üzümün tam da kıvamı
leziz damak tadı doyulmuyor ki

yüreğime bağdaş kurmuş oturmuş
seven yüreğim de sevgiyi bulmuş
sevgi ile sevmelerden yoğrulmuş
çılgın deli gönül yorulmuyor ki

gündüzün güneşi gecenin ayı
gönül sefamızın bahcesi bağı
mubarek varlıktır sarmış dünya yı
nedendir hikmeti bilinmiyor ki

türbeden kabeden kutsal insana
bazen bir sevgili bazen bir ana
minnettarım sana ey ulu doğa
güzelliklerine doyulmuyor ki

tanrısallık konmuş yüce sevgine
ilahi bir kudret çerker kendine
dost şeref in yüreğinin bendine
sevgi yağmış sevda boşalmıyor ki

26-10-2005
şeref muş

Şerafettin Muş
Old 10-05-2008, 01:20 PM   #143
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Dönüyor

Hukuka güvene karşı olanlar
Acep hangi yüzle geri dönüyor
Eski malzemeden temel atanlar
Bu kadar mı arsız geri dönüyor

Demokrasi halktan esirgenirse
Tepeden bakanlar bizi görmese
Nasıl örnek olacaklar herkese
Utanmadan sahneye mi dönüyor

Parçalı yamalı günlere dönmek
Eskilerden temel olmaz diyerek
Ülkeyi namerde muhtaç ederek
Utanmadan geri nasıl dönüyor

Demokrasiyi içine sindiremiyen
Fikir özgürlüğü olmasın diyen
Yoksulun mazlumun hakkını yiyen
Döküntüler sahneye mi dönüyor

Gök küşağı gibi renklerimizi
Sefalete mahkum gençlerimizi
Bir hiçe sayanlar önerimizi
Bu ne yüzle aramıza dönüyor

Bit pazarına rahmet mi yağar
Uğursuzlara yeni umut mu doğar
Vurguncu soyguncu soysuz ağalar
Hangi yüzle aramıza dönüyor

Farklılıklar zenginliktir kabülüm
Bunu anlayacak kim kaldı gülüm
Unutulmadı ki baskı ve zulum
Utanmazlar aramıza dönüyor

Bu son gelişmeler kafamı yorar
Cevaplar şifreli kimler ne sorar
Komisyonlar işler pazarlıklar var
Yine bir karanlık oyun dönüyor

Yaşam anılarım unutulmasın
Dost şeref im derki renkler solmasın
İnsan olduğumuz unutulmasın
Yüzsüzler mi aramıza dönüyor

28-06-2006
Dost Şeref

Şerafettin Muş
Old 10-05-2008, 01:20 PM   #144
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Dört Mevsim misali Gezer Çingene

Dört Mevsim misali Gezer Çingene

Bahar geldiğinde köylerden köye
Dört mevsim misali gezer çingene
Çingeneler bahar yaşam hediye

Baharın kokusu onlarla başlar
Kardelen misali dik durur başlar
Dünya evimizdir diyen kardeşler

Şarkıları danslarıyla baharda
Gezgin ruhlarıyla gözü dağlarda
Ömür dediğimiz bitmez yollarda

Onları kıskandık biz hapı yuttuk
Özgür yaşadılar onlardan korktuk
Oysa onlar bizdik biz onda yurttuk

Korkunun altın da kıskançlık yatar
El işi yaparak emeğin satar
Tertemiz havada korkusuz yatar

İklim iklim sonsuzluğu yaşarlar
Nefes alır nefes verir koşarlar
Uçan kuşlar gibi kanat açarlar

Çoluk çocuğuyla yari yanında
Mutlu yaşıyorlar aşk ocağında
Bir ana misali yurt kucağında

Mutluluklar paylaştıkca büyüyor
Bahar geldi tüm canlılar gülüyor
DOST ŞEREF im yaşadıkca görüyor

10-12-2007
DOST ŞEREF

Kimden : Aliseydi. (Bay, 44)
Kime : Grup: Kürt Dili ve Edebiyatı
Tarih : 3.11.2007 23:09 (GMT +2:00)

Konu : iyi ******* DOSTLAR...ÇİNGENELER

ÇİNGENELER Onlar pistir, çalar, çırpar, ahlaksızdır... Öyle söylenir, öyle bilinir, öyle bilinmesi istenir. Kağıthane'de gözlerden ırak bir arsada yaşayan genç bir çingene kadın şöyle diyor; 'Bize pis diyorlar, nasıl temiz olalım hergün sizin çöplerinizi temizliyoruz. Bodrum'da süslü kokanalar yılda bir kez yatlarla çöp toplamaya çıkıyorlar, yaza yaza bitiremiyorsunuz. Oysa biz bütün yıl hep çöp toplarız. Hiç görmezsiniz bizi. Kel kuşları (kelaynak) bilem korursunuz. Çingeneleri de korumaya alsanız ne olur ki? ' Diğer halklar gibi çok çeşitli olumlu gelenekleri var onların da. örneğin konukları karşısındaki cömertlikleri bunlardan biridir. Ya da örneğin, Çingenelerin oymak gelenekleri içinde topluluk, kocası ölen bir kadının geçimini üstleniyor. Herkes günlük kazancından onun payını ayırıp veriyor. Bunun gibi örnek bir toplumsal dayanışma hala onlar içinde yer yer yaşayabiliyor.. *** Onların da bir tarihi var... Çingeneler de diğer pek çok halklar gibi yüzyıllar boyunca göçler yaşamışlar, birbirinden yüzlerce, binlerce kilometre uzaklıktaki halklarla aynı toprakları paylaşmışlar, birbirlerine karışmışlardır. Araştırmalar çingenelerin ilk yurdu olarak Hindistan'ı gösteriyor. 14. yüzyılda Balkanlara, 15. yüzyılda da Avrupa'ya yayılmışlar. Çingenelerin Hindistan'dan göçlerinin bir noktasında iki kola ayrıldıkları belirtilir. İlk kol, kuzeye yönelmiş, Kafkaslar, Karadeniz, Orta Avrupa, Balkanlar hattını izlemişler. İkinci kol, Güneydoğu Anadolu, Irak, Suriye, Filistin, Mısır hattını izler. Tabii bu boyuna süren bir yürüyüş, sürekli bir göç değildir. Geçtikleri hemen her yerde topluluğun bir bölümü kalmıştır. İstanbul, Trakya çingeneleri birinci kolun, Maraş, Antep, Adana civarında yaşayan çingeneler ise ikinci koldan göç edenlerin torunlarıdırlar. Bir kısmı bugün yerleşik hayata geçmiştir. İstanbul'da, Kırklareli'nde onların böyle yerleşik hayata geçtikleri semtleri görürüz. Hala göçebe olanlar ise kalaycılıkla, çöp toplayıcılığıyla geçimlerini sağlamaktadırlar. *** Varlar, hem de milyonlarca... İstatistiği rakamlara göre Avrupa'da toplam olarak 7 milyon 101 bin 500 çingene yaşıyordu. Bu sayının yüzde 60'ı Balkan ülkelerinde bulunuyor. Çingenelerin ülkelere göre dağılımı da şöyle: Romanya: 800 bin Bulgaristan: 800 bin Yugoslavya: 800 bin Çekoslovakya: 600 bin Macaristan: 500 bin Türkiye: 500 bin-1.000.000 arası İspanya: 500 bin Rusyada: 260 bin Fransa: 250 bin 500 bin rakamının Türkiye'deki çingenelerin gerçek rakamı yansıttığı şüphelidir. Çünkü resmi bir kayıt yoktur. Ve sayılarının biraz daha fazla olması kuvvetle muhtemeldir. *** Varlığını kanıtlamak için inkar... Edirneli bir çingene bundan birkaç yıl önce *****huriyet Dergi'de kendisiyle yapılan röportajda karşı karşıya kaldıkları açmazı, zorluğu şöyle dile getiriyordu; 'Ezilmişiz, çünkü örgütlü topluluk değiliz biz. Sanki dünyanın bütün namussuzluklarını biz yapıyormuşuz gibi muamele görmüşüz. Bizim halkımızı yıldırmış bu aşağılanma. Bizim de bir dil yapımız var. Yaşama biçimimiz var. Ama herşeyden önce insanız. İnsan olduğumuzu kabul ettirmek için, çingeneliğimizi inkara kalkışmışız. Maddi gücümüz yok, eğitimimiz yok, kültürümüzü değerlendiremiyoruz. Bir can derdine, bir boğaz derdine düşmüşüz, öyle de gidiyoruz.' 'İnsan olduğumuzu kabul ettirmek için, çingeneliğimizi inkara kalkışmışız'; işte onların gerçeği bu cümlede saklıdır. Çingeneysen insan değilsin, adam yerine konulmazsın. Adam yerine konulmak için çingeneliğini inkar edeceksin. Devlet onları yok saymakla kalmıyor, zararlı, tehlikeli görüyor. 1934 yılında çıkarılan İskan Kanunu'ndaki bir madde şöyle diyor; 'Madde 4- Türk kültürüne bağlı olmayan, anarşistler, göçebe çingeneler, casuslar ve memleket dışına çıkartılmış olanlar Türkiye'ye 'muhacir' göçmen olarak kabul edilmezler.' Bu kanun hala yürürlüktedir. *** Çingeneler genelde kendilerine 'çingene' denilmesini pek istemiyorlar. Daha çok 'roman' adını tercih ediyorlar. Herşeye rağmen göğsünü gere gere ben çingeneyim diyenler tüm örgütsüzlüğüne, belki bilinçsizliğine rağmen egemen kültüre karşı bir direnişi temsil ediyorlar. Roman adlandırılmasının benimsenmesi ise bir yerde inkara bulunmuş yumuşak bir kılıf yerine geçiyor. Rom çingenecede insan demek Roman bunun çoğulu oluyor. Bu adlandırmada da çingenelerin yine 'insan olduklarını' kanıtlama kaygısı ağır basıyor. *** 2. DÜNYA SAVAŞINDA ‘ÇİNGENE’ DRAMI GAZ ODALARINDAKİ BİLİNMEYEN ÇİNGENE GERÇEĞİ 'Almanya'da Hitler'in iktidar yılları çingenelerin en kara günleri oldu. Alman diktatörünün Yahudiler için ateşlediği fırınların bacalarından çingene dumanları da yükseldi. Faşizm döneminde Almanya ve Avrupa'da yarım milyon çingene gaz odalarında yakıldı veya 'tıbbi deneylerde kobay' olarak kullanıldı. Naziler yalnız çingeneleri değil, üç kuşak ötesine kadar soyunda 'çingene' kanı taşıyanları da imha ettiler. 16 Aralık 1942'de SS şefi Heinrich Himmer tarafından çıkartılan kararda 'çingenelerin topyekün imhası' emredildi. Çingeneler Auschwitz gibi imha ve çalışma kamplarında, labaratuvarlarda öldürüldüler. Faşist teorisyenler 'bu çingeneler Avrupa'ya yabancı kanı taşıyorlar' diyorlardı. Almanya dışında Fransa'da 15 bin, Polonya'da 35 bin, Macaristan'da 28 bin, Rusya'da 40 bin çingene Naziler tarafından topluca öldürüldü. Çingenelerin Yahudiler kadar güçlü lobileri olmadığından, uğradıkları katliamlar tarihin karanlık sayfaları arasında eriyip gitti.' (Çingeneler, Nazım Alpman, sayfa 101-102) Yani kısacası, söylenmesi gereken şu ki, onlar da bizim insanlarımız. Tüm diğer halkların sahip olduğu veya olması gereken haklar, onlar için de geçerli. Onların güzellikleri de ortaya çıkarılmayı bekliyor. Onlara insan muamelesi yapacak, onlara dillerini, kültürlerini olumluluklarıyla geliştirecek imkanları sunacak bir iklim oluşturmak tüm toplum ve kurumların görevidir. İnsan Hakları Derneği Kdz Ereğli Şubesi

Şerafettin Muş
Old 10-05-2008, 01:20 PM   #145
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Durdum 1

Durdum 1

Öğretmenim ustam hayattır benim
Okudum okuttu öğrendim durdum
Hayat okulunda okuyan benim
Ben soru o cevap uğraştım durdum

Ben bu yolu düşe kalka yürüdüm
Dalgın dalgın baktığımı görürüdüm
Sabır oldum uzun yolu yürüdüm
Ben hancı o yolcu bekledim durdum

Ne kadar minnetim bir bilsen sana
Hayat okuluna yazdıran ana
Zorlu bir yokuşta yol oldun bana
Sen hasret ben özlem bekledim durdum

Bu yol beni daha nere götürür
Yürü Dost Şeref im aşkatan ötürü
Yaşam sabır bende sabır kültürü
Zamandır süpürgem süpürdüm durdum

16-08-2007
Dost Şeref

Şerafettin Muş
Old 10-05-2008, 01:20 PM   #146
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Durur 1

Dünyanın başkenti olacak şehir
Sefalet için de sürünür durur
Uygarlıkların kaynağı bu nehir
Susuz dere gibi kavrulur durur

Yaşıyorum diye sürünüyorlar
Kalite bozulmuş görünüyorlar
Bizim beyler boşa yoruluyorlar
Yediden yetmişe yakınır durur

Gece kondu kaçak yapı yapıyor
Mide doymuş ha patladı patlıyor
Rezalet bir meslek olmuş kokuyor
İş bilenler öne çıktı der durur

Vurguncusu soyguncusu en önde
Eminönü vapur iskelesin de
Polisle kapıştım bir seferin de
Arkamdan bağırır yürü der durur

Bir kültür şehri dünya merkezi
Kalitesizlikten kızarmaz yüzü
Söz sahibi arsız ile hırsızı
Var dediğin kurumlar bitmiş der durur

Kusur biz de değil bunu bilelim
Bu şehri yönetenler aciz görelim
Çözüm istiyorsak zora girelim
Aklı erenler öne çıksın der durur

Hırsızlığı doğal meslek edenler
Şehir yaşamını rezil edenler
Seçimle seçilip başa gelenler
Dost şeref im utanmazlar der durur

1997 ağustos
Dost Şeref

Hollanda dan Senelik izinimizi çanakkalede akrabalarin yaninda geçirmek üzere yola çıktık yolumuz istanbula düşmüşken istanbulda gençlik yıllarımın geçtiği yerleri eşime ve çocuklarıma tanıtmak istedim istanbul eminönü vapur iskelesi önünde paralı park yeri ararken tam iskelenin sıfır kilometre önünde bir deynekci park yeri gösterdi tam park yaparken bir polis memur arkadaş geldi araba çalışır vaziyette biz daha arabanın içindeyiz lütfen evraklarınızı verirmisiniz diye sordu bizde nedenini sorduğumuzda buraya yanlış park yaptınız dedi
biz de buraya bakarmısınız
burada elli yüz araba park yapmış onlara niye bir şey demiyorsunuz üstelik burada park yassağı olan bir levha yok deyince memur arkadaşın bize buraya park yapılır diye bir levha varmı sorusu bizi şaşırdı ve bize arabanın içinden çıkmamıza izin dahi vermeden
Üç milyon altı yüz elli liralık cezayı kesi verdi meyer deynekci ile birlikte oraya dezgah kurmuşlar yabancı pilakalı arabaları park yeri diye oraya parka alıyorlar ve suçsuz ceza kesiyorlarmis orada bulunan bir seyyar satici bizi oradan uzaklaştırıken o gün en az on onbeş yabancı pilakalı arabaya ceza kesildiğini söyledi
gençlik yıllarımın geçtiği yerleri eşime ve çocuklarıma tanıtamamanın hüzünüyle istanbuldan ayrıldık o günkü duygularımla kaleme aldığım bu dörtlüklerimi sizlerle paylaşmak istedim sagılarımla

Şerafettin Muş
Old 10-05-2008, 01:21 PM   #147
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Durursun

segi sadakattir sadelik budur
sevgi saksisin da emegin boldur
sicaktan susaim bir siir doldur
seher yeli gibi eser durursun

benim kaygim bu gun ile yarina
ikilik ekilmez gonul bagina
sevgiyle murekkep gonul agina
takilirsa sen soz olur durursun

yosunlu su gibi sozun haz verir
dost seref im okuyacak soz verir
kara toprak gibi saglam diz verir
ben susarsam sen oyle mi durursun

17-06-2006
dost seref

Şerafettin Muş
Old 10-05-2008, 01:21 PM   #148
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Dururum

Dururum

Yüce dağlar gibi yücedir sevgin
Ben de duman olur gezer dururum
Mevsimlere uyar yaşamın rengi
Seher yeli gibi gezer dururum

Dağ başına yağan kara benzersin
Cehennem ateşi nara benzersin
Fermanı mı yazan dara benzersin
Kemendi boyunuma takar dururum

Yarının umudu bahar misali
Sevgi dağıtıyor seherin yeli
Yavrusunu saran ana misali
Sarılır boynuna uyur dururum

Sevda ırmağının akan suyusun
Sevgiyle beslerim sevgin büyüsün
Yaradansın dost şeref in yarisin
İmanla ibadet eder dururum

28-05-2006
dost şeref

Şerafettin Muş
Old 10-05-2008, 01:21 PM   #149
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Duruşumuzu

Duruşumuzu

Çocukluk ergenlik yaşlılık anım
Yaşam madalyamız bu üç darbedir
Asırlık çınarlar iyi bilirler
Baskılar içinde var oluşumuzu

Atmış yetmiş seksen dahası var mı
İnsan onuruna zulum sığar mı
Evrensel alanda bir sol pilanda
Tarihe poz verdik duruşumuzu

Zulumla yok etmek amaçlarıydık
Anasız çocuk meyvesiz ağaçlarıydık
Üreten toprağın umutlarıydık
Bir çiçekten bin bir açışımızı

Dost şeref im demokrasim nerede
Zulum merkeziydi bu üç darbede
İbreti alem olsun bu suç tarihte
Kalem kırıp idam verişimizi

30-10-2005
Dost şeref

Şerafettin Muş
Old 10-05-2008, 01:21 PM   #150
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye

Dünya barış konseyine

Dünya barış konseyine
Neymegin
11-06-1986

Konseyinizin alacağı kararların heyacanını yüreğimde taşıyorum
Duygularımı ifade etmek istiyorum dileğim o ki sütsüz bırakılan bebelerin süt parasıyla insanlık katledilmesin çocuklarımızın derileri eldiven gibi soyulmasın insanlar dünyanın yemişlerini korkusuzca toplayabilsin SAVAŞ korkusu uykulara kabus gibi çökmesin bu gün barış güçleri dünyamızı kalıcı sağlam bir barışa ulaşa bilecek güçtedir inanıyorum ki barıştan çıkarı olan tüm güçler elele verdiğinde barışın kaderini SAVAŞ çılgınlarının insafına terk etmeyecek kadar güçlüdür
İnanıyorum ki GORBAÇOVUN önerileri hayata geçtiğinde bu güzelim dünyada babamızın evindeymişiz gibi yaşayabileceğiz
Alacağınız kararlar arasında NAZIM HİKMETİN ülkesinde barışın yargılanmasına izin verilmemelidir kararıda yer alacağına inanıyorum artık dünyamızın barış şarkılarını dinlemeye deyil söylemeye gereksinimi vardır bunun gerçekleşeceğine olan inancım tamdır saygılarımla

20-1-1950
Şerafettin Muş
Cam işcisi

Şerafettin Muş

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 04:14 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.