![]() |
|
|
|
|
#1 |
|
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57959
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
.İHANEt
İnsanlar, kısacık bir süre mutluluk gibi görünen gafletin faturasını çok ağır öderler. Bu dünyada, pişmanlığın karabasan gibi üstlerine çöküşü ile ruhun bunalması sonucu, ruhlarına çöreklenen iç sıkıntısını, günahın ağırlığının omuzlarına olanca gücüyle yüklenişini hissederler. İlk zamanlarda, belki nefislerine hoş gelen ilişki, bir süre sonra monotonlaşmaya başlar, daha sonra da bıkkınlık haline gelir. Hele, terazinin iki kefesi birbirini dengeleyemiyorsa... Günahtan uzak duramayan, ibadetlerinden uzak kalır. Ara sıra ibadete yönelirse de, ondan gereken zevk ve mutluluğu alamadığı için tekrar bırakır. Allah’ın huzuruna hakkıyla çıkamaz. Ezilir büzülür, o huzura kendini layık göremez. Çünkü günahla ibadet bir yerde beraber duramaz. Hakkıyla ibadet edebilmek için tevbe gerekir. İnsan, ancak tevbe ettiğinde, tüm hücrelerine kadar huzur, mutluluk ve temizlik duygusu yayılır. İşte o zaman namaz namaz, oruç oruç, zikir tam anlamda zikir olur. İkiye bölünür beden. Ruh ikiye bölünür. Nereye intibak edeceğini şaşırır insan. İkili oynamaktan yorulur, sonunda bir tarafa resti çekiverir. Çocuk, eş, dost, akraba, çevre... Genelde eş tercih edilir, diğeri gider. Kaç yola sapılır, hayat yolunda! Kaç çıkmaz sokağa girilip dönülür! Yol aranır, yoldan habersiz. Yol ararken yol biter, gaflette ölünür. Kul kula vesile… Bilen bilmeyene iletecek yasakları; sünnetleri, farzları aktaracak. Yanlış yapmamak da marifet değil. Marifet; bile bile yanlışta kalmamak, ısrarcı olmamak, tevbe edip, arınabilmek… Eşlerin ilk görevleri; birbirlerini o büyük günahtan korumak… Sağlam ailelerde buna ne ihtiyaç duyulur, ne de özenilir. Erkek, kadının; kadın, erkeğin cinsel isteklerini örter. Eşler, birbirleri için birer elbisedir. Ayette böyle belirtilmiş. O kadar ki; rüya-yı sadıkada bile ayet-i kerime tecelli edebilir. Bir kadın, rüyasında kocasını çıplak görse, ya kocasının öleceğine, ya da nikahın düştüğüne işarettir. Elbiseyi çıkarmış olması, ya Hakk’a yürüyeceğini, ya da kendi yoluna gideceğini gösterir. Erkeğin eşini öyle görmesi de kadının öleceğinin, ya da nikahın kalmadığının işaretidir. İhanet, sadece bedenen olmaz. Ruhen de ihanet eder insanlar. İşte o zaman bedenen bir arada olunsa da, bir şeyler hep eksik kalacaktır. Çünkü insanın yarısı, parçacıklardan, organlardan, et, kemik yağ, su, kan gibi maddelerden oluşan görünür beden, diğer yarısı da tek parçadan ibaret olan ruhtur. İkisi bir arada olmadıkça, varlığından söz edilemez. Ruhen ihanette olan, yanımızda da olsa, yabancıdır, uzaktır, uzaktadır. Aslında kişinin, bedeninden önce, ruhen yakında olmasına ihtiyaç vardır. Beden uzaklaşmışsa, ruh yakınlık hissediyorsa, gelir. Fakat, ruh uzaklaşmışsa, beden de gitmek zorundadır. Gitmese de bir işe yaramaz. Artık beraberlik rızayla değildir, zorakidir. El arı, düşman gayreti ile devam ettirilmektedir. Eşler, bedenen ve ruhen bir araya geldiklerinde, bu bütünlüğü devam ettirmeye çalışmalılar. Bunun için birbirlerini sevmeleri, saymaları ve birbirlerine güvenmelerinin yanı sıra, önce harama bakmamaya, sonra da eşlerini sıkmamaya, kırmamaya, üzmemeye dikkat etmeliler. En tehlikelisi; harama bakmaktır. İnsanın baş düşmanı, gözdür. Göz görünce, beğeni ortaya çıkabilir. Kişi, gözünün gördüğünü eşiyle kıyaslamaya başlar. Artıları fazlaysa, ilgi onda yoğunlaşır. Arkasından yakınlık, sevgi, platonik aşk doğabilir. Ruh onunladır artık. Evde gezinen, sadece bedendir. Şiir bozulmuştur. Ne kadar uğraşırsa uğraşsın, artık ona ulaşamaz. Eşlerin her ikisi için ikinci büyük tehlike, birbirlerinin özgürlüğünü tamamen ellerinden almaları veya almaya çalışmalarıdır. Güvenin olmadığı beraberliklerde had safhada görülen bu kısıtlama, onları hayatlarından bezdirir. Kalp kırmanın, üzmenin, tüm kötü davranışların ne kadar yaralayıcı olduğunu belirtmeye gerek yok. Eşleri canlarından bezdiren, güvensizlik sonucu başvurulan özgürlüğün kısıtlanması veya tamamen gasp edilmesi ve kötü davranışlardır. Bunlar, zamanla eşlerin bir arayış içine girmelerine, gözlerinin dışarıya kaymasına neden olur. Aksi halde, ev içinde huzur ve mutluluk tamdır, başka birisine ihtiyaç duyulmaz. Beraberliklerde, her şeye dikkat edilse de, yanlış anlamalar olabilir. Aranın açılması, hatta, eşlerin birbirlerinden nefret etmeleri için, yanlış anlama da başlı başına bir geçimsizlik nedenidir. Eşlerden biri diğerine, aniden aklına gelerek: “Elektrik faturasını yatırdın mı? ” dese, diğeri de: “Evet.” dese. “Emin misin? ” diye sorulan ikinci bir soruya, karşı taraf: “Yok, yatırmadım! Ne demek istiyorsun sen? ! ..“ diye kükremeye başlarsa, iyi niyetle soranın halini düşünün! .. Ortada hiçbir şey yokken, al sana olay! .. Sevgi varsa, hoş görülür bin kusur Sevgi yoksa, bin bahane bulunur. Ani çıkışlar yerine, sükunetle: “Eminim, yatırdım.” veya: “Yatırdım, merak etme! ” demiş olsaydı, kalp kırılmayacak, endişe yok olacak, bir soru bir tartışmaya dönüşmeyecekti. Fakat, ön yargıyla verilen aksi bir cevap, diğerini çekingenliğe veya korkuya sürükler. Her sorunun altında gizli bir sebep aranmamalı, iyi niyet ön planda tutulmalıdır. Böyle nahoş bir saldırı, karşı tarafta, çekingenlik boyutunu aşıp, korku boyutuna ulaştığında, korku, sevgiyi yok eder. Sevgi, daima korkudan çok büyük olmalıdır. Hatta, bir sevgi ortamında korkuya yer verilmemelidir. Gözdağı vermeye ise hiç gerek duyulmamalıdır. “Kedinin bacağını ilk günden ayırmak” değimi dilimize yerleşmiş olmasına rağmen, çok yanlıştır. Böyle bir korku salma, nefrete sebep olur. Önceleri, bu günkü gibi çekirdek aileler çoğunlukta değildi. Büyüklerle beraber oturulur, eşler ilişkilerini, onların denetiminde, sağlıklı bir biçimde sürdürürlerdi. Yanlış bir davranışta bulunan, uyarılırdı. Sevgi, saygı içinde, gelenek ve göreneklerimize göre yaşanırdı. Evlilikler daha uzun ömürlü olurdu. Şimdi ise, mahkemelerde binlerce boşanma davası… Dosyalar, dağlar gibi yığılmakta… Çocuklar, analı babalı öksüz, yetim, gelecekteki yuvalarının mutsuz eşleri olmaya aday… Daha çok, mutsuz yalnız insanlardan oluşan bir toplum… Giderek globalleşme… Giderek dejenere olma… Giderek arabesk… Onur Bilge |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
.İKi DAMLA YAŞ
İki kalp arası, iki damla yaş Sağanak yağmurlar yağdırma, canım! .. Kara bulutları kov, yavaş yavaş İlkbaharı kışa ağdırma, canım! .. İstemsiz oluşur, gönül yangını Dindir, elindeyse, ıslak sancını! .. Benden alacaksan eğer, hıncını Burda al, ahrete kaydırma, canım! .. Bir kurşun ki; çıkmış namludan bir kez! .. Döndür elindeyse! .. Geriye gelmez! .. Kısas istiyorsan, gel, başımı ez! .. Gözden sicim sicim yağdırma, canım! .. Sevgi istemsizdir, yok edemezsin Varsa var, yoksa yok, çok edemezsin. Bir saman çöpünü ok edemezsin Beni, kardeşlikten caydırma, canım! .. İster uzakta ol, ister yakında… Biz ayrılamayız, hisset canında! .. Barış istiyorsa Onur, anında! .. Ayları, yılları saydırma, canım! .. Onur Bilge |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
.İKi TAŞ
Ben insanları seviyorum Herkesi… Allah için... Ayırım yapmadan… Gönül gönül dolaşıyorum Seviyor, seviliyorum. Ben yaşıyorum Sen şaşıyorsun. En güzel yanımla uğraşıyorsun Hem eleştiriyorsun Hem, ben olmaya çalışıyorsun! .. İnşallah olursun! .. Fakat Tepeden tırnağa Gurursun! .. Pırıl pırıl parlar, pırlantalar Işıl ışıl yanar! .. Ne canlar yakar! .. Taçlara ulaşır Başlarda dolaşır. Donuksun, matsın Çünkü sen porsun! .. Ne kadar sevebiliyorsam O kadar insanım! .. Seni de seviyorum Falan bey! Filan hanım! Hey, kötü söyleyen! Hakaret eden! Sen! Sen de sevgilisin! .. Hayatım, canım... Pırlanta yaşar Portaş şaşar. Onur Bilge |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
.İKRaM
Yılan bile her yıl giydiriliyor Yepyeni giysiler gelir, Allah’tan! .. Kumaşsız, terzisiz; herkes biliyor Eli yok, dili yok, ihsan Allah’tan! .. Kurda kuşa yeni kürkler verilir Tırnağın yerine yenisi gelir Kırılan kemikler birleştirilir Yaralar kapanır, şifa Allah’tan! .. Bütün olmazları oldurandır, O! .. Yeşertip, sarartıp, soldurandır, O! .. Kalplere sevgiler doldurandır, O! .. Bu sürgün yerinde ikram Allah’tan! .. Onur Bilge |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
.İLAHi IŞIK
Erenleri görüyordum düşümde Uyuyan, büyük bir huzur içinde Çılgın bir sevinçle uyanıyordum O Allah aşkını kıskanıyordum. Sonra seni gördüm, bir düş değildi Göz göze gelince başın eğildi Bir eren huzuru buldum yüzünde Belli, Allah aşkı vardı, özünde. Yüzüne baktığımda derin derin Ben seni görmedim, ne renk gözlerin? Bir iman ışığıydı gördüğüm, nur… Aydınlat içimi, gitme, ne olur! .. Onur Bilge |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
İLAHİ SEVGİYLE KAiNAT DIŞINA
Ben hayatı başka yaşarım, gülüm! Tende değil ruhta, gönülde gönlüm! Öyle yaşarım ki aşktan ölürüm! .. Ses, nefes, heyecan! ..Koşarcasına! .. Ben vücudu çoktan aştım, güzelim! Beynimin içinde, tüm güzelliğim! .. Bir de yüreğimde…Haydi çözelim! Sevip, yaşayalım, coşarcasına! At ayaklarını, ellerini at! Vücudunu, sesi, gözlerini at! Düşünce gücüyle uç, kanat kanat! .. Dünyanın dışına, kaçarcasına! .. Beni görme; duyma, sesimi bile! Yüzümü, gözümü, elimi bile! Bilme, adresimi; izimi bile! Haydi yükselelim, uçarcasına! .. Haydi ver elini, haydi uçalım! İlâhi sevgiyle dönüp, coşalım! Yıldızları bir bir gel, dolaşalım! Kâinat dışına çıkarcasına! .. Onur Bilge |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
.İLÂHİLER SÖYLEYiN
Ben İslâma hasretim! İlâhi ses isterim! Dile gelsin hislerim İlâhiler söyleyin! Hep bir nefes, zikirler Bir olmalı fikirler Böyle yıkanır kirler İlâhiler söyleyin! Mecazi aşklar biter. Şarkı, türkü, haberler... Ne söylüyor spiker? İlâhiler söyleyin! İnsanlar kin kusuyor Ruh, imana susuyor! .. Mü’min neden susuyor? İlâhiler söyleyin! .. Onur Bilge |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
.İLGİSİZLiK
Hani can verirdin, bir gülüşüme? Bakışım kalbine saplanırdı ya! .. Gözlerime bakma, bakıp üşüme! Hani yer-gök buzla kaplanırdı ya! .. Dallarıma karlar yağmış, birikmiş Yapraklarım donmuş, ben eğilmişim! .. Sanki ilgisiz kalışım, bir ilkmiş Ayları deviren, ben değilmişim! .. Giderken ektiğin gül, evi sardı Ak bir yandan, al bir yandan, sarıldı. Bir zaman bu gelin, bir devi sardı! .. Bak bir yandan, yak bir yandan! .. Darıldı. Son kez kapattığın camı açmadım Bir kere bahçeye bile çıkmadım Hain esaretten bıkıp, kaçmadım Engerek hasretin, çile! .. Bıkmadım. Onurla atladım, ben bu eşikten! .. Ak gelinlik, duvak ve al kınamla. Evden çıktım, çıkar gibi beşikten Vedalaşıp, babam ve bal anamla. Onur Bilge |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
.İLLETİMDi
Kuru kavak yapraklarında Gözlerindi ezdiğim, çıtır çıtır! .. Gözlerindi Adım adım renklerinde gezdiğim. Bakışlarındı kuruyan, gözlerimde Derindi! .. Derindi, dokunduğum Serindi. Sendin, ruhumda sezdiğim Sevdiğim. Sevmediğim sözlerindi… Her fırsatta beynime indi! Sendin, renklerinde gezdiğim Her renk, senin rengindi. İlletimdi Canımdan bezdiğim! .. Dindi. Onur Bilge |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
.İNKÂR DAĞLARı
Kaybolduğun dağlarda ateşim yanmayacak Zannetmiştim meluna kardeşim kanmayacak Çetrefilli yollarda çalılar var dallar var Hakikate açılan iç içe nur yollar var Bir yanın gül gülistan bir yanın kor uçurum Kurtuluşun imkânsız oldukça zor bir durum Baykuşların gözünde yaşarken sanal aşkı Kahredecek ruhuna saplanan kalan kuşku Savaşırken beyninde vehimle öz umarsız Kılavuzun karşında gülecek arsız arsız Sessizlikleri yaran ıslıklar duyacaksın Uzaklaşıp gerçekten batıla uyacaksın Aşılmaz sarp dağlarda gözlerin fay kıracak Durmaksızın isyanı yüreğin haykıracak Dost sanarak bağrına şeytanı basacaksın Sapkınlığın ipine imanı asacaksın Kararttıkça geceyi içinin karanlığı Artacak gafletine cinlerin hayranlığı Tüm melekler sırtını dönecek teker teker Yol gösteren yıldızlar sönecek birer birer Başında bin yarasa kanadı ıslak kara Dokundukça belki de kanadı yırtık yara Istırapla yerinde kıvranıp duracaksın Kayalara kendini ben sanıp vuracaksın Düşünürken benliğe taparak ta en baştan Aklın gider aniden koparak düşen taştan Aynı yerden unutup kaç kere geçtiğini Hatırlarsın inkârı boş yere seçtiğini Dizlerinin dermanı kesilir de apansız Bulamazsın tek çıkış tuzaksız ve kapansız Çökeceksin aniden olduğun yere sessiz Yazılacak son nağmen bulduğun yere essiz Kahrolası inadın kırıldı kırılacak Topraklara kanadın karıldı karılacak Alev alev tutuşan günahın har boynunda Yanacaksın bihaber tamahın nar koynunda Çığlığını duymamak için put olacağım Hak bildiğim Kuran’la bin umut dolacağım Yol yakınken düze çık anlama sarılalım Bilmiyorum başka şık anlama darılalım Kıyamete kadardır dostluğum onurluyum Müslüman’ım imanla mutluyum gururluyum Onur Bilge |
|
|
|
![]() ![]() |
| Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Görünüm Modları | |
|
|