![]() |
|
![]() |
#1 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57924
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Kaçak
Kaçak mavisini içiyorum hayatın özlemler, hasretler bir tarafa zehir zemberek bir tat var ağzımda tanımadığım güçlerden kalma ve elimde duman dilimde hala o yanık şarkılar yollardayım şimdi dün gibi, yarın gibi… yollardayım kaç bahar sevdası bu kaç köy kaldı arkamda, kaç şehir kaç anımsamadığım isim kaç lanetle andığım ve suyu kuruyan derede el sallayanım olmadı hiçbir zaman bu nasıl dünya belki dönmeyeceğim bir daha belki… ağırlığım kadar içiyorum mavi hayatı ne gözlerimin rengi ne de attığım adımlar bir tek mavisini içmek için yollardayım ne dağların hüzün esen rüzgarı, ne de ovanın o kavuran sıcağı ne sınır,ne tel örgüler engel ne kelepçeler, ne de zindanlar… yol boyu çiçekler ve etrafında kör arıların dolaştığı kara bir zaman içindeyim kim bilir, mevsimin kimden yana döneceğini kim bilir, kimin kimden önce öleceğini güç mü, para mı, zorba mı… yoksa fakir fukara mı söyle bana kim… bir tek sen kalıyorsun anılarda bir tek sen yaprağı dökülen dalda yuvası dağılan kırlangıç kuşu ne olur sen ağlama Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Kaçıncı Bin Hanesindeydin Çocuk
Kirlenmiş bir atmosfer içinde Çarkın dişlerinde boy verirken birileri Güneş göremezdi ellerini. Sekizinde bir çocuksun sen Küçücük bir ışıktan yola düşmüş Küçük adımlarla, Sen ki çarkın dişlerinde boy verirken Kendinden uzaktın. Ve çocuk senden uzaktı, Köşe taşı olmayacaktı karanlığa Bekçiliğine de sermadedarların Bakmazdı kirletilmiş ekmeğe Vermezdi de emeğini. Kır çiçeği olmak Ve solumak için insanca... Küçücük bir ışıktan yola girmişti çocuk. Toprak yanar Vadilere uzanırdı şarkısı İnsanoğlu Ayağa kalkardı Kızıl kayalarda Sözün bedeli candı Ateşin şarkısı dillerde Yaprak dökümünde Tomurcuğun ilk yaprağı daha Kolay düşerdi toprağa. İnsan suretlerinin adı saklı Pazarlık ettiler üstüne Sessizce Karanlıkta dolaşırken Bu çarkın dişlerinde. Kaçıncı bin hanesinden çocuk Bulurdu resmini Ve tam kafanın üstünden Bir daire çizerdi kırmızı kalemle. Çarkın dişlisi böyle beslenirdi Efendisi gibi Toprak yanardı çocuk senin adına Şarkısı uzanırdı yollara. Kır çiçeğinin sırtındaydı ölüm Bundandır dönmezdi yüzünü Dönen çarka. Yağmurun gördüğü tohumdu Yanan toprağın yüzünde dolaşan Damlalar üzerinden düşerdi Çocukların üstüne Güneş görürdü çocuklar. (Kaynak: Ezgilerde Kaldı Yüreğim 1. Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Kaçıncı Yılın İzidir
Kaçıncı yılın izidir ki Beton bıraktı demiri Demir betonu bıraktı Sözün ördüğü duvara Ayrı ayrı vuruldular Kendinden uzakta Hangi yürek, hangi çırpınış Çekip alabilirdi gözlerini Cehennem dedikleri O tezgahtaki adamın Yalnızlığa oynamasıydı Uzaktan masal gibi yaşanır Candaki sancısını bilmiyorsa Kafasına değen bir taşta olsa Yılların izine imzasını atardı Yürek bu Yaşanılası bir rüya değil Cehennem dedikleri Karanlıktı her yer karanlık Ararken kendini Kaybedecek kadar karanlık Toprağa girmemişse tohum Gine de yeşermektir aldırma Acının özlemin derinliğinde Sevgiyle örtünmüşsen eğer Yürek dolusu sıcaklıktasın Demektir Bulup çıkaracaksın renk renk Ve çekinmeden yollara Serpeceksin ışığını Kaynağı bozuluyor suyun Dudak büyüklüğünde Küllenmiş yüreğinden uzakta mı Kendiliğinden görünse de Su boyu hayat buluyor ağaç Bir kuş için neyse ağacın dalı Ağacınsa sancısıydı kendi kurdu Cehennem dedikleri çaresizlikti Zamansız yaprak düşerdi dalından Mezarlıklar görünüyor Koç başlarından mezarlıklar Kimi tarih deyip geçti Kimi de taş duvarına kattı nedense Kimi yalnızlıklar galiptir derken Bu cehennemde kurşun mu erir. (Ezgilerde Kaldı Yüreğim 2.Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Kadınlar Sekiz Mart'a
Haydin kadınlar Sekiz Mart'a bugün sizin gününüz bir ki, bir ki, bir ki ısının, ısının, ısının öyle bir rüzgar estirin ki Mart dokuzuna karşı Haydin kadınlar Sekiz Mart'a bütün emekçi kadınlar çocuklarınızla kol kola ısının, ısının, ısının bir ki, bir ki, bir ki günlerinizi çoğaltın sürekli ve sistemli Haydin kadınlar Sekiz Mart'a bugün sizin gününüz ısının, ısının, ısının yüreğiniz açılsın bir ki, bir ki, bir ki haykırmalısınız hep bir dilden adaletsizliğe ve zulme karşı sürekli ve sistemli bir gün size yetmez ki Haydin kadınlar Sekiz Mart'a çoğaltmalısınız günlerinizi aştığınızda Mart dokuzunu kapınızdadır yirmi biri ısının, ısının, ısının bir ki, bir ki, bir ki işte toprağa düştü cemresi Mart'ın yirmi biri ısının, ısının, ısının siz ısındıkça toprak ısınır çiçeklenir bahar gelir... sizi karşılıyor olacağım Bir Mayıs'ta renk renk çiçeklerle bütün emekçi kadınlar gününüz kutlu olsun. (Ezgilerde Kaldı Yüreğim 2. Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Kaldırım Taşları Görürdü
Dilinden düşürmeden Üç sözcüğü büyüttü Sokak sokak Tam yedi sene. Akranlarıyla mırıldanırdı Oyun içinde Kendi oyunuydu Dosta da, düşmana da Partizanca büyüdü tam yedi sene Bıjı, her bıjı Onurlu bir yaşama Kaç dipçikle vurulurdu Yaşına bakmadan. Dikilirdi önünde körpecik bedeniyle Dudağında üç sözcük Sıkılı yumruk Üç ateş kurşunu Haykırırdı celladına karşı Cellat makinalı, elleri kan içinde. Kürdün inadıydı ateşte kavrulan Gelişirdi bildiği üç sözcükle. Olağanlaşmış, olağanüstünün mangası Yanıbaşında yığılı Sıra sıra Gem tutulurdu fermana Parelenirdi Vücudu mermi gözeneklerinde Yedi yaşında Yumruk sıkılı Haykırırdı inadına Gözleriyle vururken düşmanı. Metropol havası uzaktı kendine Avuntuya boğulu Çıksa da tek tek çıkardı sesleri Sokak lambasına benzerdi aydınlanmaları. Yedi senelik sözcük büyürken Düşmezdi dillerden Yedi yaşında bir partizan yığılırdı Amed'in orta sokağında Kaldırım taşları görürdü Kurşun almış ağaç, inlerdi Metropolleri duymazdı Anadolu'nun Tek düzende... (Kaynak: Ezgilerde Kaldı Yüreğim 1. Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Kalkan Olurmuşcasına
Doğrudan, Asırların iz düşümünde Doğudan yükseliyor çığlık Dağların şafağına vuran renginde Bir başka tad verirken güneş Yitik kalbin ezgilerine Ve yeniden Yeniden yaratmaya süzülürken, Asırların kirinden temizlenirdi toprak Dağ, taş karker kanıyla Uzun soluklu bağdaş kurulurdu. Dumanın yükselişi kör, Karanlık Ve sağır, Radyoda spiker Sokak infazlarını verir Metropol içlerine yayılırken Fidanların çığlığı, Ve geçerken Üzerlerinden tayyere Sıkı sıkı sarılırlardı biribirlerine Başlarına düşecek bir top mermisine Kalkan olurlarmış gibi... Öleceklerse, hep beraber ölecekler Şafağa vuran ülkenin Bir başka mevsiminde... Kızıl günlerden geçerken ora insanı Tayyere, Kobra, Helikopterleri Yenik düştüğünde kazmaya Tonlarca bomba, Yengisi olurdu karanlığın, Dökülürdü. (Kaynak: Ezgilerde Kaldı Yüreğim 1. Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Kalsın O Eğilen Kelimeler
Mandal olmak istemiyorum parlak, içi boş kelimelerin köşesine yollara saçılan bunca kirli çamaşır varken ve de ağzını açmış beklerken ulu orta 'seni seviyorum' demeye herhangi birşey her nedense geviş getiren hayvanların dudaklarını görüyorum yüzünde sinek kovalar gibi salladıkları kuyruklarıyla bir de boş boş bakan gözlerini 'seni seviyorum' dediğinde herhangi birisi Yaşasaydın o sosyete meydanlarında sihirli gibi görünen o iki kelimenin ömrünün de kaç dakikalık olduğunu ya çantasını alıp giderken çarpınca kapıyı ya da ceketini sallayıp eline alırken büyük ihtimalle görürdün en azından pis kokuların tenine sinişini Bu iki kelimeyi kullanma bir daha harbi harbi beni seviyorsan, n'olursun o kadar kirlendi ki özellikle de bu iki kelime kimin, niçin sevdiğini anlamıyor insan ya da nereye kadar seveceğini kestiremiyor hangi çöplükte solacağını kim bilir ki Seveceksen adam gibi sev çırıl çıplak olsun fikirlerin, gözlerin kaşların, saçların... yüreğin gibi, farkında mısın bilmiyorum bırak gözlerin söylesin ne halin varsa hani geviş getirmektense sonradan çırpınmaktansa bir hayvan gibi yerden yere ordan oraya, onun bunun yanında böylesi daha iyi bence ortada kalmaz, kötülüğe sapmazsın en azından diyorum, yani hiç olmazsa o kelimelerin altında kalıp da ezilmezsin suyunu içip, posasını atmazlar ötelere ya da o kelimeleri boynuna takıp da ulu orta, kıyı köşe, veya zulalarında gezdirmezler seni gezdiremezler de bir sakız gibi çiğnedikten sonra üstüne tükürmezler hiç olmazsa hiç olmazsa 'aşk'ımız temiz kalsın n'olursun aklama kirlenmiş kelimeleri bir yerlerde bir şeyler duruyorsa hala çiçek tozu da olsa konmasın üstümüze bulaşır, mulaşır, neme lazım anlamıyorsun değil mi, hala da anlamıyorsun ya da ne taş yürekli adam bu, diyorsundur içinden koca adam oldu romantik olmasını beceremiyor gibisinden ne var yani iki kelime ile gönlünü alsa insan diyorsundur, kıs kıs diyorsundur içinden kuzuyu boğazlarken aç bir kurtun kaslarını nasıl da gerdiğine bakmadan, diyorsundur duydun mu yoksa kendi kulaklarınla seni sevmiyorum dediğini aç bir kurtun... bu yaşa geldin, onca yer gezdin gördün, vesselam buyur söyle, işte meydan ben duymadım açık açık söylüyorum ki ben duymadım kuzuyu boğazlarken aç bir kurtun 'seni sevmiyorum' dediğini ya da kuzusunu severken bir koyunun ikide bir 'seni seviyorum' demeye ihtiyacı olduğunu... ne kuzunun, ne de koyunun. Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Kamo
Sılli hona bıriya Raira veciyi Reçone merıko Camura lıngona Qute cırpoz Ni sene mordemi Cım tari yê cıke Qunne hegai beqêşi Deesqını Beqes berbeno Berbisa aqı bo Xebera talı newano Toxım dêna gıroto Gaore dendaro Wairere dendaro Meberbo sebıkêro. Zanaina çırpoz desqınê Eyro cırpoz desqınê Sodır hega wêsnenê E kami benê bıbe i reçi Bızane emegro xor seyrqenê Bızane dısmenê genimi Bızane dısmenê beqêşi. K-14 Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Kan Kardeşim
kanımdan değildin sen eşim, dostum, akrabam... kardeşim, arkadaşım hiç değil omurgamın tam ortasında bedenimin dik durmasını sağlayan küçücük bir parçamdın sadece bir gece vaktiydi seni benden ayırdıklarında sorgusuz, sualsiz oysa ölesiye seviyordum seni seninle omuz omuza küçücük kan kardeşim Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Kanadı Kırık Kuş
Bir ülke, gökyüzü kaplıydı dumanla Ama baykuş, ötmüyordu henüz Gecenin melekleri dibine çömeli Dipnotunu düşerlerken Minnacık cep defterlerine... Kanadı kırık kuş buruk kalbindeydi Çatışmalar ortasında kalırdı, Akbababalar konuşurlardı üzerine. Gidilmezse bu yol, Delinmezse gecenin karanlığı Hiçbirineydi başlamaları... Bir nehrin yatağından akarken Toprağın ezgisi okyanusa doğru Çağlayan sesleriydi vadilerden geçen Yalınayaktılar gecenin melekleri... Patladı patırtı, koptu tozu duman içinde Zindan bakışlıydı gelenler Yüreğine düşmüştü bomba Patlarsa bir gün O yüreğinden patlardı... Balık bilinir, su bilinirdi Gecenin melekleri bilinirdi Dağın sesinde Her geçen gün Yenilenmiş umutları... (Ezgilerde Kaldı Yüreğim 1.Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
Konu Araçları | |
Görünüm Modları | |
|
|