![]() |
|
![]() |
#1 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57921
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Bir Diktatör Daha Öldü / Netekim!
bir diktatör daha öldü / öldürüldü şafak sökmezden önce Irak'ta maskeli iki cellat, bir imam, savcı gelipde o çıplak kameraların önünde durdular ve bir diktatör gözlerini bağlatmadan netekim bir sayfa açtı 'kahramanlar' sayfasına elinde Kuran boynunda urganla büyük patrona kurban edilişini izledi ötede çılgınlar alkışlar ve protestolar içinde ötede Kurban Bayramı ve Noel ötede iki bin yedi yi karşılayanlar gelenekler / inançlar... / ötelerde ve diktatörlerin savaşında yersizdi herşey beslenme biçimleri de örtüşüyordu kanına girdikleri yoksulların kanıyla küçük patronlar kurban edildiğinde büyük patronların dizlerinin önünde sırlarını gömercesine / netekim! ... büyük patronlara doğru ah'lar ah'lar durmaksızın yükselirdi... Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Bir Gecede Büyümüşüm
Yeni bir yılın arefesinde Doğduğuma yakındı gün Elimde bir avuç kar var Ben düştüm kalktım O düştü yuvarlandı Bir iki gün, ay yıl derken Gitti '64 senesini buldu Aylardan Ocak'tı Mevsim kış ve doğa Bir metre karla örtünmüş Bizim oralarda yokluk ortası. Gün gün birikti acı Öfke birikti ne acı Göz dönüp gitti Doğduğu toprağa kadar Acının öfkenin üstüne Yollar gitti yılları yuttu. Ve o gece düşümde bir karınca Ağır ağır kendi yolunda giderken Potinleri pis kokan birisi Tam basacakken üzerine Atak üstüne atak yaptı karınca Ne potinden yukarı tırmaladı Ne de çığırından çıktı. Doğrulduğumda gün değişmiş Takvimlerde büyümüştüm Bir yıl daha bırakıp arkamda Patikadan barikattan öte Yaşanmazlıkların içinde Yıl bir gecede atladı üstümden Hem de gecenin yarısında Karanlığın ortasında Yeni bir yıla girdim Bir gecede ne çok şey gördüm Artık büyümüştüm tam bir yıl... Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bir Hain Dolaşır Gözleri Donuk
Yamaca ay vuruyor, karda bot izi Yollarda serpilmiş ped şişeleri, Konserve kutuları, coca-cola İhanetin gizi teçhizatında gezinir. Ölüm sessizliğinde Tek kola girmiş bir manga erat, Manganın başında pırpırlarıyla bir yılan Köylülerin üzerine üzerine Yol sürerken karanlıklarda, Kovulur güneşin çocuklarınca... Köye varıldığında pusudan geçilmiştir Artık annelerinin dizindedir çocukları Gözleri yaşlı. Sorguya alınmıştır eli iş tutanları İşkencededirler Birkaç gün geçer aradan Kesilmiş burun, kulak, el ayak ile Bu vahşetin, potin diplerinden gelirler Hatıra fotoğraflarına... Sıcak bir el, Tatlı - ürkek tebessümle Okşarken elini Kürdün geliniydi mırıldandı kulağına, Rütbesiyle bir hain geçmiş buradan Teçhizatında sırıtmış ihanetin gizemi Donuk gözleriyle başkesen buyruğunda Serpilmiştir yollara... Patikaların yolcuları gelip geçtiler Usulsüzce dinlediler Kürdün gelinini Şafakladılar ezgili yürekleriyle, Henüz geçmeden gitme vakti Doğruldular Elinde torak, elinde ekmek ile Arkalarından gelirdi Kürdün gelini Utangaç yüzü Gözünde ben Uzatırken elini Yarınlara... Çıplak kalmış tepeleri Gölgelenirdi ay ışığında Kapanırdı kapılar rüzgarın savurmasına, Düşmezdi peşlerinden, düşmezdi Gölgelerinde büyüyen yılan. Ürkek adımlara ölümün sessizliği binerdi Yol sürülürdü çetelerle Ardı sıra... Tanıdıklarıydı köylülerin, bereliydiler Asalakca gölgelerinde büyümüşlerdi ora insanının Hazımsızdılar Midelerinden düşerlerdi kralların ağlarına Burunlarını vururlardı çocukların ayak izlerine. (9 Mart 2006'da soruşturmaya alındı) (Kaynak: Ezgilerde Kaldı Yüreğim 1. Kitap, Senfoni Yayınları Nisan 2005) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bir Kez Kapılmıştı
Alınteri soğurdu Yorgunluğu bir yana Alınteri bir yana Düşerdi Bırakırdı kendini Beş paraya Karın tokluğuna. Satılık Beş paralık emek, Kul - köle Dayanırdı kapının eşiğine. Kapı kapı emek dolaşırdı Çalınmak için Sermayenin çarkında Kıvrım kıvrım devinirdi Elden ele Hücre hücre Ezilirdi Çarkın dişlerine kapılmıştı bir kez Bedeni soğurdu Alınterinde... Ki hücre hücre Hükmedilirdi bedene. Ayrı ayrı çarkın dişlilerinde Emek tüccarları üşüşürdü. Ve sonunda düşmemek için Ellerinden Posaya dönüp Kuşanmamaktı namınıza Hiç bir şeyi Çıkarıp alıncaya değin Kursağınızdan Emeği... Daha fazla Kirlenmeden denirdi Bu çarkın dişlilerinde Bu çarkla beraber Dönmemek için ayrı ayrı, Yine de dönüyorsa eğer Her deviniminde Bu çarkın Dişlilerini kırmaya Andın olsun ki, Kir Pas Temizlenebilsin hücre hücre Alnının teri soğumadan. (Kaynak: Ezgilerde Kaldı Yüreğim 1. Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bir Lokma Ekmeğe
Bir Lokma Ekmeğe Emeği satın alıp, işlediler toprağı Toprakları değildi Kuytu karanlıklardan gelmişlerdi. Gözler körerdi, Kulaklar duymaz oldu kendi yurdunda Dilleri heybede taşınırdı sanki... Bir tek açlığa karşı elleri işlerdi Bir lokma ekmeğe Dilinden, kimliğinden olurdu Yutkunurdu alınterini Açlık alınterine işlenirdi yıllar boyu Elleri nasır içinde, anlı kırışık... Bir lokma ekmeğe, emeği satın alanlarsa Topraklarından uzakta sefasını sürdüler. Niyaz eylerdik, namaza dururduk Ve bir lokma ekmeğe bilmediğimiz dillerde Şükrederdik tanrıya ki Efendimiz vardı... Yoluna gözlerdik cennetin Kendi toprağımızda Üstümüze düşse de bomba Ve ömrün sonuna gelindiğinde Dil bedenden koptuğunda Vadesi dolmuş dediler dualar arasında... Çocuklar doğurulurdu bir lokma ekmeğe Beş - on demeden Taş duvar içinde. Gözlerinden bilinirdi ki Dedelerinden kalma mirasla geldiler ve Toprak üzerinde dağılırdı umutları. Oyuncak bulmanın sevinciyle Annesine koşardı çocuk Annesiyle parçalanırdı bedenleri Karışırdı biribirine, Yapışırdı toprağa... Hain bir tuzaktı öteden kalma Bilinmeye uzanırdı bilmeden Köylülerin yüreğine saplanan Kanamış hücreleriydi Ve son yolculuklarıydı topraklarında Köylünün omuzundan insanlığa taşınan... Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bir Tarihin Dipnotu
Kaplumbağa gezerdi tendür kokusu altında Meşenin yaprağından tenime girdiğinde Kül renkli, kör olmuş duman kaplardı her yanı Üşürdüm ezgilerden kalan yüreğimle, gözü yaşlı Boydan boya tutuşurdu orman, Tepeler çıplak, meteriste keklik Soyuma yöneldikçe soysuzlaşırdı... Hışmından yanıyor toprağın yüzü Çıplak kayaların çatırdısı gelirdi Darbelenmiş damarından meşe ağacı Munzur'un yatağında uç verirdi Şafağa çıkan ülkenin ezgisinde Bir başka mevsim Tarih notunu böyle geçecekti... Sorgudaydılar, hücrede Sürgündeydiler, Ataları gibi meşe diplerinde... Nesilden nesile taşırılan mirasın Derinliğinde toprağın sesi Muhasebesidir yaşanılan... (Ezgilerde Kaldı Yüreğim 1.Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Biryerlerde Birşeyler Olmalı
ne iştir bu hala kendinle uğraşıyorsun bir adımlık yoldur gidip de geldiğin dönüp dönüp izine mi bakıyorsun -kendinle uğraştığın kadar efendinle uğraşsaydın ya- söyleniyorsundur durmadan biryerlerde birşeyler ağırdan alıyor olmalı duydun mu ani değişimlerin de olabileceğini ne iştir bu yaşamayı deniyor musun nedir emaneten yaşar gibisin toprağında yarı aç, yarı tok öğreniyorsun ya ayakta durmasını ondan mıdır her bahar açılır oldun bütün sevdaların kapısında meyveye durur gibi düşümde karıncanın yuvasını buldum kendinden büyük yumurtasıyla duruyordu içinde yerlerinden çıkıp giden solucanlar vardı ne iştir bu yeni yeni sayfalar açıyorsun her sayfanın başında birkaç kelime 'düşündüğün gibi yaşa' der gibi ellerinden tutarcasına insanların umudunla buluşturursun onları yaşamı zindana çevirenler okumaktansa yakmayı yeğlediler bembeyaz sayfaları ne iştir bu 'yaşadığın gibi düşünmek' de vardı kahrolası karanlıklara gömülmek gibi bir şey eli kolu bağlı ve durmadan aynı şeyleri duyar gibi yazmayı bıraksaydın bir kenarda ne kalırdı ki ellerinde haykırsaydın mesela avazın çıktığı kadar haykırsaydın kaç kişi duyardı ki seni biryerlerde birşeyler olmalı oyalamak istiyorlarsa seni acımasız olan hayat mıydı yoksa ateş miydi su muydu nerden estiğini bilmediğin fırtınalar mıydı yoksa -zaafların besliyor olmalı biryerlerde birşeyleri- Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bitmedi Yüreğimin Ağrısı
gözyaşlarım kurudu taze bir fidanın kör bir testereyle kesilip yatırılması gibi güneşe boylu boyunca toprak ve vuruşa vuruşa bitmedi yüreğimin ağrısı, azdı ama bitmedi. ağlamazsa insan ne yapardı gülmezse Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bitsin Bu Kavga
dedem ki, yüzünü görmediğim mezarını bilmediğim... kendi toprağını sürerken kızdırmış olmalı dedeni komşudan aldığı bir çift boz öküzle dedemin adına bana düşüyor kendi ekmeğini kazanırken kızdırmışsa dedeni özür dilerim seninse deden be adam çift sürmesini bilmezdi dedemle nenemi vurduğunda hiç yere top tüfekle biliyorsundur benim kadar top tüfeğini bırak sen de özür dile be adam hiç olmazsa bunu dene bak nasıl bitiyor kavga Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Bize Göre Değil Xece
bize göre değil Xece bize göre değil bu dünya görüyorsun ki kıyafetimiz uymuyor deli diyorlar bize divane kıyafetimizin yüzünden sokak sokak geziyoruz seninle ev ev dolaşıyoruz, nafile deli diyorlar bize Xece sokak sokak deli diyorlar senin umurunda değil belki amma benim de umurumda değil artık sen varsın ya yanımda Xece delilerin dünyası nerede Xece biliyorsan seninleyim, bilesin onların hiç biri söylemedi bana görüyor musun güldüler arkamdan Xece, güldüler nasıl ağrıma gitti bir bilsen ama bilmiyorsan delilerin dünyasını gelir misin benimle bu çileli yolda bu dünyanın içine etmişler Xece senin de benim de suçumuzdur belki göz göre göre uyumuşsak seninle hayvanlar mı desem, insanlar mı ayırt etmesi zor geliyor insana inan belki bunun için deli diyorlar ya bana bazen öyle kızıyorum ki bu hayvanlara ayrılmıyorlar diye insanlardan uzak durmuyorlar diye onlardan Xece, Xece, ne haldeyim aç gözlerini de tanı biraz, gör beni insanlık kalmamış buralarda olanları da bir güzel götürmüşler altı üstüne gelmiş te bu toprağın insanlık altında kalmış gibi duruyor işin yoksa kaz toprağı Xece maden arar gibi kat kat altında aran ne gece ne gündüz engeldir sana belki bulursun ömrün yeterse yetmezse de hakkını helal et Xece delileri fazla yaşatmazlar bu topraklarda... Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|