![]() |
![]() |
#191 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57922
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Gelirsen Bir-İki Boy Kalsın Aramızda
başkaları vardı elimin altında zaman, mekan kavramına göre değişen onların gözüyle baktım hayata konuştum onların diliyle dilim yoktu, ben yoktum anlamadım yüreğimin acısını yenilinceye yıllara ne güldüm ne güldürdüm, biliyor musun sevdalanmadım kendi kendime üç şey koymuşlardı önüme bir ömür ve üç şey para, kadın ve doldurmak için mideyi tıkın der gibi değişik açılardan baktım yüzüme her açı bana yabancı bir yüzle çıkageldi karşıma yüzlerin içinde hangisiydim bilmem kaçıncı denememdi senin için yoktum, adım yoktu gözlerinde kapının sağında duran taşın üstüne bıraktım yüzyılın uykusunu, bıraktım yeni bir ufuk açmak adına hem sert hem uykuya gelirdi kara taş nasılsa ayağa kalkmışlığım vardı yarı baygın gözlerle söyler dururum duvara en içli şarkıları yabancı eller örmüş duvarı, görmez-işitmez beni ve karanlığa göz kırpan bir hava başımın üstünde vura vura büküyor belimi sancımdı başkalarından kalma böyle bir zamanda çıkarsan karşıma ne yakın ol bana, ne uzak dur bir-iki boy olsun aramızda yanağımın sol yanında donan ben gibi umarsızca kimin için bu hüzünlü şarkılar söyle kimdendir bu kambur daldan kopan yaprağa sor bak ıslık çalıyor rüzgar, kime ne dal mı yaprağa küsmüş dersin yaprak mı dala küs kimin mevsimi bu, yerde bırakıp cesedi gider gibi bir yabancı bu işin hesabını tutanlar nasılsa yaşanmış sayacaklar bu günü ne artı payındayım ne eksi öyle ya, ne de olsa yaşanmış! çileli ömürden giden upuzun bir gün daha bensiz eklenir kalır yıllara hepsi o oysa yaprak küsmeseydi dala bahara dönebilirdi bu mevsim ve bırakmazdı rüzgara, bırakmazdı kendini yaz-kış yeşil duran yapraklar ancak damarı beslemeye inerdi toprağa gidecek yerleri de yoktu başka söyle hangi parçası eğri attırır adımı hangi yanıdır ki gövdemin kemiğime damıtıyor sızıyı söyle kaçıncı yaralı yürektir gözyaşlarıyla yeniden seviyi örmenin derdinde sarılırken gövdeye Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Geliyorlar
Büyük adamlar geliyor etrafında etten duvarla yürüyor, yürüyor, yürüyorlar büyük büyük adamlar, ayağa kalkın ahali saygınızı gösterin sevinirler, yüzünüz de gülsün artık büyük büyük adamlar ayağınıza geliyorlar... başınıza çıkmak için bana bakmayın ayağa kalksam bile büyük adamların önünde değneklerime yaslanmadan duramam ki ayakta, onlar da bunu biliyorlar etrafında etten duvarlar dayanamazlar gelirler o büyük adamlar sizden aldıkları moralle dişlerinin arasından sırıtır geçerler ben yere düştüğümde değneklerim kırılmış demektir ama sizler alkışlıyor olacaksınız size bakmayan büyüklerinizi... (Ezgilerde Kaldı Yüreğim 2. Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Generaller Cuntası'na Karşı
Atina'da bir üniversite Üniversitenin etrafında duvar Duvarın etrafında generaller Tankları, panzerleri, askerleri Generaller cuntasında Açık faşizmin marifeti Üniversitenin girişinde Genç bir kızın bedeni İki parçaya ayrılır kalır Bir panzerin altında İçeride üniversite öğrencileri Kükreyen yüreklerinin soluğunu Ak bir kağıda vererek Hece hece, nakış nakış Dünyaya haykırınca Üniversite kapısında panzerler Generallerin emirerleri Kudurmuşcasına taradılar Generaller cuntası Açıktan faşizm Öğrencilerin elinde Kaleme alınmış bir sayfa yazı Kürsüye kadar yükselmiş bir nefes Elden ele taşınan bir haykırış Sekizinci kurbanını verdiğinde Bildirinin son hecesi de haykırılmıştı Üniversitenin bahçesinden Generallerin cuntasının üzerine. Biri birinden güzel Direnişçi öğrencilerin adına Genç kızın parçalanan bedenini Üniversitenin Giriş kapısında bıraktılar Generalleri yargılayanlar... (Ezgilerde Kaldı Yüreğim 2. Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Gırs Benê
Wonı qı ni domani Cıka röu benê gırs Bıne orxanora Lınge xo wecine K-12 Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Gidiş O Gidiş
aşağıdakiler yukarıya çıkınca yukarıdakiler tahtlarından oldu ölmemek adına aşağıya geldiler değiştirdiler yerleri rol icabı da olsa yukarıdakiler beğenmediler yaşanmaz diyerek buralarda bavullarını toplamadan gittiler gidiş o gidiş bir daha da gören olmadı onları aşağıdakiler kurtulmuştu yukarıdakilerin sıkıntılarından ve diyordu ki ak sakallı bir adam adı yasaklı bir ad altından kimse özenmesin yukarıdakilere yukarısı aşağısı bitti sözün kısası kendinize gelin, hakkınızı alın ve kayboldu gözden sahne kapandı ışıklar yandı üst üste bindi haykırmalar 'bize ölüm yok'... Tükçe'si böyle idi bu hikayenin... Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Gidişini Belirleyen Ahlardır
Gecenin sırdaşları dağların sesini aldılar Dağlar birleşti kendi sesleriyle, haberin var mı? .. Gelişini bilirler, gecenin sırrını alanlar Sokağa çıkma yasağı delindi Haberin var mı? .. Gölgen sarmalamışken her yeri Rap rap ayak seslerine tutulmuşken gün El-ayak bağlanırken panzerine, Dağların sesini aldı gecenin sırdaşları Geldiler, haberin var mı? .. Delip karanlığı geçtiler üstünden kendi ezgileriyle Ve uzaktılar, tanrının selamından Haberin var mı? .. Bilir misin gecenin sırdaşını, Dağın sesini, ezginin gücünü bilir misin? .. Kır çiçeğini, kardeleni bilir misin, isyanı sana Ahları var bu çarkın karanlığına Sessizliğe boğulmaz dağın sesi, Gecenin sırdaşı ezgiler toplamış geliyor Yıldız yıldız Ki belirleyecektir bu yüzden bu çarkın dişlileri adına Senin gidişini, O yıldızlar... (Kaynak: Ezgilerde Kaldı Yüreğim 1. Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Gine mi Kış Geldi Sevgili Yurdum
gine mi kış geldi gine mi sevdiğim, üşüme sevgili yurdum sis, duman çökecek üstümüze gine, o alışamadığımız tipi erkenden parçalayıp hülyalarımızı sürükleye sürükleye karanlığındaki içtimalara katacak bizi, o sevmediğimiz sesleri zorla dinletecek bize, o sevmediğimiz sözleri zorla yedirecek bize ve o sevmediğimiz yaratıkları zoraki sevdirecek bize? ... ... benim sevgilim, üşüme sevgili yurdum lapa lapa kar yağsın isterdim o bembeyaz rengiyle üstümüze lapa lapa barış yağsın isterdim. kavuştuğumuz gün özürlüğe akın akın dolsun meydanlar insan selinde kutlarcasına o anlamlı tarihi günde lapa lapa kar yağsın isterdim. yüzümde açarcasına beyaz bir gül gibi, barışa koklar içerdik seninle doya doya lapa lapa, başımıza konan karşılamak için o beyaz gülleri seninle en güzel elbiselerimizi giyip sevdiklerimizle kol kola en uzun halayını çekerdik tarihimizin en gür alevlerin üstünden dilek tutup sıçrardık seninle havai fişeklerle donatırdık gökyüzünü rengarenk çiçeklerimizle karanfillerle bütün alanları doldururcasına, en güzel yiyeceklerimizi bütün sevgimizi, kusursuzca sunardık ellerimizle... (Ezgilerde Kaldı Yüreğim 2. Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Gitme (*)
ılık rüzgarlar eserdi Koye Sur Dağı'nın üstünden batardı güneş Zımek Köyünde bir ana ağlardı sen dağların çocuğu olmuş büyüyordun sesin rüzgarla buluşur saçların menekşe kokardı ihanet sararken dünyayı çığ düşerdi unutulmuş köylere çığlıklar büyürdü hücrelerde çözülmez, yitik bir zamandı çok daha uzaklarda karşılaştık bir gün bin yıllardır ağır darbeler almış yüreklerimizin bitimsiz sızılardan tanıdık birbirimizi bir ana ağlarken evrensel boyutlu ihanete kardelen çiçeği olur, çıkardın ve hep birlikte karaçor oynardık sonra hep Aralık ayında karşılaştık sen köklerini arıyordun oysa ben seni köklü ve çiçekli bir nar ağacına benzetiyordum bilmem hangi ışıklarla yıkanmıştın bilimsel bir evrensel uygarlığa dönüşmüştün şimdi öyle delal delal durma kış geçer, bahar olur sen mavileşir, gökyüzü olursun ben ay dede sonra buluta dönüşürüz yağmur olur, yağarız toprak olur, yeşeririz sen çiçek olur, açarsın ben seni koklar, okşar, öperim sürgün ömrümüzü rüzgarlara bırakalım yaşıyor muyuz, ağlıyor muyuz, gülüyor muyuz inan bilmiyorum ama bırak dağlarda yankılanan sesimiz kalsın yeni farkına vardığımız sevdalarımız gizli, gizli kanarken bin yıllardır uğruna dövüştüğümüz sevdamızı dur, ne olur bırakıp da gitme her şey uyanırken aşkların ve deryaların yeri değişti ne sevdaların sevdasızlığına küs ne de, yedi nehirli ülkeden git bir sevda büyütelim gözlerimizde gözlerimiz güneş, düşlerimiz bahar senin alnında gökkuşağı gülümse, gülümseyelim ışısın zaman büyüsün umut, yeşersin bahar dur, ne olur gitme güzelim yedi nehirli ülkeyi bırakıp da gitme... ---- Gitme (*) Bahar Kokuyor Yaram adlı Şiir Kitabı'ndan Kasım & Fetih Koç Birinci Baskı Temmuz 2004 ---- Kitap yeni elime geçti, bir şiirini sizlerle paylaşmak istedim. Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Gitme Turnam Gitme
kalenin dibinde sazım söylenir koyundan kuzudan inileyip gelir derdine ağlaşır dermanını sürer ötme turnam ötme zamanı değil pir olunca yüzün semaha döner perde perde gezer devranı ezer Hasret'e gelince ol perdeyi çözer gözünden gözüne ışık olur iner asi yüreklerde alev olur çıkar neyinen yakarsın pişen bu yüreği neyinen satarsın uçup giden külü gitme turnam gitme yutarlar seni ağırlaşmış hava devranın kokusu sağcısı - solcusu aynıdır yolcusu dinletemedim ki yanan bu yüreğe ateş kızıl kızıl, yüreğim kan kızıl hınzırın fermanı fetvada yükselir döner döner duman gözüne gelir etimin kokusu ol yüzüne biner yıka yıka gitmez tahtından eder senin duvarını ören ellerdeysem nasır olursa söze, sazada ulaşırım perdelerde gezer derdim inleşirim gitme turnam gitme seni yakarlar dumanlar yükselir görmezler seni çıkıp dağlarına yaslansan n'olurdu ateşin közünde çevirirlermiydi seni gitme turnam gitme boğarlar seni Abdal Pir Sultan'ım öldüm dirildim toprağa karıştım yağmura dönüştüm derinine indim okyanusu bildim dalgadan dalgaya köpükle tanıştım gitme turnam gitme zamanı değil gitme turnam gitme yutarlar seni gitme turnam gitme yakarlar seni gitme turnam gitme boğarlar seni halaylara dursan, şiirlerini okusan kör zamanlar olur duymazlar seni fetvalar yükselir yüksek yerlerden gitme turnam gitme tutarlar seni tutup da bağlarlar, yüreğini senin Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Goliga Cıtı
Wanê qeetra gınayvaru nayra tepa tal menay serba to qarı çinniya enay qara kami, zımıstan nau ama wora nacay zanay ena çengone mordemo kam to sebıkero. Hürindiya to asena caro qısaatı meqı reşbêri nicau zane herone şau hürindiya goligodı gıre nedane. Waxte to ama satêna usare to rüe tora wecenê heta goliga binire daranewe. To gene benne xo topqı wane kınare çemidı worı herd negêna to icadı werdenê qudretê to qı menno hata usari sonay to goliga cıtay heqa to nemana rece sırso fındene. K-13 Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|