![]() |
|
![]() |
#1 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57923
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Toprak Çatlardı
Yarı çıplaktır çocuklar, üşürler Masala, ninniye gidemez düşleri Külün içinde aranırlarken minnacık elleriyle, Ahlarını yüklediler kendi dilinde ezgilere. Açlıkları büyürdü ellerinden Elleri açlıklarından çekerdi Yine de gelişirdi bedenleri Bedenlerinden ağır yük altında. Su yataklarının baş ucuna uzanmış Kayaların oyuğunda kalmıştı kafatasları Meşe diplerinde bir sırdı bağdaş kurmaları Kürdün evladıydı acıda, açlıkta kıvranan Nasıl üşümesin ki çocukları... Atadan kalma evleri harebeler içinde Ayak izlerini ararken çıplak gözlerle Dilini bilmediği topraklara uzanırlar. Kendine kalan yitimlerden başka Ne kalmıştı ki torunlarına, Kendi renginde ezgilerle yanmaktan öte... İçinde dilden dile asırların taşıdığı ezgilerle İçinde çağlayan suların öfkesi, kini saklı toprağıyla Nasıl taşınırdı atasının aşkı Newroz ateşi içinde Bütün olunmazlıklara, haksızlıklara karşın Bitmeyen yaşama inancı ve inadında Dinmeyen özgürlük kavgası, Kendi toprağını çatlatıyordu. (Ezgilerde Kaldı Yüreğim 2. Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Tor
-Bu Tor Munzur'a Akan bir Dere'de Yapılmıştır- Kırmızı Pullu Alabalıklar İçin. Sen yenisin, ikimiz beraber çalışmalıyız önce gidip bir yer bulmalıyız seninle bizi fazla zahmete sokmayacak bir yer olsun ortasında küçük bir gölü de bulunsun içinde yüzerken O Pullu Alabalıklar al al pulları gözlerimize ışıldasın Duvarını gölün iki kıyısından öreceğiz uzatıp Akan Suya bir yön vereceğiz bir tarafı kuma bakmalı Duvarın Bu Derenin Suyu toplanıp ördüğümüz o iki Duvarın arasından o Beyaz Salı geçene kadar tüm hızıyla tora akıtmalıyız bu Su, ördüğümüz Duvarlardan sızmalı ama O Pullu Alabalıklar sızmamalı bu Derenin Suyu tora akmasına akmalı birikmeden orada, tordan süzülüp gitmeli de unutma, toru tor yapan süzgecidir şimdi sıra Duvarlarında... Duvarlarını Su'dan yükseğe çıkarmalıyız üzerinden atlayamayacakları yükseklikte sonra kenara çekilip şu küçücük tepenin başındaki ağaçların altında yüzükoyun yere uzandıktan sonra Bu Alabalıkların oyununa dalmalıyız ellerini oynatırsan görürler konuşursan duyarlar Al Al Pullarıyla Onlar Birer Alabalık her Suya girip te böylesine yüzmezler... İşte görüyor musun, zamanı geldi Gölün içinden öncü gücü çıktı bile gitti gitti, gidiyorlar iki tanesi Ördüğümüz Duvarlara doğru şimdi boydan boya gidip keşfini yapıp dönecekler dönebilirlerse... İkisi de tora yaklaştı, görüyor musun ne de hızlı akıyor Bu Derenin Suyu ellerimizle koyduğumuz Bu Beyaz Taşın üstünden biri anlamalı ki hızla döndü geriye diğeri daha ilk turunda geldi tora. hemen yerinden kalkma dur, bekle kurtuluşu yok oradakinin kaçacak delik bulamaz, etrafı örülü biraz zıplar duvara vurunca durur asıl, Dönen yerine ulaşsın da, sen gör... İşte Göle kovuştu bile toplandı Alabalık Sürüsü, görüyor musun şimdi gövde gösterisini yapmanın zamanı Al Al Pulları üst üste ışıldıyor bu Alabalıkların yüzüyor yüzüyor yüzüyorlar yığınlar halinde Yüzüyorlar dosdoğru torun içine... Gine bir tanesi kurtuldu, görüyor musun o Öncekilerdendi, ondan temkinli Duvarı tuta tuta yerine gidiyor karışma gitsin, daha anlamadın mı yoksa O, Bize çalışıyor... -O Dere hala kurumadı daha da hırçın akıyor- (Ezgilerde Kaldı Yüreğim 2.Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Torê Masalla
Porê mı bi sıpi xona ra a ni mehkemi nê zonı tore masalla masalla qı torê xona nama yi wiştini corra cer tedıni ama tedıni nas qenay... K-28 Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Torê Savaci qı
Torê savaci qı guna to megêri qunnay qı cımat xebera xo bızanı xebera xo qı nezanay uskut uskut ronisı gos sernı. Gosê xo rınd yakı qam qı savano til mebı dıma qi meso. Torê savaci qı guna to megêri. Angorê aqıle xoya peşti danay qami sa peşta xo herdra nêdarinawe nai to rınd zanay. Baqılay hasa, hasa qı hasa ronistana to hêtêdera ravistana to hêtêdı xora sa benay tore savaci qı guna to torê bo rocê ena senê hala bo na baqılina to elênga ma waydena ya...^ Guna to megèri çepıqorê estay tengıdı çinnay teyna qı menday zırcenay zobi sê qenay ez torê savaci guna to torê bo to vacı. K-29 Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Tuzak
tuzak kuruyorsunuz ya boz ayılar için kendinizin de düşebileceğini bir gün o tuzağa gözde tutun derim ne olur, ne olmaz boz ayılardır ki çift canlıdır diyorlar benden söylemesi. Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Umut
Kendimi bildiğimden beri seni de bildim, anlıyorsun değil mi içli dışlı olduk seninle çalıştım, çabaladım bir ömür elimden geldiğinden de fazla en ağır bedelini de ödedim düştüğüm de oldu arada bir her seni gördüğümde ayağa kalktım çünkü sen vardın, biryerlerde sır gibi hoş, elimden tutmadın değil buğüne kadar ezildimse senin yüzünden olsun, yüreğimdesin ya. Ben, seni eskitmeden buğüne kadar getirdim iki elimi açıp ta yalvarmadım ne kendim adına ne de başkasının, demir kapıları zorladığım oldu ama karanlıklarda avaz avaz bağırdığım da pekala biliyorsun bunları bildiğini varsayıyorum, işte şimdi zamanı geldi yazdan dönen baharın zamanı gidiyorum, gözü kapalı seni gördüm ya emekleyip duruyordun hepten haydi doğrul yerinden doğrulda bizi uğurla... hayatımızı karartan bütün sonbaharların kışların inadına kalk yerinden kalk ta kendini göster yazdan dönen baharlara... (Ezgilerde Kaldı Yüreğim 2. Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Ustaya
Sen bir duvar ustası Ben bir amele, Sen kurduğun iskelenin üstündesin Bense altında, Sen marifetini nakışınla işlersin Çatısını attığın evlerin köşe taşına Bense senin de sayende Taş duvarın içinde Göze gelmeyen küçük bir taş parçası, İkimiz de biliriz ki be usta Elimizin değdiği yapılardayız, Sen beni tutarsın o yapılarda Ben de seni. Senin işin Bir ömür duvar örersin be usta Çekiç sesleri altında Bir ömür verirsin Yapının içindesin, Beş para sana verirler Üç para da bana. İkimiz de biliriz ki be usta Ne sen oturursun o evlerde Ne de ben be usta Sen de ölürsün ben de, Ölürüm Sen ustasın benim ustam Yapı ustası, Senin ismin kazınır mermer taşına Benimse toprağım kapılır yağmur suyuna, İşte böyle bir dünyadayız be usta Kara derili atalarımızdan sonra, Bize kalan acınılası bir dünya. (Kaynak: Ezgilerde Kaldı Yüreğim 2. Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Usulüne Göre
adım adım kodluyorum zamanı tesbih taneleri, başında imame büyüklüğünü gösterircesine yol gitmektir benimkisi iz sürmek değil, sürte sürte burnunu kaderime yanayım bir imam, bir şeyh bir de muhtarsa öncüllerim tartar olurum ölümü iki dudağın arasındayım ucundayım bir parmağın ne zaman ölse bir insan durduk yere! ... bırakıp gitmez ki azrail etrafa serpilmiş boş kovanlar toplaması an meselesi ölen ölmüştür allah rahmet eyleye sözün sahibi imamdır artık işini bilir imam vadesi dolmuş deyip çıkıverir içinden tartar dururum ölümü ölümün böylesi düşman başına üç insan arasında bir yanımda cellat bir yanımda tabutçu tam karşımda bir imam işe yarıyor olmalı ki ölümüm ekmek kapısıyım üçüne birden öleceğimi bile bile teraziye vuruyorum kendimi bir kefesinde ölüm diğerinde kalbim durur toprak düşüyor aklıma bir de qurbestık tabuta koyarlarsa cesedimi zorundalar da, avlusuna kadar taşımaya beni kaldıran bir caminin ben benden habersiz döndürülmüş olurum kıbleye ve imam, üç kere soracaktır cemaate usulden tam üç kere ey cemaat diyecektir nasıl bilirdiniz meftayı helal ediyor musunuz hakkınızı cemaat çoktaaan hazırlamıştır kendini diyeceklerdir de arka arkaya imam gibi de tam üç kere helal olsun hakkımız! ... tabutun çivisi çıksın tahtaları dökülsün bir bir hakları varsa üzerimde azrailden öte! ... azrail mi çift şarjörlüdür bu ara usulünce de dolaşır oldu sallaya sallaya elini silahları yasaldır, kovanları illegal herşey kitabına göre... (qurbestık: ölüm ile beslenen bir yaratık) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Uyandığında
her sabah uyandığında gülmeyecek gibi duruyorsun çocuk yaşın kaç başın kaç daha senin, senin gibilerinin adı mı çıkardı çarşıda, oysa ne kadar da yakışırdı sana senin gibilere gülmek ağız tadı ile çocuk, çocuk gel inadı bırak, gülmeyi dene bir kerecik açsın o yanakların doya doya gülüp de farzet ki çocukca oynamayı sokaklarda ne var yani, şimdi bir iki taş değmişse eğer saraylarının camına... para mı yoktu saraylarda çocuk, çocuk baklavayı mı çekti canın al sana, al sana, al sana demezler mi be çocuk şimdi git yat doya doya düdük sesi ile uyandığında toplanmış olmalı yatağın, annen gelemez çocuk anneni bırakmazlar yanına yoksa biliyorsun anneni uyandırmadan önce her seferinde öper idi yanaklarından elleriyle okşarken saçlarını, yatak toplamak da mı şimdi sana düştü çocuk... Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Uyandırın Silkinsin
Uyandırın, beceriniz de varsa Ellerinden tutup kaldırın ayağa Karanlığa yatanı En güzeli de olsa uykusunu, Koysun yılanın koynuna. Uyandırın derdine kadeh kaldıranı Ellerinden tutun Kadehini kaldırırken de birileri Hizmet etmektedir ona. Uyandırın, Elinden çalınan ekmeğin kavgasına Beynine girmeden korkunun duvarı Uyandırın silkinsin. ... Uyandırın yoğurmak için emeğini Kan deryasında kaybolmadan izi, Yük kaçkınları türemiş gezinirler Gözlerini açıp parmaklarınızla gösterin Ağırlaşır yükü bu sevdanın altında. Ellerine bakarsın ateşlenmiş kalbinle Yılların öfkesini çıkarırcasına yuvasından Sevdası büyür ellerinin yükü de büyürdü O nasırlı ellerin... Geleceğini küçük adımlarında mı görürsün Atamadan üstünden yük kaçkınlarının yükünü Nesiller boyu gitmek istersin ya kök köke Dedene kadar ancak, gözlerinin ışığı... Bırakırsan olduğu yerde yük kaçkınlarını İsyanındır, çığlığındır der kulak veririm Sevdanın şarkısında dile gelen sesine... (Ezgilerde Kaldı Yüreğim 1.Kitap) Ercan Cengiz |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|