www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Seçenekleri Görünüm Şekli
Eski 03-09-2006, 12:55 PM   #1
Bostandere
Forum Aşığı
 
Kayit Tarihi: Dec 2005
Mesajlari: 4,764
Teşekkür Etme: 111
Teşekkür Edilme: 1,308
Teşekkür Aldığı Konusu: 803
Üye No: 4863
Rep Power: 2958
Rep Puanı : 65437
Rep Derecesi : Bostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Belirlenen Lastik Nedir? Kış Koşullarında Araba Kullanımı ve Temel Bilgiler

...
Lastik Nedir ?


Lastik kauçuk kord bezi ve çelik teller ile çeşitli kimyasal maddelerin birleşiminden oluşan ve aracın yer ile temasını sağlayan tek ve önemli parçasıdır.

Lastik içerisine basılan hava vasıtası ile takılı olduğu aracın ve üzerindeki yükün taşınmasını sağlar.




Lastik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

SIRT : Lastiğin yer ile temas eden bölgesi.

OMUZ : Sırt ile yanağın birleştiği ve kalın kauçuktan yapılmış bölgesi.

YANAK : Lastiğin topuk ve omuz bölgesi arasında kalan, lastiğe esneklik sağlayan ve üzerinde markalama ve tanıtıcı bilgiler bulunan bölgesidir.

TOPUK : Lastiğin janta temas eden ve sıkıca bağlanmasını sağlayan bölgesidir.


Lastik Performansını ve Ömrünü Etkileyen Ana Faktörler

Hava Basıncı
Uygun olmayan hava basıncı ileride tamiri mümkün olmayacak hasarların yanısıra, lastiğin düzensiz ve erken aşınmasına sebep olur. Hava basıncı lastik soğukken ölçülmeli ve mutlaka araç üreticilerinin belirlediği hava basıncı değerlerine uyulmalıdır.

Rot Ayarı
Aracınızın mekanik ve süspansiyon sistemlerindeki aksaklıklar nedeni ile direksiyon ve araç yönü aynı olmayabilir. Ön düzen bozukluğu sadece lastiklerinizde ekonomik kayba neden olmakla kalmaz aynı zamanda aracınızın süspansiyon ve döner aksamına da zarar vererek zaman içerisinde yüksek mekanik tamir ve bakım masraflarına yol açar.

Balans Ayarı
Jant ve lastiğinizin uygun olarak eşlenmemesi hızlı sürüş esnasında zıplama, vuruntu, salgı, yalpa gibi konforsuzluklar hissetmenize neden olacaktır.
Rotasyon (Yer Değiştirme)
Lastiklerinizin, araçta takılı oldukları her değişik pozisyonda değişik aşınma hareketlerine maruz kaldıklarıdan, periyodik olarak yerlerinin değiştirilmesi ömürlerini artıracaktır.

Diş Derinliği
Sırt bölgesi lastiğinizin yola basan kısmıdır. Lastik eskidikçe çekiş azalır. Zamanla lastiğiniz üzerindeki desen aşınarak kullanılmaz seviyeye gelir. Diş derinliği 1.6mm'nin altına inmiş lastikleri kullanmak, can ve mal emniyeti bakımından tehlikeli oldugu gibi, bir çok ülkede kanunen de yasaktır.

Yük Miktarı ve Yükleme Biçimi
Araç üreticisinin belirlediği, araç taşıma kapasitesi (istiap hatti) üzerinde yüklemeler; lastiğin çabuk ısınmasına ; yanak,omuz ve topuk bölgelerinde arıza vermesine ve hızlı aşınmasına sebep olur.Dengesiz yüklemeler de lastik ömrü üzerinde olumsuz etki yapar.

Fren Ayarı
Fren sistemlerinizi araç üreticisinin tavsiye ettiği aralıklarla kontrol ettiriniz. Ayarsız frenler,lastiklerde düzensiz ve hızlı aşınmalarına neden olur. Ani ve sert frenlemelerde kuvvet dağılımı lastiğe göre farklı olacağından, blok tipi aşınma olması ihtimali artar.

Araç Kullanım Şartlarına Uygun Lastik Seçimi
Araç el kitabında belirtilen ebat ve kat muadilindeki lastikler kullanılmalıdır.

Araç Hızı
Araç kullanım hızı arttıkça lastiğin sıcaklığını yükselmesi sebebiyle sırt kauçuğu normale göre daha çok aşınma gösterir.

Lastik Eşlemeleri
Aracın tüm lastiklerinin aynı ebat ve yapıda olması gerekir. Aynı aks üzerinde farklı yapı, desen ve aşınmada lastik takılması halinde araç performansı olumsuz etkilendiği gibi lastik düzensiz ve hızlı aşınır.

Yol ve İklim Şartları
Düzgün olmayan yol yüzeylerinde ve sıcak yaz aylarında lastik normale göre daha çok aşınma gösterir.

Lastik Performansı ve Ömürleri
Bu faktörlere ilave olarak araç kullanıcısının sürüş ve fren kullanım alışkanlıkları ile aracın bakım seviyesi gibi diğer faktörlere de bağlı olarak değişiklikler gösterebilir.

Tavsiyeler


*Bozuk satıhlarda yüksek hız yapmayın.
*Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncını 2 PSI artırın.
*Stepne lastiğinizin basıncını da düzenli olarak kontrol edin.
*Kışın diş derinliğinin 3 mm'den az olması çekişi olumsuz etkiler.
*Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız, aracınızı takoza alın.
*Lastiğinizi parlatmak için petrol ürünleri içeren deterjan veya cilalar kullanmayın.
*Aynı aks üzerindeki lastiklerdeki farklı hava basınçları, aracın düşük hava *basınçlı lastik tarafına doğru çekmesine neden olur.
*Lastiğinizi kaldırım kenarlarına ve sivri yüzeylere çarpmaktan kaçının.
*Diş derinliği 1.6 mm ye düşen lastikleri mutlaka değiştirin.
*Karlı ve buzlu yollarda lastiğinizin hava basıncını kesinlikle düşürmeyin.
*Kullanmadığınız lastikleri şişirilmiş olarak depolamayın.
*Subap kapaklarını kapalı tutun.
*Su ve fırça kullanılarak yapılacak temizlik lastikteki kimyasalların koruyucu bir film tabakası oluşturmasına yardımcı olur.


Kış Koşullarında Araba Kullanımı

Kış Koşullarında Araba Kullanmanın Zor Olduğu Düşünülür Oysa ki… Yılın soğuk kış ayları araç sürücüleri için birçok sorunu da beraberinde getirir .Oysa ki kar yağışıyla birlikte kayganlaşan zeminlerde biraz dikkat ve beceri ile her türlü zorlu koşulun üstesinden gelmek mümkün.

İşte dikkat etmeniz gereken başlıca noktalar:


•Görüş
•Hazırlık
•Yolda
•Sürüş
•Riskler


GÖRÜŞ: Bir sürücünün temizlik açısından en titiz olması gereken nokta görüş açısını en iyi seviyede tutmasına imkan sağlayacak cam ve aynalarıdır. Sürüş esnasında etrafınızı temiz bir camdan izlediğinizden emin olun. Güvenlik ile görüş paraleldir,unutmayın. Güvenliğiniz için görüş mesafenizin iyi olması gerekmektedir. Yola çıkmadan,otomobilinizin camlarında birikmiş olan su birikintilerini ve karları mutlaka temizleyin. Hareket halinde iken otomobilinizin tavanında birikmiş olan kar parçalarının arkanızdaki otomobilin görüş açısını olumsuz etkileyeceğini düşünerek, seyir halinde olmadan otomobilinizin tavanını temizlemeyi unutmayın.

HAZIRLIK: Yola çıkmadan önce hazırlık yapın. Emin olmanız gerekenler, aracınızın altında bulunan lastiğin kış lastiği olması , radyatördeki antifriz ve su karışımı ile akü kontrol leridir. Standart lastiklerinizi kışın zorlu hava şartlarında kullanmak,lastiklerinizin ömrünü azaltmak demektir. Kış aylarında yüksek performans elde etmek için dizayn edilen lastiği yazın kullanmak, onun daha çabuk aşınmasına ve bir sonraki kış döneminde performansının düşmesine yol açar.En doğrusu kasım ayında kış lastiklerinizi taktırmak,bir sonraki kış döneminde kullanmak üzere nisan ayında çıkartmak olacaktır. Aracınızın radyatöründeki antifriz ve su karışımının ideal ölçüsü her birinin eşit ölçüde olmasıdır. Bu karışımdaki ölçünün değişmesi, sıcak ve soğuk koşullarda aracın performansını olumsuz yönde etkileyecektir. Örnek vermek gerekirse, aracın radyatörüne saf su koymanız durumunda su sıfır derecede donacaktır. Oysa ki, bu suyun içine aynı ölçüde antifriz katarsanız, yeni karışım eksi 37 dereceye kadar donmayacaktır. Çok soğuk hava koşulları, akünün performansını % 50 düşürür. Akü bitmeden önce size küçük bir uyarı verir. Güç durumda kalmamak için bir uyarı hissettiğinizde akünüzü hemen kontrol ettirin. Aracınızdaki akünüzü, üç yıldan daha fazla bir süredir kullanıyorsanız, kış başlamadan önce servis istasyonunuza uğrayıp kontrol ettirmenizde büyük fayda var. Bu arada akünüzün araç kabl olarıyla temas eden uçlarının temizliğine dikkat edin. Oksitlenmişlerse temizleyin.

YOLDA: Araç kullanırken hızlı manevra yapılması gerekebileceğini akıldan çıkartmamak ve hareketleri zorlaştırmayacak rahat giysiler giymek çok önemlidir. Kalın giysiler, hareketleri zorlaştıracağı gibi,emniyet kemerinin etkisini de azaltır. Motoru çalıştırdıktan sonra birkaç saniye beklemenin gerekli olduğu düşünülür oysa ki motoru çalıştırdıktan sonra hemen harekete geçmek katalizatörü daha hızlı ısıtacağından daha çabuk devreye girmesini sağlar. Araç içerisinde oluşabilecek buhardan kurtulmak için havalandırmayı açıp ön cama vermeniz ve camlarınızı açarak hava sirkülasyonu yapmanız gerekmektedir.

SÜRÜŞ: Normal hava şartlarında gösterilen dikkatin daha fazlası gösterilmeli ve öndeki araçla aradaki takip mesafesinin mümkün olduğunca çok bırakılması gerekmektedir bu sayede fren yapılması gerektiğinde uzayacak fren mesafesinden sürücü olumsuz yönde etkilenmeyecektir. Yumuşak karda ise tam fren duruş mesafesini kısaltacaktır çünkü ön tekerlekler bir kürek işlevi görecek ve aracın önünde kar birikmesini sağlayacaktır. Başlangıçta bu durum bir avantaj gibi görünse de ileride biriken kardan çıkmak sürücüye zora sokacaktır.

RİSKLER: Buzlanma riski rüzgara açık olan yerlerde daha çok olacaktır bu yüzden ilerlemekte olduğunu zeminin altında buzdan bir kütle olabileceğini akıldan çıkartmamak gerekiyor. Buzlanmanın olabileceği düşünülerek virajlarda hızın düşürülmesi ve direksiyonun mümkün olduğunca yavaş çevrilmesi gerekmektedir. Yokuşlara hızlı girilmesi ve aracın hareket enerjisinden faydalanmaya çalışılmalıdır

Kış Aylarında Güvenliğiniz İçin İpuçları


Kış lastiklerinin diş derinliğinin 3mm'nin altında olmaması güvenlik açısından önemlidir. Kışın geniş tabanlı lastikler kullanmayın. Aksi taktirde,yerle temasın kesilmesi,yani kızaklama(aquaplaning) riski ortaya çıkar.

Yüksek hızlarda yağmur sularıyla kaplı yüzeylere girildiğinde aquaplaning yani su yastığı üzerinde kızaklama,kayma ile karşılaşmanız çok normaldir. En doğru yöntem, yolun iyi belirlenmesi, hızın azaltılması ve takip mesafesinin arttırılmasıdır


Fren yaparken
Güvenli bir şekilde durabilmek için frene hafif hafif basın. Kızaklamada basıncı azaltıp tekrar arttırın. ABS fren donanımı varsa pedala tam basınç uygulayın. Ayrıca,ani yavaşlamalarda arkadan gelen araçlar mutlaka dörtlü flaşörler yakılarak uyarılmalıdır. Karlı zeminlerde, her türlü manevra çok daha yavaş ve dikkatli yapılmalıdır. Yokuşlarda önceki araçla aranızdaki takip mesafesini daha uzun tutmalısınız. Kayarken savrulmayı engellemek için direksiyonunuzu kayma yönünde çevirmeniz gerekir.

Sis yoğunlaşıyor
Sisli havalarda yol sınırı belirsizleşir. Çift yönlü bölünmemiş yol kısımlarında giderken , yolu belirlemek için asla orta çizgileri takip etmeyin.Karşı yönden gelen bir sürücü de aynı şeyi düşünmüş olabilir. Sis varken yola çıkmamak en doğrusu olacaktır.

Kış şartlarında aracınızı çalıştırırken daha özenli olun.
Öncelikle, sileceklerinizin cama yapışıp yapışmadığını kontrol edin. Aracınızın bütün ışıklarını kontrol edin.Farlarınız her zaman temiz olmalıdır. Farlarınızı gün boyu açık tutun. Unutmayın kışın zorlu hava şartlarında görüş mesafeniz daha az olacaktır. Farların yayacağı ışık ile önünüzdeki aracı daha kolay seçebileceksiniz. Ancak, otobanda asla park ışıklarınızı kullanmayın aksi taktirde hızınız diğer sürücüler tarafından yanlış algılanabilinir. Aracınızın ısıtma sistemlerinin iyi çalıştığından emin olun. Camlar buz tutmuşsa otomobilinizi alçak devirde çalıştırın, kabin içindeki ısı camdaki buzu çözecektir.
Aracınızı kar yağarken park alanına geri geri park edin. Park yerinden çıkarken ileriye yapacağınız manevra daha kolay olacaktır.


Kış Lastiklerinin Standart Lastiklere Göre Avantajları

Kış lastikleri tüm bir kış sezonu boyunca, Kasım’da aracınıza takıp Nisan'da çıkarabileceğiniz ve bu süre içerisinde kötü hava koşullarından dolayı oluşabilecek risklere karşı sizi güvenle koruyacak lastiklerdir.

Dolayısıyla kış lastikleri karlı ve buzlu zeminlerde yola tutunmayı sağlayıp zorlu kış koşullarına mükemmel cevap verebilmektedirler.




Snoways II, öncelikle Avrupa ülkelerinin zorlu iklim koşulları öngörülerek hazırlandı.Tasarımında, kışın değişken ve elverişsiz koşulları belirleyici oldu.İşte Snoways II’yi zor koşulların üstün performanslı lastiği yapan özellikler:

1) Karlı ve buzlu zeminlerde üstün yol tutuş ve fren emniyeti
2) Üstün su tahliye ve ıslak zeminde çekiş yetenekleri
3) Yağmurlu havalarda en üst seviyede sürüş güvenliği

Kış şartlarında güvenlik ve performans arayan kullanıcıların taleplerini tam olarak karşılayan lastik Snoways II’dir.Deneyin siz de üstün performansı hissedeceksiniz!


Kış lastiklerinin avantajları


• Normal lastiklere göre farklı sırt desen tasarımı ve sırt karışımı ile hazırlanan kış lastikleri özellikle sıfırın altındaki hava sıcaklıklarında bile yumuşak ve dayanıklılığını koruyacak bir yapıya sahiptir.
•Karlı ve buzlu zeminlerde lastiğin, yola tutunmasının ve çekiş yeteneğinin standart lastiklere göre daha iyi olması için , sırt desen tasarımı ince lameli ve geniş bloklu olarak tasarlanmıştır.
• Kış lastiklerinde bulunan kış şartları için tasarlanmış özel omuz profili ıslak ve karlı zeminlerde yüksek yol tutuş elde edilmesini sağlar.
• Sırt deseninin ve omuz bloklarının dişli yapısı karlı zeminlerde ilave çekiş sağlar. Bunun yanı sıra özellikle silikalı sırt karışımı ve kılcal kanallı blok yapısı kullanılarak ıslak zeminde mükemmel yol tutuş sağlar.


Merak Edilenler


Kış lastiği sadece karlı ve buzlu zeminlerde mi kullanılır?
Kış lastikleri tüm bir kış sezonu boyunca, Ekim'de aracınıza takılıp Nisan'da çıkarılabilecek ve bu süre içerisinde kötü hava koşullarından dolayı oluşabilecek risklere karşı sizi güvenle koruyacak lastiklerdir.

Dolayısıyla kış lastikleri karlı ve buzlu zeminlerde yere tutunmayı sağlayıp zorlu kış koşullarına çok mükemmel cevap verebilmektedirler. Aynı zamanda, kuru ve ıslak zeminlerde ise performanslarında herhangi bir azalma olmaksızın güvenle kullanılırlar. Islak zeminlerde ise suyu en hızlı bicimde tahliye ederek ve lastigin yolla temasının devamlı olmasını saglayarak aquaplaning (suda kızaklama) riskini en aza indirir.


Diş derinliklerinde sınırlar nedir?

Diş derinligi 1.6mm'ye dusen lastiklerin degistirilmesi, kış mevsiminde ise dis derinliklerinin en az 3mm olmasina dikkat edilmesi gerekir. Kış lastikleri kış sezonunun bitmesiyle Mart-Nisan aylarında araçlardan çıkarılmalı ve bir sonraki sezonda kullanım için karanlık ve rutubetsiz bir ortamda saklanmalıdır. Eğer evlerin balkonlarında saklanacaksa, siyah kalın bir naylon torba içerisine konulmalıdır.

Bu lastikleri yaz aylarında kullanmanın sakıncaları nelerdir?
Kış lastikleri yazın kullanıldığında kullanılan sırt karışımının özelliğinden dolayı diğer lastiklere oranla daha çabuk aşınır ve gürültü seviyesi artar. Kış aylarında yüksek performans elde etmek için dizayn edilen lastiği yazın kullanmak, onun daha çabuk aşınmasına ve bir sonraki kış döneminde performansının düşmesine yol açar.

Kış lastiklerinin standart lastiklere göre avantajları nelerdir?

En önemli avantajı düşük sıcaklıklarda özelliğini kaybetmeyen özel sırt karışımı ile kış koşullari için üretilmiş olmalarıdır. Ayrıca sırt desenin ve omuz bloklarının dişli yapısı karlı zeminlerde ilave çekiş sağlar. Bunun yanı sıra özellikle silikalı sırt karışımı ve kılcal kanallı blok yapısı kullanılarak ıslak zeminde mükemmel yol tutuş sağlar.
__________________




Bostandere Ofline   Alinti Yaparak Cevapla
Eski 03-10-2006, 03:40 AM   #2
sonnnefes
ÇaKaL Üye
 
sonnnefes 'in Avatari
 
Kayit Tarihi: Oct 2005
Yaş: 41
Mesajlari: 1,859
Teşekkür Etme: 285
Teşekkür Edilme: 300
Teşekkür Aldığı Konusu: 86
Üye No: 2594
Rep Power: 1892
Rep Puanı : 16049
Rep Derecesi : sonnnefes has a reputation beyond reputesonnnefes has a reputation beyond reputesonnnefes has a reputation beyond reputesonnnefes has a reputation beyond reputesonnnefes has a reputation beyond reputesonnnefes has a reputation beyond reputesonnnefes has a reputation beyond reputesonnnefes has a reputation beyond reputesonnnefes has a reputation beyond reputesonnnefes has a reputation beyond reputesonnnefes has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Belirlenen

emegine saglık kanka...tesekkürler...
sonnnefes Ofline   Alinti Yaparak Cevapla
CevaplaCevapla


Bu Konudaki Online üyeler: 1 (Üye Sayisi : 0 Ziyaretçi Sayisi : 1)
 

Mesaj kurallari
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Acik
[IMG] kodlarAcik
HTML kodlari Kapali


Benzer Konular
Konu Konu Baslangic Forum Cevaplar Son Mesaj
PhoToShoP NeDiR..???[KISA AMA ÖZ BILGILER] ChallengeR Photoshop 3 09-03-2007 12:36 PM
Alexa Nedir? Yararlı Bilgiler TiTaN Eskiler (Arşiv) 1 07-06-2007 05:06 PM
Şiddetli Baş Ağrısı (Migren) İle İlgili Temel Bilgiler walsman07 Eskiler (Arşiv) 2 09-16-2006 01:44 PM
Lastik Nedir ? bugrahan Eskiler (Arşiv) 2 01-14-2006 09:33 PM
Ağ ile ilgili temel bilgiler silenter Eskiler (Arşiv) 0 09-23-2005 07:16 PM

Saat Dururmu GMT +3. Şimdiki Zaman 01:34 PM.

Powered by vBulletin Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.