www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Her Telden > Güncel Haberler ve Olaylar > Yurttan Haberler

Yurttan Haberler Yurttan Haberler Bu Bölümümüzde.

CevaplaCevapla
 
Konu Seçenekleri Görünüm Şekli
Eski 06-11-2010, 03:55 PM   #1
`~fRedoRe.~ Esat`
Geçerken Uğradım
 
Kayit Tarihi: Jun 2010
Yaş: 30
Mesajlari: 148
Teşekkür Etme: 0
Teşekkür Edilme: 0
Teşekkür Aldığı Konusu: 0
Üye No: 101077
Rep Power: 1054
Rep Puanı : 10
Rep Derecesi : `~fRedoRe.~ Esat` is on a distinguished road
Cinsiyet : Erkek
Belirlenen Bu da zeytin tatlısı!

11 Haziran 2010 - 13:29 Yazı Boyutu:

Yaprağından kozmetik ürünü, çekirdeğinden kışlık yakacak, meyvesinden de kahvaltılık ve yağ elde edilen zeytin, tatlısıyla da sofraları süslemeye başladı.
Hatay Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde yiyecek içecek hizmetleri öğretmenliği yapan Emine Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay’da yaklaşık 15 milyon civarında zeytin ağacının bulunduğunu ve buraya özgü "halhalı", "savrani", "elmacık", "sarı haşebi", "sarı ulak", "karamani", "sayfi", "gemlik" gibi çeşitlerin yetiştiriciliğinin yapıldığını söyledi.
Her geçen yıl ekim alanları artan zeytinin farklı şekilde değerlendirmek ve tanıtmak için uzun zamandan bu yana çalışma yaptıklarını ifade eden Durmaz, denemeler sonucunda öğrencileriyle birlikte zeytinin tatlısını elde ettiklerini kaydetti.
Eylül, ekim döneminde satın aldıkları zeytinlerin makineyle çekirdeğini çıkartarak içerisine Antep fıstığı koyduklarının ifade eden, şöyle devam etti:
"Bazı bölgelerde bulunan ürünler, tatlısından turşusuna, yemeğinden mezesine kadar farklı şekilde değerlendiriliyor. Örneğin Karadeniz Bölgesi’nde hamsinin, Akdeniz’de de narenciyenin her şeyi yapılıyor. Hatay’da da yoğun olarak yetiştirilen zeytinin bu şekilde değerlendirilebileceğinden yola çıktık. Kahvaltılık olarak sofralarımızda yer alan, yemeklerimizde de yağını kullandığımız, çekirdeğinden kışlık yakacak elde edilen zeytinin tatlısını yapmak için kolları sıvadık. ’Niye olmasın’ diye başladığımız denemelerde 3 ay gibi kısa sürede her damak tadına uygun, güzel bir lezzet elde ettik. Zeytinin çekirdeklerini çıkartıp içerisine Antep fıstığı koyarak özel bir şıra ile tatlandırdığımız zeytin, yemeklerden sonra yenilebilecek hafif bir tatlı halini aldı."
Öğrencileriyle yaptığı tatlıyla, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında kentteki "Proje Tabanlı Beceri Yarışması"na katıldıklarını vurgulayan Durmaz, burada il birincisi seçildiklerini, ardından da Ankara’da düzenlenen ve farklı kentlerden gelen 50 proje arasından jüri özel ödülüne layık görüldüklerini söyledi.
SİPARİŞLERE YETİŞEMİYORUZ
Yapımı yaklaşık bir hafta süren tatlının satışına da başladıklarını belirten Durmaz, "Okulumuzda yaptığımız tatlıyı, jüri özel ödülüne layık görülmesinin ardından kentimizdeki ve İstanbul’daki lokantalara gönderdik. Müşterilerin yanı sıra yabancı turistlerden büyük beğenisini kazanan tatlımızla ilgili çok güzel eleştiriler aldık. Şu an siparişlere yetişemiyoruz. Kavanozunu 15 TL’ye sattığımız tatlımızın patentini almak için de okul adına başvuru yaptık" diye konuştu.
Durmaz, zeytinin ardından kentte yöresel olarak yetiştirilen annep, hambeles gibi meyvelerin de tatlısını yaptıklarını, bunların tanıtımıyla ilgili çalışmaların da devam ettiğini sözlerine ekledi.
__________________
`~fRedoRe.~ x3` Esat`

EESSAATT

Cs v1.5 OnLinee (:


Maçç


Adammısın Adam oLduqunu Göster !
ÇocukLuk Yapma. !!!

www.Cakal.net (: Biz Burdayiz

`~fRedoRe.~ Esat` Ofline   Alinti Yaparak Cevapla
CevaplaCevapla


Bu Konudaki Online üyeler: 1 (Üye Sayisi : 0 Ziyaretçi Sayisi : 1)
 

Mesaj kurallari
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Acik
[IMG] kodlarAcik
HTML kodlari Kapali


Saat Dururmu GMT +3. Şimdiki Zaman 04:39 PM.

Powered by vBulletin Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.