![]() |
Sevgi
Sevgi Garip ve yalnız bir karınca Başı dönüp gözü kararınca Yuvarlanıp bir fıçıya düşmüş O’nun için kurtuluş artık düşmüş Önce görmüş onu hoşgörülü biri Demiş burada yaşa zararın yok kimseye Sonra sevgi timsali bir gönül eri Ona bir kaşık seker vermiş yesin diye Son olarak fıçının başına bir bencil gelmiş Ne işin var burada deyip karıncayı ezmiş Bencillik yok eder; hoşgörü tahammüldür Sevgi ise yüreklerde açan nadide bir güldür Bencil olma! Hiç değilse göster biraz hoşgörü Yunus ol! Yaratılmışı sev Yaradan’dan ötürü Sadık ALTINKAYNAK 13.10.2005 Sadık Altınkaynak |
Sevgiyi Sindirmek
Sevgiyi Sindirmek Sevginin sadece sözünü edersin Dilinden gönlüne indirememişsin Birazcık daralınca çekip gidersin Sevgimi gönlüne sindirememişsin Gerçek sevgi dilde değil gönüldedir Dille beyan ustalığı bülbüldedir Bülbülü figan ettiren sır güldedir Bu sırra aklını erdirememişsin Gönülden aşıktır aşık maşuğuna Visal mutluluk katar mutluluğuna Amma hep yanar unutulmuşluğuna Firkat acısını dindirememişsin Vermek nasip olmadı hep alan oldun Silindin nazarımdan bir yalan oldun Candan yakınken falan-filan oldun Gönül yangınımı söndürememişsin Aşk her an duyulan sessiz hıçkırıktır Aşığın kaderi sık sık ayrılıktır Nedense yüzü gülmez kalbi kırıktır Hüznümü sevince döndürememişsin Kendin vefa bilmezken vefa beklersin Gönlünü eğlendirip sefa edersin Her türlü zulüm ile cefa edersin Sevgimi gönlüne sindirememişsin Sadık ALTINKAYNAK Sadık Altınkaynak |
Sevmek Güzeldir
Sevmek Güzeldir Sevmek güzeldir. Güzel güzel değildir Gönül sevmezse Sevgi özeldir. Gülde diken güzeldir Gönül severse İlim güzeldir. Alim alim değildir Kendin bilmezse Akıl özeldir. Akıl akıl değildir Senin değilse Sadık ALTINKAYNAK Sadık Altınkaynak |
Son Mevsim
Son Mevsim Vakit mevsimlerin en yaşlısı Ankara’nın yüzünü ağarttı kar Ben gariplerin en gözü yaşlısı Kara bahtımı ak edecek ne var? Yarım metreyi geçti kar kalınlığı Geçit vermiyor caddeler sokaklar Saçlarıma vurdu kar beyazlığı Kışın habercisi ağaran şakaklar Gam değil kışın son mevsim olması Zira her kışın sonrası bahardır Mukadderdir bir gün vadenin dolması Her mevsimin ayrı güzelliği vardır Çocukluk çağı bir taze bahar Gençlik ise yaz mevsimidir Olgunluk çağıdır sonbahar Kış ötelere göç mevsimidir Kıymetini bil gençlik deminin Son mevsimde hazırlıksız kalma Yolcususun ebede giden geminin Uzun göç yollarında azıksız kalma Sadık ALTINKAYNAK 2004 Kışı Sadık Altınkaynak |
Soru içinde soru
Soru içinde soru Yalnızım kalabalıklar içinde Oradan oraya savruluyorum Hasret ateşinin koru içinde Yavaş yavaş yanıp kavruluyorum Rüzgarın önünde bulut gibiyim Garibin gönlünde umut gibiyim Bin bir meşakkatin zoru içinde Ölüyor bitiyor kahroluyorum Kan tükürsem şerbet içtim diyorum Ağlanacak hallere hep gülüyorum Nice sorular var soru içinde Hiç birine cevap bulamıyorum Nedir bu işkence nedir bu zulüm Böyle yaşamaktan evladır ölüm Balık gibi düşman toru içinde Çırpına çırpına tükeniyorum Sardılar bizi Ye’cüc Me’cüc gibi Ben ki memleketin asıl sahibi Kaldım İskender’in suru içinde Bu vatana benim diyemiyorum Sadık ALTINKAYNAK Sadık Altınkaynak |
Söyleyin Dostlar
Nasihat eder dururdu babam; 'Oku da oğlum, adam ol adam.' Okudum ben de oldum Kaymakam Çalışır dururum 'ha babam, de babam' Emrimde lojmanım, altımda arabam. Eh...Fena da değil ilçede havam. Yalnız bir soruya takılır kafam; Nasıl olmalıdır, nedir Kaymakam. En büyük mülki amirdir Kaymakam Herkesten iyi olmalı fiyakam. Ama, malum bordrodaki rakam, Zor gelir bir araya iki yakam. Bence orkestra şefidir Kaymakam. Ahenk, birlik, düzen ister herşeyde. Çalmasın herkes ayrı bir makam, Tek ses, uyum olsun saz, cümbüş, neyde. Lakin ne fayda? Yazık, çok yazık... Sazlar düzensiz, akordlar bozuk. Her yeni mevzuat atarsa bir kazık, Söyleyin dostlar n'etsin Kaymakam. 1984. Sadık Altınkaynak |
Sözün Özü
Sözün Özü Sözün en makbulü kısa olandır Çok söz ya hatalı ya da yalandır Kişi ister binlerce söz söylesin Önemli olan akılda kalandır Bir sözü kalıcı kılan tekrardır Hani denir ya “Et-tekraru ahsen” Yani tekrarda güzellikler vardır Velev kâne -meğer olsa- yüz seksen Alimi söyleten derin ilmidir Cahilse ukalalıktan konuşur Alim kişi usul erkân yol bilir Cahilin dilinin perdesi yoktur Sohbet etmek istersen mert ile et Namerdin sözünün faydası yoktur Merdin dostluğunda olmaz ihanet Namerdin ölçüsü kaydası yoktur Sadık ALTINKAYNAK Sadık Altınkaynak |
Su Ateş ve Ahlak
Su Ateş Ve Ahlak Arkadaş olmuşlar ahlak su ve ateş Gezip tozarlarken kardeş kardeş Biri demiş ki belki bir gün kayboluruz Bu durumda birbirimizi nasıl buluruz Su demiş bir şırıltı duyarsanız oradayım Ateş demiş ben duman çıkan her yerdeyim Konuşma sırası ahlaka gelince Bir cevap vermiş ki inceden ince Kaybolmamam için yalvarın Allah’a Çünkü ben kaybolursam bulunmam bir daha Sadık ALTINKAYNAK Sadık Altınkaynak |
Sürçmeler
Seni sevmiyorum demem yalandı Sevdiğimi söylerken dilim sürçtü Sana elim isteyerek kalkmadı Okşamak isterken elim sürçtü Başka bir yar sarmadı aşkın kolları Buna şahit Mevla’nın tüm kulları Yalnız sana çıkar sevda yolları Bir kez sapmışsam inan yolum sürçtü Ağaç olsam meyve sensin dalımda Arı olsam çiçek sensin balımda Kahve olsam çıkan sensin falımda Farklı çıkarsa bil ki falım sürçtü Seninle hemhalim her bir anımda Başka sevdiğim de yok sevdalım da Görürsen bir başkasını kolumda İnanma sakın say ki kolum sürçtü Kul hatasız olmaz bildim hatamı Eline ne geçer tutsan yakamı Sen hoş görüp affedersen cezamı Mevlam affedip der ki “Kulum sürçtü” Eylül 2002 Sadık Altınkaynak |
Şairler ve Sairler
Şairler ve Sairler Herhalde her şair Bir şeyler yazmıştır Aşka sevdaya dair En çok bu konuları işler Roman hikâye ve sair Derler ki; Ne dediği önemli değil Sairlerin Çünkü unutulur Zihinlerden silinir Amma ne dediği önemlidir Şairlerin Örnek olur ezberlenir O halde; Edipler ve şairler Sözü doğru öğrenip Doğru söylemeli Topluma bu yolda Rehberlik etmeli Doğru söze ne denir Zaten onlardan da bu beklenir Yoksa, Yunus’un dediği gibi: “Sözü eğri büğrü söyleme Seni sigaya çeken Bir Molla Kasım gelir” Lakin “Kul hatasız olmaz” Elden ne gelir Sadık ALTINKAYNAK Sadık Altınkaynak |
Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 02:05 AM |
Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11 Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.