www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 03-30-2006, 02:23 AM   #1
efeaydın
Geçerken Uğradım

efeaydın Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 12
Üye No: 11158
İtibar Gücü: 1435
Rep Puanı : 760
Rep Derecesi : efeaydın is just really niceefeaydın is just really niceefeaydın is just really niceefeaydın is just really niceefeaydın is just really niceefeaydın is just really niceefeaydın is just really nice

EĞİTİM MANİFESTOSU

Bilindiği gibi formal eğitim; önceden hazırlanmış bir program çerçevesinde ve belirli ilkelere göre uygulamaya konulan bir eğitimdir. Formal eğitim, insanların topluma adapte olabilmeleri için, devlet veya özel eğitim kurumları vasıtasıyla sağlanmaktadır ve belirli bir eğitim sistemi çerçevesinde işlevini sürdürmektedir. Fakat bilindiği gibi sistemdeki laçkalaşmalar insanların eğitilmesini engellemekte ve buna bağlı olarak topluma adapte olmalarını, bireysel ve sosyal gelişimlerini engellemektedir.
Bu laçkalaşma, öncelikle, eğitim hizmetlerinin dolaylı yoldan paralı hale getirilmesiyle başlamıştır. Yani insanlar parası varsa eğitiliyor yoksa eğitilmiyor. Günümüz şartlarını düşündüğümüzde, bir üniversite öğrencisinin aylık gideri ortalama 500 YTL civarındadır. Bu öğrencinin babasının asgari ücretle çalıştığını varsayarsak, devlet resmen bu öğrenciye senin paran yok sen okuyamazsın demeye çalışıyor. Bu sadece küçük bir örnek eğitim sisteminin geneline bakacak olursak, eğitim sisteminin her alanında laçkalaşmaya şahit olmamak mümkün değil.
Peki, nasıl eğitebiliriz insanlarımızı? Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak sayfalar yetmez. Ama başlıcalarını sıralayabiliriz.
1. Devlet tüm vatandaşlarına parasız eğitim sağlamalıdır.
2. Eğitim sisteminin sağlıklı ilerleyebilmesi için öncelikle öğretmenlerin eğitimlerinin üzerinde dikkatle durulmalıdır. Bu işin eğitimini almamış insanlar, siyasilerin oy kaygıları yüzünden, öğretmen olarak atanmamalıdır.(Ziraat Fakültesi mezunu öğrencilerin öğretmen olarak atanması gibi.)
3. Eğitim ile siyaset birbirine karıştırılmamalı ve eğitim sisteminin tüm organları özerk hale getirilmelidir.
4. Eğitim kurumlarında ki atamalar siyasi kadro tarafından yapılmamalıdır.
5. Öğrencilerin kaderleri ÖSS gibi üç saatlik sınavlarla belirlenmemelidir. Eğitim-öğretim sürecini değerlendiren ölçme-değerlendirmeler uygulanmalıdır.
6. Öğrencilerin birbirileri arasında ki farklılıklar (maddi-manevi) giderilmelidir.
7. Eğitim kurumlarının özelleştirilmesinin önüne geçilmelidir. Çünkü sermayedarlar maddi çıkarlarını düşüneceği için, eğitim-öğretim gibi önemli bir konuda bile, mutlaka malzemeden çalacaktır. Bunun yanında daha önemlisi eğitim kurumları tarikat yuvaları haline getirilecektir.
8. Milli gelirden eğitime ayrılan para yeterli miktarda olmalıdır.
9. Öğretmenlere, mesleklerine daha iyi yoğunlaşabilmeleri ve daha verimli olabilmeleri için hayat standartlarına uygun maaş bağlanmalıdır.
10. Yurdun dört bir yanında aynı standartta eğitim verilmelidir
efeaydın çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı