www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-28-2006, 11:47 AM   #1
Stinq
ÇaKaL Üye
 
Stinq Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Yaş: 38
Mesajlar: 1,186
Teşekkür Etme: 132
Thanked 704 Times in 375 Posts
Üye No: 6800
İtibar Gücü: 2069
Rep Puanı : 40766
Rep Derecesi : Stinq has a reputation beyond reputeStinq has a reputation beyond reputeStinq has a reputation beyond reputeStinq has a reputation beyond reputeStinq has a reputation beyond reputeStinq has a reputation beyond reputeStinq has a reputation beyond reputeStinq has a reputation beyond reputeStinq has a reputation beyond reputeStinq has a reputation beyond reputeStinq has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Exclamation Epilepsi Hastalarına Yaklaşım

Nöbet geçiren epilepsi hastasına nasıl davranmak gerektiğini biliyor musunuz? Peki yanlış müdahalenin hastanın hayatını kaybetmesine neden olabileceğini....



Nöbet geçiren epilepsi hastasına yanlış müdahale hastanın durumunun daha da kötüleşmesine hatta hayatını kaybetmesine bile neden olabiliyor. Epilepsi nöbeti sırasında hastanın vücudu deşarj olduğu için hastayı kesinlikle nöbet sırasında uyandırmamak, sadece kollarını, bacaklarını ve başını bir yere çarpmasını engellemek gerekiyor.


‘NÖBET GEÇİREN HASTAYI TOKATLAMAYIN’
Çeşitli nedenlerle ya da nedeni belirlenemeyen şekilde beyinde meydana gelen elektriksel denge bozukluğu sonucu kişilerin çeşitli şekillerde ve belirli aralıklarla nöbet geçirmesi olarak tanımlanan epilepsinin genellikle 20 yaşından önce görüldüğünü belirten Epilepsi ve Toplum Derneği Başkanı Alparslan Varer, epilepsi hastalarının sosyal hayatında iş bulma ve arkadaş edinme gibi birçok problem yaşadığını söyledi. Varer, “Epilepsi hastalarının geçirdiği nöbetler çeşitlilik gösterir ve nöbet geçirdiği sırada hastaya uygun şekilde müdahale edilmesi büyük önem taşır. Nöbet geçiren epilepsi hastalarını tokatlayarak, soğan ya da kolonya koklatarak uyandırmaya çalışmak büyük yanlış. Bu hastayı bir süreliğine uyandırabilir ancak, kısa süre sonra hasta tekrar nöbet geçirir. Nöbet geçiren epilepsi hastalarına yanlış müdahale hastanın daha da kötüleşmesine hatta hayatını kaybetmesine neden olabilir”dedi. Epilepsi hastalığının toplumun yüzde 1’inde görüldüğünü söyleyen Varer’e göre, toplumdaki tüm kesimlerin, özellikle çocukları epilepsi olan ailelerin hastalık konusunda bilinçlenmesi çok büyük önem taşıyor.

‘EPİLEPTİKLERE İŞ İMKANI SAĞLANMALI’
Varer, epilepsi hastalarının hastalıklarından kaynaklı olarak sosyal açıdan da birçok sorunla karşılaştığını ifade ederek, “Epilepsi hastaları, sürekli nöbet geçireceği düşünüldüğü için iş bulmakta zorlanıyor. Halbuki bu doğru düşünce değil. Bir ya da iki sene hiç nöbet geçirmeyen hatta kullandığı ilaçlar nedeniyle nöbetleri tamamıyla ortadan kalkan hastalar bile var. Epilepsi hastalarının toplumla daha çok iç içe olması sosyal ilişkilerinin güçlenmesi için bir işte çalışması büyük önem taşıyor”dedi.

‘EPİLEPSİ HASTALARINI DIŞLAMAYIN’
Varer’e göre epilepsi hastaların yaşadığı önemli sorunlardan biri de arkadaş edinme. “Bu hastalar, kız ya da erkek arkadaş edindiğinde bunlara hastalığını söyleyemeye biliyor, arkadaşları da nöbet geçirdiğine şahit oldukları hastadan uzaklaşabiliyor. Ancak toplumun bu hastaları damgalamaması ve dışlamaması gerekiyor.”

‘AİLELER HASTALIK İÇİN KENDİLERİNİ SUÇLAMASIN’
Ailelerin epilepsili çocuklarına yaklaşımının, çocukların geleceği açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Varer, “Ailelerin epilepsi olan çocuklara yaklaşımı normal çocuklardan farklı olmamalı, fazla hassasiyet ya da olumsuz yaklaşım çocuğu ergenlik döneminde hırçınlaştırabilir. Aileler çocuklarına her zaman destek olmalı ancak üstüne düşmemeli. Ebeveynler yine çocuklarının rahatsızlığı için kendilerini suçlamamalı. Aileler hastalık konusunda en iyi şekilde bilinçlenmeli, çocuklarına bu doğrultuda davranmalı. Ailelerin çocuklarına olan yaklaşımı çocuğun hastalıktan kurtulması açısından büyük önem taşıyor. Bu hastaların ve ailelerinin yaşadıkları ve kendi başlarına çözemedikleri sorunlar için mutlaka psikoloğa başvurmasını öneriyorum”dedi.
__________________


Stinq çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 10-28-2006, 04:18 PM   #2
aLeMDaR
Guest
 
Mesajlar: n/a
Üye No:
Cinsiyet :
Varsayılan

Bilgi için tşkler
  Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Psikodinamik Yaklaşım GooD aNd EvıL Felsefe-Psikoloji 0 04-25-2009 12:42 PM
Epilepsi ÇaKıR- Eskiler (Arşiv) 0 02-12-2008 11:59 PM
Epilepsi ve Alzheimer hastalarına umut WrAtBoY Eskiler (Arşiv) 0 02-02-2008 01:44 PM
Epilepsi Çeşitleri ve Tedavi Tilki_Andre Eskiler (Arşiv) 0 07-13-2007 10:02 AM
Tüp Bebekte Psikolojik Yaklaşım CaKaLBoT Eskiler (Arşiv) 0 11-04-2006 12:45 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 09:40 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.