![]() |
|
|
#3 |
|
ÇaKaL Üye
![]() Üyelik Tarihi: Jan 2006
Teşekkür Etme: 0 Thanked 88 Times in 15 Posts
Üye No: 26295
İtibar Gücü: 2576
Rep Puanı : 76884
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
Zekâtın hikmetleri (2) İslâmiyet geçmişte bu günleri yaşamıştır. Neticenin ne kadar şahane ve göz kamaştırıcı olduğunu bugün tarihlerden öğreniyoruz. Fakat heyhat! Bugün İslâm’ın her farzı gibi bu sağlam farzı da hemen hemen tamamiyle ihmale uğramıştır. Zekâtın farz kılınmasına sebep teşkil eden hikmetler çoktur. İşte bunlardan yalnız birkaç tanesi… 1- Zekât, zenginle fakiri birbirine yaklaştırır, zengin yardım etmenin sevincini yaşarken, fakir de zengine karşı sevgi ve saygı duyar. Kıskançlıklar ortadan kalkar. 2) Zekât, çalışmaktan aciz olanlara normal bir hayat sürme imkânı sağlar. Toplumu yoksulluktan, devleti zayıflıktan korur. Enes b. Malik (R.A.)’den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Kıyamet günü fakirler sebebiyle vay zenginlerin haline!.. fakirler şöyle diyecekler: “Rabbimiz! Senin bize ayırdığın hakları vermemek suretiyle, zenginler bize haksızlık ettiler, zulmettiler. ALLAH Teâlâ şöyle buyuracaktır: “İzzetim ve celâlim hakkı için sizi kendime yaklaştıracağım, onları ise uzaklaştıracağım.” Bundan sonra Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz: “Onların mallarında, dilenen ve mahrum olanlar için belirli bir hak vardır.” (Zariyat Suresi: 19) ayet-i kerimesini okumuştur. (Tabarani Mu’cemu’l-Evsat; No: 4810; 5/407) 3- Zekât, kişiyi cimrilikten korur, cömert ve eli açık yapar, diğergâmlık duygularını güçlendirir. Servetinin bir bölümünü sırf ALLAH Teâlâ’nın rızası için ayırıp yoksul dindaşlarına veren buna karşılık onlardan bir şey beklemeyen kimse, sürekli olarak toplum yararını, kişisel yararı üzerine tutma alışkanlığını kazanmış olur. 4- Zekât bir şükran vazifesidir. Zekât veren bir Müslüman düşünür ki: Elde ettiğim bu servet, bana ALLAH Teâlâ’nın bir ihsanıdır. Bir çok insanlar benden daha güçlü, daha kuvvetli, daha bilgili oldukları halde bu servetten mahrum bulunuyorlar. Bu sebeple bana ikram ve ihsanı sonsuz olan yüce ALLAH’ın bir lütuf ve ihsanı olan bu servetin şükrünü îfa etmek lazım gelir. İşte bu şükür vazifesi, farz olan bu zekâtı ödemekle yerine getirilmiş olur. Zekât Cenab-ı Hakk’ın verdiği servet nimetinin şükrüdür. Gerçekte zekât, malı azaltmaz, bereketlendirir ve arttırır. Kur’an-ı Kerim’de: “Hatırlayın ki Rabininiz size şunu bildirmişti: Andolsun, eğer şükrederseniz elbette sizin nimetinizi artırırım. Andolsun, eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz benim azabım cidden çetindir.” buyrulur. (İbrahim Süresi: 7) Evet: Zekâtı verilen mal, mutlaka çoğalıp artar. Bu hususda ALLAH şöyle buyurur: “Hayır için ne harcarsanız O, bunun ardından daha iyisini lütfeder. O, rızıklandıranların hayırlısıdır.” (Sebe Süresi: 39) Hakikatten malının zekâtını veren, muhtaçlara yardım eden ihlaslı zengin Müslümanların malları artmaktadır. Bu artışta fakirin gönlünü kazanmanın büyük rolü vardır. Fakat zekât vermeyenlerin, fakir hakkını esirgeyenlerin mallarının da ergeç mahv olduğu görülmektedir. Bunda da aç gözlerin eritici tesiri bulunmaktadır. Bir malın zekâtını vermek, bağ ve asmaların çubuklarını kesmeye benzer. Bir asmanın çubukları kesilmezse o sene haddinden fazla üzüm yapar, fakat bu üzümleri besleyemez. Nihayet kurur gider. Kesilirse hem çok üzüm verir, hem de uzun seneler kurumaz, devam eder. İşte tıpkı bunun gibi zekâtı verilmeyen mal, görünüşte çok görülür. Fakat uzun sürmez, bir afetle yok olur gider. Zekâtı verilirse daima çoğalır.
|
| Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|