![]() |
|
Eskiler (Arşiv) Eski konular |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 125 Thanked 197 Times in 120 Posts
Üye No: 44060
İtibar Gücü: 4227
Rep Puanı : 10060
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Hukukçular: CHP'nin iptal başvurusu başörtüsü yasağının kalktığının delili
Mustafa Şentop CHP, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru ile yasakçı rektörleri açığa düşürdü. Rektörler, yapılan değişikliğin başörtüsüne özgürlük getirmediğini, bu sebeple de YÖK Kanunu'nda düzenleme yapılması gerektiğini savunuyor. Ancak CHP'nin başvurusu AK Parti ve MHP'nin yaptığı anayasa değişikliğinin başörtüsüne özgürlük getirdiğini kanıtlıyor. CHP'li hukukçular, dava dilekçesinde değişikliğin niçin yapıldığını anlatırken kıyafet yasağının kalktığına dikkat çekiyor. CHP'nin dilekçesinde, 42. maddedeki değişikliğe dikkat çekilerek, şöyle deniliyor: "Yasa ile açıkça yasaklanmadıkça yükseköğretimde kıyafetin, (türban, dinî amaçlı örtünme, dinî ve siyasi üniforma dahil) serbest bırakıldığı; yükseköğrenim hakkını kullananlara bu kıyafetleri taşımaktan dolayı yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrumiyet sonucunu doğuracak bir yaptırım getirilemeyeceği ve uygulanamayacağı anlamına geldiğinde kuşku yoktur." 10. maddedeki değişikliğin de böyle bir sonuç doğurduğu belirtilerek, "Olaya kıyafet açısından bakıldığında, bu hüküm karşısında devlet organları ve idare makamlarının, kişilere kıyafetleri nedeniyle yasak uygulayarak kamu hizmeti vermekten kaçınamayacaklarını; kişilerin kamu hizmetlerinden yararlanmalarını da, kıyafet nedeniyle yapılan yasaklamalarla engelleyemeyeceklerini söylemek gerekmektedir." ifadeleri yer alıyor. Doç. Dr. Mustafa Şentop, bu durumu değerlendirirken, "Rektörler de biliyor ki son değişiklikle başörtüsü yasağı kalkmıştır. CHP de bunu ikrar etmiş oluyor. CHP de ek 17. maddeye gerek yok demiş oldu." diyor. Yasağa devam eden rektörlerin suç işlediğini vurgulayan Şentop, "CHP'ye göre de yasak kalktı. Anayasa hükmünü uygulamamak suçtur. En azından görevi kötüye kullanmak, öğretim özgürlüğünün engellenmesidir." diye konuşuyor. Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya da rektörlerin başörtüsü yasağının kalkmadığı iddiasının CHP'nin yazılı başvurusuyla çürütüldüğünü belirtiyor. Kılıçkaya, yasakta direnen rektörlerin eğitim öğretim hakkını engellediğini ifade ederek, şunları kaydediyor: "Anayasa değişikliğinin yayınlanmasıyla birlikte üniversitelerde kanunlarda yasaklanmayan her türlü kıyafet serbest bırakıldı. Bu yönüyle bakınca, CHP'nin yorumu doğrudur. CHP, rektörlerin başörtüsü yasağının kalkmadığı iddiasını yazılı başvurusuyla çürütmüş oldu. Bu anayasa değişikliği, üniversitelerde kılık kıyafeti serbest bırakmıştır. Buna rağmen yasağı uygulayan rektörler Anayasa'ya aykırı davranıyor. Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen eğitim öğretim hakkını engelleme suçunu işliyorlar." |
![]() |
![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|