![]() |
|
Eskiler (Arşiv) Eski konular |
![]() ![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
|
![]() |
#1 |
Forum Müdavimi
![]() Üyelik Tarihi: Jan 2006
Konum: Uzak diyarlar
Yaş: 41
Mesajlar: 2,516
Teşekkür Etme: 17 Thanked 126 Times in 56 Posts
Üye No: 7388
İtibar Gücü: 2206
Rep Puanı : 28094
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() Kültürümüzün bir öğesi olan, popülerliğini hiç kaybetmeyen kefir, pahalı olmayan ve evde de kolayca yapılabilen bir içecek olması nedeniyle asırlardır hükmünü sürdürmeye devam ediyor. Üstelik kolay sindirilebilir olması, bağırsakları temizlemesi, faydalı bakteriler, mayalar, vitaminler, mineraller ve proteinler içermesi, kefiri ayrıca son derece değerli kılıyor. Kefir, B12, B1 ve K vitamini bakımdan da zengin, bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine, gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağlıyor. Ekşi ve ferahlatıcı tadıyla ayrana; maya ve bakterilerin bağırsak sisteminde tutunma özelliği olan 'probiyotik' yapısıyla da yoğurda benzeyen kefir, barındırdığı doğal bakteriler ve mayaların simbiyotik etkileşimi sonucu oluşan yapıları nedeniyle, düzenli tüketilmesi halinde sağlık açısından büyük önem taşıyor. Değerli vitamin ve mineraller ile yüklenmiş olan kefir, kolay sindirilebilir proteinler ve doğal antibiyotik özellikleri de içinde saklıyor. Kefiri bu kadar önemli kılan, çok miktardaki yararlı maya ve bakterilerin, kültüre edilme işleminden sonra ortamdaki laktozun tam***** yakınını laktaz enzimiyle tüketmesi. Böylece, laktozu tolere edemeyen kişiler de kefiri rahatça kullanabiliyor. Kefir, inek, keçi, koyun, hindistancevizi, pirinç ya da soya sütleriyle yapılabiliyor. Yapısal olan mukoz benzeri özelliği, sindirim sisteminde yararlı bakterilerin kolonizasyonunu kolaylaştırıyor. Kefir, tanecik (grain) adı verilen jelatinimsi beyaz ya da sarı partiküllerden oluşuyor. Bu tanecikli yapı, kefiri diğer süt ürünlerinden ayırıyor. Tanecikler, bakteri/maya karışımı kazein (süt proteini) ve kompleks şekerler ile küme halini alıyor, bazı taneciklerin fermentasyon işlemleri sonucunda el avucuna sığabilecek büyüklüklere ulaştığı da biliniyor. Tanecikler, yapısında bulunan yararlı organizmalar ile sütü fermente ederek kültüre edilmiş ürüne dönüştürüyor. Peki yoğurt ve kefir arasındaki farklar nelerdir? Her iki ürün de kültüre edilmiş süt ürünleri; ama farklı türde faydalı bakteri içeriyor. Yoğurdun içermiş olduğu bakteriler sindirim sistemini temiz tutarak burada konakçı olan diğer faydalı organizmalar için besin sağlıyor. Kefir bu özelliklere artı olarak, yoğurdun sahip olmadığı, sindirim sistemini kolonize etme özelliğine de sahip. Kefir, yoğurtta bulunmayan birkaç faydalı bakteriyi de içeriyor. Bunlar; Lactobacillus caucasus, Leuconostoc, Acetobacter ve Streptococcus türleri. Aynı zamanda vücut için yıkıcı patojen özellikte olan mayaların gelişimini kontrol altına alan ve elimine eden Saccharomyces kefir ve Torula kefir gibi mayaları da içeriyor. Sindirim siteminde zararlı bakteri ve mayaların bulunduğu ortamda mukoz asta yapı oluşturarak ortamı temizleyerek bağırsakların direncini artırıyor. Bu nedenle vücut, gerek Escherichia coli gibi patojenlere, gerekse bağırsak parazitlerine karşı daha dirençli hale geliyor. Kefirde bulunan bakteri ve mayalar tam olarak parçalanmamış besinlerin sindirimine yardımcı olarak besin kaybını önlüyor, bu sayede kolonu temiz ve sağlıklı tutuyor. Kefirin yoğurda kıyasla daha ince tanecikli yapıda olması, sindiriminin kolay olmasını sağlarken, bu sayede gerek bebekler, gerek rahatsız yaşlılar, gerekse sindirim bozukluklarına sahip olanlar için kullanımını kolaylaştırıyor.
KEFİRİN DÜZENLİ OLARAK TÜKETİLMESİ SAYISIZ FAYDA SAĞLIYOR Besin değerine gelince; kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel amino asitler bakımından zengin. Kefirdeki proteinler, kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılar. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın, mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun, sinir sitemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu biliniyor. Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların, yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlıyor. Kefir, B12, B1 ve K vitamini bakımdan da zengin. Bu vitaminlerin, yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine, gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı biliniyor. Kefirin düzenli olarak tüketilmesinin sayısız faydaları bulunuyor. Kolay sindirilebilir olması, bağırsakları temizlemesi, faydalı bakteriler, mayalar, vitaminler, mineraller ve proteinler içermesi, kefiri son derece değerli kılıyor. Kefir, dengeleyici bir gıda. İçerdiği yapılar ile bağışıklık sistemine yardımcı olduğu gibi, AIDS gibi rahatsızlıkların kötüye gidişini yavaşlattığı, aşırı yorgunluk sendromuna, herpes ve kansere karşı olumlu etkilerinin olduğu biliniyor. Sinir sistemi üzerine olan sakinleştirici etkisi nedeniyle, uyku bozuklukları, depresyon ve hiperaktivite rahatsızlıklarında da bire bir. Bu hayati önem taşıyan içecek, dünyanın farklı yerlerinde kronik yorgunluk sendromu, astım, deri rahatsızlıkları ve antibiyotik tedavisinden sonra iç eko-sistemin temizlenmesinde de kullanılıyor. Kendi kültürümüzün bir öğesi olan kefir, pahalı olmayan ve üstelik evde de kolayca yapılabilen bir içecek. Kefiri evde nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız, işte yanıtı: "Bir kavanoza veya ağzı geniş bir şişeye yaklaşık 2 bardak taze süt doldurun. Kefir tanelerini, bulundukları kaptan demir olmayan bir süzgeç vasıtasıyla sa kültüre edilmiş süt ürünleri; ama farklı türde fayüzün. Süzgeçte kalan kefir tanelerini, sütün konduğu kaba aktarın. Kabın ağzını sıkı olmayacak şekilde örtün ve 24 saat oda sıcaklığında bekletin. Sonra kefir tanelerini gene demir olmayan bir süzgeç aracılığıyla süzün. Elde ettiğiniz içecek, sayısız yararları anlatmakla bitmeyen kefirdir." Kefir tanelerini kimi üniversitelerin ziraat fakültelerine bağlı olan süt ürünleri bölümlerinden temin edebilirsiniz. Kefir ayrıca, ticari olarak market ve benzeri yerlerde de satılıyor.
__________________
Haraket Zamanı |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Müstakbel Üye
![]() Üyelik Tarihi: Feb 2006
Konum: TokaT
Yaş: 45
Mesajlar: 203
Teşekkür Etme: 1 Thanked 74 Times in 45 Posts
Üye No: 9185
İtibar Gücü: 1496
Rep Puanı : 4010
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() Paylaşım İçin Çok Saol Dostum ...
Gerçekten Güzel Paylaşımlar Yapıyorsun ![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Serinlemek için en ideal içecek 'süt' | eRtunGa | Sağlık-Diyet | 0 | 10-05-2009 01:50 PM |
Çocuğunuza yoğurt, kefir ve uyku ile doping yapın | WrAtBoY | Eskiler (Arşiv) | 0 | 02-01-2008 10:42 AM |
Çocuğunuza yoğurt, kefir ve uyku ile doping yapın | WrAtBoY | Eskiler (Arşiv) | 0 | 02-01-2008 10:28 AM |
en sevdiğiniz içecek hangisidir? | Tilki_Andre | Eskiler (Arşiv) | 0 | 06-02-2007 01:46 PM |
Kalori yakan içecek | jockeя | Eskiler (Arşiv) | 0 | 01-06-2007 11:56 AM |