![]() |
|
![]() |
#1 |
Bağımlı Üye
![]() Üyelik Tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3,823
Teşekkür Etme: 0 Thanked 93 Times in 80 Posts
Üye No: 45172
İtibar Gücü: 2085
Rep Puanı : 4660
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Rafadan yumurtaya dikkat
Protein zengini yumurtanın rafadan yenilmesinin tehlikeli olduğu açıklandı. 30 Nisan 2008 / 17:49 ![]() Protein açısından oldukça zengin, anne sütünden sonra en önemli besin maddesi olarak bilinen yumurtanın 'rafadan' yenilmemesi gerektiği bildirildi. Ordu Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubesi Veteriner Hekimi Özkan Bayramcı, bir yumurtanın 72 derecede kaynatılarak pişirilmesi gerektiğini, aksi takdirde içindeki virüslerin ölmeyeceğini belirtti. Yumurta kabuğunun gözenekli olduğu için dış sebeplerden kolay etkilenebileceğini kaydeden Bayramcı, buzdolabında, peynir, soğan, balık gibi güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklandığı takdirde gözenekli kabuğun güçlü kokuları emebileceğini vurguladı. Bu durumda yumurtanın hem kabuğunda hem de içindeki beyaz ve sarısında virüs olabileceğine dikkat çeken Bayramcı, 'Yumurtalar çiğ ve kısmen rafadan pişirilmiş şekilde tüketilmemelidir. Çiğ yumurtalar, virüsün ölmesi için yeterli ısı yüksekliği olan 72 dereceye tabi tutulmadan tüketilmemelidir' dedi. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güç hem de mikroorganizmaların bulaşma riski bulunduğunu da kaydeden Bayramcı, 'Çiğ yumurtada 'salmonella' enfeksiyonuna (tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen bakteri) sık rastlanır. Çiğ yumurtanın beyazında avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerinden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller. Pişirmeyle bu olumsuz etki önlenir' diye konuştu. Star |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|