![]() |
![]() |
#1 |
Administrator
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2005
Teşekkür Etme: 20 Thanked 155 Times in 28 Posts
Üye No: 1
İtibar Gücü: 70000
Rep Puanı : 434913
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
Ünvan : Admin
|
![]() Fener’deki Ortodoks Rum Patrikhanesi’nde 27 Ağustos’ta toplanacak olan Sen Sinod Meclisi tartışma yarattı. Eski Avcılar Belediye Başkanı Tahsin Salihoğlu, bu toplantının Lozan Anlaşması’na aykırı olduğunu savunarak engellenmesini istedi. Patrikhane’den yapılan açıklamada ise Patrikhane’nin "hukuki bir statüsünün ve tüzel kişiliğinin bulunmadığı" hatırlatıldı ve "Patrik istediğini davet edip konuşur" denildi.
ESKİ Avcılar Belediyesi ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Tahsin Salihoğlu, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve İstanbul Valiliği’ne noter tasdikli bir dilekçeyle başvurarak, 27-30 Ağustos tarihleri arasında Patrikhanede yapılacak altı yabancı üyeli Sen Sinod Meclisi’nin Lozan Antlaşması’na aykırı olduğunu öne sürdü ve engellenmesini talep etti. Patrikhane’den yapılan açıklamada ise "Patrikhanenin yasal statüsü, tüzel kişiliği olmadığı için Patrik istediğini davet edebilir. Sen Sinod Meclisi Lozan’da konu edilmemiştir" denildi. Salihoğlu, Lozan’da ve 1923 tarihli 1092 sayılı Valilik Nizamnamesi’nde Sen Sinod’a seçileceklerin hepsinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı olduğunu söyleyerek, "Sen Sinod’da 12 üyenin altısı yabancı uyruklu. Yeniden seçim var. Patrik’e noterden yazı göndererek, ’Bunu yapamazsın suçtur, yaparsan tekrar suç duyurusunda bulunacağım’ dedim. İstanbul Valiliği’nden de bu toplantıya izin vermemesini istedim. Dinlere karşı değilim ama benim ülkemde Müslümanlar ne kadar Müslümanlık yapıyorsa herkes aynını yapsın. Ben Yunanistan Türklerindenim. Biz orada müftümüzü seçemiyoruz, çok zulüm görüyoruz." Ruhaniler yaşlandı Patrikhaneden yapılan açıklamada, "Eğer Türkiye Cumhuriyeti, Patrikhane’nin herhangi bir hukuki statükosunu tanımıyorsa -ki tanımıyor- Patrik istediğini şahsi olarak davet eder ve onlarla oturup toplanır" ifadesi kullanıldı. Açıklamada şöyle denildi: "Sen Sinod Meclisi’nin hukuki bir statükosu olmadığı için hiç kimse ’Bunlar buraya gelemez’ diyemez. Eğer Patrikhane’nin bir hukuki statükosu, tüzel kişiliği olsaydı o zaman "Niye geliyorlar?" denilebilirdi. Patrik’in Türkiye Cumhuriyeti hudutları içindeki vazifesi yalnız Türkiye’de yaşayan Ortodoksların başrahibi olmasıdır. Fakat Türkiye dışındaki Ortodoksların buraya bağlı olup olmaması meselesi Lozan’da konuşulmuş değildir. Gelen üye üye ezelden beri Patrikhane’ye bağlı olan kiliselerin temsilcileridir. Bu uygulamaya 2004’de başlanmasının nedeni, artık Türkiye’deki ruhanilerin büyük kısmının Sen Sinod’da fikir teatisinde bulunamayacak kadar yaşlı olmasıdır." |
![]() |
![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|