![]() |
![]() |
#1 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57907
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Acaiptir İnsanlar
Yaşamaktan çoğalan zevki tahayyül ederiz. Ne kadar haz dolu anlar. Ve hayât derdi olan zahma tahammül ederiz. Ne acâiptir insanlar. Zahma = zahmete, sıkıntıya Feilâtün feilâtün feilâtün feilün . . / / . . / / . . / / . . / Feilâtün feilâtün . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#2 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Adanalı Fadimem
Seni atamıyorum Cana katamıyorum, Hiç unutamıyorum. Adanalı Fadimem. Gözüme su doluyor Acı kayıb oluyor Gene beni buluyor. Adanalı Fadimem. Köz odu ile yanan Öpücüğüne kanan. Benim o adam, inan. Adanalı Fadimem, İkimize de, elim İşe ara verelim Gel. Uzaya gidelim Adanalı Fadimem. Fei fei feilün . . . . . . / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#3 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Adaşım Bardakçı’ya
Hemen İMDÂD’a cevap, zevk-i zarâfetle geldi Kısa bir sözdü fakat harfleri âfâkı deldi. Sanırım, ben gibi gurbetçiye gönderdiğin lafz, Vecîz olmakla berâber dizelerden ‘GÜZELDİ’ Feilâtün feilâtün feilâtün feûlün . . / / . . / / . . / / . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#4 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Ahter Kızım
Yıllarca güzel resmine bakmakla yetindim Irmaktan akan sel gibi coştum ve sevindim. Lâkin seni şahsen görebilmek var emelde Dürrât kadar ahterle buluşmak yaban elde. Isrâra ne hâcet, kaderin yazdığı buysa Zevkyâb oluruz gökteki mahtâb bizi duysa. Ahter = yıldız Dürrât = büyük inci taneleri Zevkyâb = zevk alırız Mefûlü mefâilü mefâilü feûlün / / . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#5 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Alıştık
Tadarak zevkini dünyâya alıştık. Feleğin döndüğü girdâba aıştık. Biz edepten ve hayâdan çok uzakta Köşe çöplükteki nefhâya alıştık. Unutup farkını mûbahla harâmın Dalarak bâdeye hamrâya alıştık. Malı paylaşmada öz kardeşi âdû Bilerek, boş yerre gavgâya alıştık. Kara sevdalı gönüllerde yatan bir Gül için, kalp acıtan hâra alıştık. Bir alışkanlığa düştük köyümüzde Törenin verdiği mu’tada alıştık. Nefhâ = koku Hamrâ = içki Âdû = düşman Hâr = dikrn Mu’tâd = geleneğe Feilâtün feilâtün feilâtün . . / / . . / / . . / / Mehmet Fatin Baki
![]() |
#6 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Amerikadan Hatıralar (1)
Ben ne bir kahramanım ne de bir kabadayı Senelerce dolaştım Kuzey Amerikayı Her gittiğim şehirde Türklerle karşılaştım Birkaçıyla anlaştım, birkaçıyla dalaştım Çoğu muhacir gelmiş Orta Anadoludan Kimisi Kayseriden kimisi de Boludan Bazısı doktor olmuş bazısı olmuş dişçi Talebelerden başka ekserisi de işçi Bir gün geldim Texas’a tanıştım Ahmet ile İngilizcesi zayıf yabancısıdır dile Uzun uzun konuştuk sonra arkadaş olduk Kalbini açtı bana sanki biz kardaş olduk Saz çalar şarkı söyler bazan da şiir yazar Yazdığı şiirlerden okudu azar azar Dosyasını açınca ah çekti derin derin Şöyle bir kıt’a vardı sayfasında defterin Hasretim köyüme geldim geleli Doğum yerim benim Konya Ereğli Bir güzel kız sevdim burya gelmeden Adı Ayşe aslı da Darendeli. Uzuncadır boyu incedir beli Herkes onu sanır dünya güzeli Nişanlanacaktık köyden çıkmadan Adı Ayşe aslı da Darendeli. Gözleri yaşarınca başka bir şey demedi Bana öyle geldi ki okumak istemedi Neden sonra doğruldu uzun oturuşundan Ben de hafiften aldım konuştuk bundan şundan Planında yok imiş Amerikaya gelmek Ne Okyanosu aşmak ne kaderini çelmek Şansı onu gezdirmiş tayfa iken vapurda Dolaştırmış kendini Burma’da Singapur’da Yük dolusu gemisi Miami’ye gelince Vapurdan atlamayı düşünmüş ince ince Bakmadan neticeye kara veya zarara Neden sonra ulaşmış maceralı karara Texas sahillerine gemisi yaklaştıkça Yüreği yanıyormuş binalara baktıkça Vapur demirleyince kendini suya atmış Yüzüp sahile gelmiş gece kumlarla yatmış Ertesi gün sabahtan Houston sokaklarında Dolaşmış aç olarak havayla su var karında Rastlamış istasyonda muhtaç ekmeğe aşa Azıcık Türkçe bilen bir İran’lı dindaşa Doyurmuş onu o gün yatırmış hanesinde Ertesi gün bir Türkle tanışmış sayesinde Orada benzin satan o Türk iş vermiş ona Bir yatak odasına ve karın tokluğuna Çalışmış onbeş saat etmeden hiç şikayet Allaha şükür etmiş istememiş inayet Beş ay önce burdaki fabrikada iş bulmuş İngilizce öğrenip sefaletten kurtulmuş Şimdi yeşil kart almak için uğraşıyormuş Kendisinden beklenen limiti aşıyormuş Sigarasını yaktı nefes çekti bir iki Yavaş sakin bir sesle çekinerek dedi ki ‘Şimdi başım derttedir köydeki sevgiliyle Cevap alamıyorum mektupla e-mail ile Bundan bir müddet önce bir gün çoğaldı derdim Çok sevdiğim Ayşeye şu kyt’ayı gönderdim ‘Sevgili Ayşe, ben burda kalacam Pek yakında sana para salacam Hükümetten yeşil kartı alınca Uçak ile seni burya alacam.’ İşte tam düne kadar karanlıklarda kaldım Ne bir mektup ne haber nede e-mail aldım Sabahleyin erkenden çrvirdim telefonu Birkaç saat içinde sık sık aradım onu Her nedense Ayşecik telefona gelmedi Onun küçük kardeşi de bir şey söylemedi Nihayet bir arkadaş cevap verdi telime İşte şu telgrafta yazmış birkaç kelime Ahmet. İş işten geçti. Telaş etmen nafile Ayşe evlendi. diyor köyün muhtarı ile.’ Sazını aldı Ahmet ve şunları söyledi Kendi kendime ettim şimdi ben bittim dedi. Kader şekerdi baldı Beni gurbete saldı Bu çekilmez gurbetin Acısı bana kaldı. Onu böyle söyleten içindeki mihnetti Sazını bırakmadan şunu ilave etti. Kalbimi Ayşe çaldı Ayşemi muhtar aldı Ayşe gelin olunca Acısı bana kaldı. Ahmedin defterine bir defa daha baktım Kalbi kırık Ahmed’i kederiyle biraktım. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#7 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Amerikadan Hatıralar (2)
Amerikanın güzel yerlerinden biri de Kentucky eyaleti, hiç te kalmaz geride Torosları andırır suyuyla havasıyla Menekşe dağlarıyla, yemyeşil ovasıyla Öyle bir yerdedir ki eyaletler arası Görülmeğe çok değer umumi manzarası Ormanlar arasında bir yerde duruverdik Bir mola vermek için kilimi yere serdik Hem istirahat ettik hem etrafı dolaştık Birkaç köprüden geçtik renkli tepeler aştık Epey gezdikten sonra yürümekten yorulduk Henüz güneş batmadan bir kafeterya bulduk Yolustü lokantaya kafeteriya derler Bazan kahve içerler bazan da yemek yerller Çok erken olduğundan kafeteriya boştu Garson hizmet etmeğe masaya doğru koştu Hizmet eden efendi sevinçten kekeledi Güzel bir Türkçe ile ‘Siz Türk müsünüz? ’ dedi Biz de ‘Evet’ deyince hemen bana yaklaştı Bir kardeş bulmuş gibi benimle kucaklaştı Benim adım Hüseyin bana ‘Hose’ diyorlar Aslımı Meksikalı İspanyol biliyorlar Bu kara kaş kara göz onları aldatıyor Bu da benim nefsime neş’e ve zevk katıyor Yemek yedikten sonra kapatınca kepeni Evine davet etti arkadaşımla beni Koltuğuna oturup sodasına buz attı Birkaç yudum içerek geçmişini anlattı. ‘Turist olarak geldim maksadım okumaktı İşim yolunda gitti Allah yüzüme baktı Bir gün sabah erkenden oturuyordun parkta Futbol oynuyorlardı işçiler ortalıkta Top bana yaklaşınca kuvvetli bir şut attım Alışkanlıkla topu uzaklara fırlattım Ben de ister istemez onlarla oynuyordum İstirahat anında şefle konuşuyordum Hakem bir ara bana kim olduğumu sordu Gel istersen beraber çalışalım diyordu Çivi fabrikasında bana bir iş verdiler Bundan böyle ismim de Hose olsun dediler Futbol bildiğim için beni hemen kaptılar Maaşımı arttırıp takıma şef yaptılar Biz her gün fabrikada normal çalışıyorduk Azından birkaç saat eksersiz yapıyorduk İşte şimdi on aydır orda çalışıyorum Akşam da lokantada garsonluk yapıyorum İki yerde çalışıp topladım biraz para Beni Allah Taala hiç düşürmedi dara. Ben halimden memnundum yaptığım güzel işti Ama ne yapalım ki şimdi işler değişti Geçen gün müdür beni çağırdı odasına Söylediği kafamda kopardı bir fırtına Çalışmak için işçi vesikan yok diyordu Muhacir ofisinden bir belge istiyordu Muhaceret ofisi müsaade vermiyor Sen turist vizesiyle çalışamazsın diyor Vizemin bittiğini resmen bildiriyorlar A.B.D.den çıkmazsan suç işlersin diyorlar Bir kaç gündür şaşırdım ne yapsam bilmiyorum Bazı ihtimalleri defterden silmiyorum Aceba avukat tutup bütün paramı versem Vizemi uzattırıp bir vesika al dersem Yoksa burda evlenip bir yeşil kart istesem Böyle bir maceraya muhakkak yetmez kesem Burda kaçak yaşamak aklımdan hiç geçmiyor Kanunsuz iş yapmayı gönlüm dahi seçmiyor Böyle tenakuz dolu yolda bana ne dersin Benim gibi şaşkına ne tavsiye edersin’ Sana ne söyleyeyim elinden çıkmış kozlar Kararı sen verirsin yere düşünce tozlar Yabancı kimselere etmektense müdare Türkiyeye dönmekten kalmadı başka çare. Hüseyinle beraber yatsı namazı kıldık Candan vedalaşarak bir hüzünle ayrıldık. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#8 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Amerikadan Hatıralar 3
Gelin bugün New York’a hep beraber gidelim Yabancılar gibi biz de ziyaret edelim Büyük kentler içinde New York görmeğe değer Genç ihtiyar yerlisi herkese ‘Hoşgeldin’ der New York’a turist gelir dünyanın her ilinden Bir kısmı York’ta kalır anlamadan dilinden Kalanlar arasında her ırktan insan vardır Yabancı uyruklular New York’lular kadardır Manhattan adasında kurulmuştur bu şehir Kayalıklı adayı sarmıştır iki nehir Adanın uzunluğu on üç mil’den daha az Genişliği de yalnız üç mil’i geçer biraz Manhattan adasında yetmiş dil konuşulur Yeni gelen göçmenler hemşerisini bulur Varizona köprüsü hem uzundur hem ince Altından vapur geçer bu limana gelince Hürriyetin timsali Fransız armağanı Liberty heykelidir süsleyen bu limanı Manhattan’da yaşayan insanlar hızlı yürür Hepsı koşarcasına yürür gibi görünür Bu şehrin her tarafı kiliselerle dolu Sanki burda gelişmiş dinlerin yetmiş kolu Meşhur yerlerden biri Radio City Music Hall Her türlü saz çalınır istediğinden de bol Yerli yabancı turıst herkesin geldiği yer Bütün dünya gözünde meşhurdur Time Square Bu meydanda buluşur bütün karalar aklar Caddeleri yolları yüzbin hikaye saklar Beşinci Avenude çok pahalı dükkanlar Vitrinlere bakmakla çabuk geçer zamanlar Rockefeller Pılaza kırk yıllarda açılmış Şanı şöhreti hemen tüm dünyaya yayılmış Bir milyon kişi her gün bu pılazadan geçer Kimisi kiliseyi kimi tiyatro seçer İrlanda Kadedralı açıktır her turıste İstersen ibadet et istersen görmek iste Yahudi sinagogu iki bin kişi alır Beşinci Avenue’de başı başına kalır Her köşede bir otel, lokanta dolu her yer Turistler bu yerlerde hem yatar hem yemek yer Manhattanı dolduran büyük otelleridir Fakirlerden ziyade zenginlerin yeridir Metrolpolitan san’at merkezinde her türlü Kültür sergisi vardır açık veya örtülü Sergilerin yanında daim konser verilir Tiyatronun iyisi çok defa gösterilir Antika müzesiyle Dinasor’un müzesi Çocuklarla beraber cezbediyor herkesi Kimine iyi gelir kimine daha beter Hayal edilmese de yalnız düşünmek yeter Binlerce kitap taşır New York kütüphanesi Kasalarda saklanır kitabın ilk tanesi Yabancı öğrenciler bazan burda buluşur Birbiriyle hep kendi lisanını konuşur Üniversite, meslek, ilk okul ve lisesi Zengin fakir farketmez tatmin eder herkesi New York’a her memleket öğrenciler gönderir Kimine yol gösterir, kimine de burs verir Talebe vizesiyle Türkiyeden gelen çok İyi derecelerle okululu bitiren çok Manhattan’ın içinde en fazla gezilen yer Riverside Drive ile çok meşhur Hudson River Gündüz çalışmak için herkes adayı seçer Üç milyonluk York gündüz sekiz milyonu geçer Normal giden insanlar başlarlar seğirtmeğe Koşarlar bir an evvel evlerine gitmeğe Yayalar durmaz koşar trafikse çok yavaş Günde yirmi dört saat devam eder bu savaş Otolarla insanlar yarışıyorlar dersin Sen de çabuk yürürsen taksileri geçersin Yabancıysan bu şehre zâhire aldanırsın Gördüğün insanları birer şaşkın sanırsın. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#9 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Amerikadan Hatıralar 5
New York şehri uyumaz, her zaman hareket var Yani başka deyimle ‘Geç yatar, erken kalkar’ Daha akşam olmadan ortalıklar karışır Tiren, taksi, otobüs birbiriyle yarışır Küçük büyük binalar lambaları yakarlar Yıldızlarla ışıklar birbirine bakarlar New York her akşam giyer gece elbisesini Sabaha dek duyarsın ışıkların sesini Bambaşa bir alemdir Manhattan’ın gecesi İşte burda çözülür feleğin bilmecesi Dükkanlar kapanırken hemen açılır barlar Altın, elmas, mücevher gibi binalar parlar Yanıp sönen ışıkşar kamaştırır gözleri İlk defa görenlere unutturur sözleri Gök yüzünden Galexi düşmüştür Manhattana Zannedersin böyle bir manzara verir sana Nurlu işıklar yüksek binalardan geliyor Bayram kandili gibi göklere yükseliyor Günün başlangıcında gecenin ortasında Sevgililer buluşur Empire binasında Hiç te yalnız değilsin günün her saatında Her zaman turist vardır yüz üçüncü katında En üstünden görünür her tarafı adanın Tad damağında kalır böyle zevki tadanın Avrupada Asyada büyük şehirler çoktur Ama o şehirlerde bu kadat ışık yoktur Işıkların altında başka bir heyecan var Kızlar gece canlanır dans eder fecre kadar New York başka bir âlem Christmas’la Yılbaşı Pırlanta veya elmas benzeri cevher taşı Yılbaşında her taraf ay-yıldız gibi parlar Meydanlarla caddeler gece gündüz parıldar Yılbaşı gecesinde herkes saata bakar On ikiye gelince haykırır, nağra atar Bir kısmı şarkı söyler, gülüşür bazıları Birçoğu kucaklaşır, öpüşür bazıları York’u ziyaret etmek verir başka heyecan Heyecanla beraber vücuda kan katar can Columbus Circle’inden yollar gider her yöne Arabalar, taksiler dolaşır döne döne Birleşmiş milletlerin elçilerinin yeri Nehrin bir kenarında adanın serin yeri Greenwich Village yolu san’atkarlar yoludur Şair, yazar, ve artist ressamlarla doludur Yeni gelen artistlar bir otelde yatarlar Yapılan resimleri sokaklarda satarlar Bazan güzel resimler çok ucuza satılır Bazıları da küçük sergilere katılır Park Avenue yolunda hep zenginler oturur Kuzey Doğu kısmında yüksek binalar durur Kuzey Batı kısmıdır okumuşların yeri Burda yaşar adanın ileri gelenleri Duch askeri doldurmuş güney kanalı, nehri Düşman İngilizlerden korumak için şehri Kanalın kuzeyine Küçük İtalya denir İşte her gün burada etli makarna yenir Melberry caddesini Napolide sanırsın Hayallenip uyursan Romada uyanırsın Çinlilerin merkezi güneyde Mott yoludur Bu mıntıka temamen Çinlilerle doludur Güney Doğu kısmıdır yahudilerin yeri İlk gelenler burada yaşar yıllardan beri Kapalı sıpor yeri Madison Square Garden Girince de hiç çıkmak istemezsin bu yerden Dünyada Amerika muhaceret diyârı Avrupada Asyada yoktur onun ayarı Arap, Japon, İngiliz, Çinli ziyaret eder Birçokları kıskanır bir kısmı hayret eder. İkiz binalar denen dünyanın iş merkezi Yeri bomboş duruyor kalmamış hiç bir izi Fakat daha güzel bir Center yapacaklarmış Bu merkez de dünyada çok meşhur olacakmış Bu ikiz binaların yerini bir şey tutmaz On bir Eylül gününü York’lu asla unutmaz World Ticaret Merkezi hürriyet semboluydu Eşitliğe dayanan ölmez ümit yoluydu New York’a aşık olmak zor bir şey değil amma Şartlarına uyarak yaşamak bir muamma New York uzakta değil ister isen gelirsin Arzda duracak yerde semâya yükselirsin. Mehmet Fatin Baki
![]() |
#10 |
Aşmış Üye
Rep Derecesi :
|
![]() Amerikadan Hatıralar 4
Manhattanı karaya on dokuz köprü bağlar Köprülerle dört tünel geliş gidişi sağlar Queens, Bronx, Staten, Brooklyn ayarında Büyük kentler gelişmiş Manhattan civarında Trafıği yaptıran Subway tiren ağı var Bütün mahallelerin Manhattan’la bağı var Çok uzaktan görünür adanın güzel süsü Yüzelli yıldan eski Brooklyn’in köprüsü Bin sekiz yüz seksen üç senesinden bu yana Hizmetinin yanında gurur verir insana Bir kez geçen köprüden yürüyerek yaz günü Uzun müddet unutmaz oradan gördüğünü Brooklyn mahallinde Coney İsland sahili İstanbulu andırır Florya mukabili Abesiniya denen bir Habeş kilisesi Korolarla duyurur âleme dinî sesi Bronx mahallesinde her türlü insan yaşar Gelen muhacirlerle dolar, boşalır, taşar Wall Street’te olur stok alış verişi Gece gündüz yapılır dünyanın mâlî işi Burada güneş batmaz binalarda ışık var İş birliği yaparlar tahville oynıyanlar Para pul işlerinde dünyanın can evidir Günde yirmi dört saat muhabarat yeridir Tokyo, Melburn, Singapur stokları burdadır Bazısı altın gibi bazısı da hurdadır Paristen stok alan Wall Street’te satar Kimisi zengin olur kimisi toptan batar Yankee Stadiom’unda oynar dünya serisi Football, baseball yanında cimnastik gösterisi Üç hava alanından Kennedy’nin pistleri Dünyanın her yerinden getirir turistleri Durmadan iner kalkar uçaklar her dakika Bu duruma çok kimse inanmaz fil-hakika Staten adasına her saatte vapur var Yanaşırken bir gemi diğeri hemen kalkar Her an bir gösteri var Washington denen parkta Son gelen seyirciler otururlar toprakta Kuzey ile güneyi ayıran büyük Arch’tır Hippilerle yippiyi birleştiren bu parktır On iki mil’den fazla Broadway en uzun yol Ne ararsan bulunur dükkanlarda her şey bol Union meydanıdır siyasi nutuk yeri Toplanır partilerin ileri gelenleri Bu alanda kurulur günlük sebze pazarı Gece vakti toplanır şiir, roman yazarı Cental Park’ında her gün koşanları görürsün Sen de ister istemez onlar gibi yürürsün Dört bin dönümlük park ağaçlarla doludur Çok enterasan olan dolambaçlı yoludur Paytonlara binince başka bir his sezersin Yavaş yavaş etrafı seyrederek gezersin Bir tarafta uçurtma uçuranlar da vardır Oturanlar adedi oynuyanlardan azdır Atla parkı gezdikten sonra attan inersin Hiç vakit kaybetmeden bisiklete binersin Bu şehirde görünür tenaküzlerin yeri Adanın kuzeyinde Harlem mahalleleri Yüz yirminci sokakta Apollo tiyatrosu Yanında yerleşmiştir hoş sanatlar bürosu Negrolar çok çalışır gündüz akşama kadar Fakat gece olunca salonlarda jaz çalar Harlem’de yaşayanın başka bir yanı vardır Eğlenecek gülecek çokça zamanı vardır Bu gün bile Harlem’de yaşayanlar çok fakir Binalar yıkık dökür her taraf pislikle kir Hırsızlık var, cürüm var eksik değil cinayet Fakat bunlar yanında başta gelir emniyet New Yor öyle bir yer ki kimine yatakhane Olurken bir taraftan kimine batakhane. Mehmet Fatin Baki
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|