![]() |
![]() |
#1 |
Forum Müdavimi
![]() Üyelik Tarihi: Jan 2006
Konum: Uzak diyarlar
Yaş: 41
Mesajlar: 2,516
Teşekkür Etme: 17 Thanked 126 Times in 56 Posts
Üye No: 7388
İtibar Gücü: 2206
Rep Puanı : 28094
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() Kayseri - Halk arasında ''Peynir Hastalığı'' olarak bilinen Bruselloz Hastalığı'nın görülme riskinin, peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında daha yüksek olduğu bildirildi.
Erciyes Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Alp, brusellozun, hayvanlardan insanlara bulaşan ve gelişmekte olan ülkelerde hala yaygın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi. Pek çok hayvan türünde ve insanlarda enfeksiyona neden olan hastalığın özellikle koyun, keçi, sığır ve manda gibi evcil hayvanları etkilediğini ve bu hayvanlardan insanlara direkt temasla veya hayvansal ürünlerle indirekt yollarla bulaştığını kaydeden Alp, hasta hayvanların idrar, süt ve diğer salgılarında brusella bakterisinin bulunduğunu ve taze peynir, krema, tereyağ ve dondurmanın tüketilmesi gibi değişik yollarla insanlara bulaşabildiğini ifade etti. Yapılma şekilleri nedeniyle kaşar peyniri ve yoğurt ile bulaşma riskinin düşük olduğunu, et ürünlerinin de nadiren enfeksiyon kaynağı olduğunu anlatan Alp, ancak az pişmiş dalak ve karaciğerin hastalığın bulaşmasına yol açabileceğine dikkati çekti. Belirti ve bulgularının özgül olmaması nedeniyle brusellozun pek çok hastalıkla karışabildiğini ve hastalık sırasında vücutta beyin, kalp, omurga, karaciğer gibi organların tutulabildiğini dile getiren Alp, ''Başlangıç sessiz veya gürültülü olabilir. Bulaşan hastalarda 2-4 hafta içerisinde şikayetler başlar. Hastaların çoğunda ateş, terleme, yorgunluk, iştahsızlık, başağrısı, sırt ağrısı vardır. Eklem ağrıları sıklıkla izlenir. Bazı hastalar ağızlarında garip tattan yakınırlar. Depresyon izlenebilir'' dedi. Tedavi için mutlaka bruselloza özel laboratuvar testleri yapılması gerektiğine işaret eden Alp, ''Hayvanlar için aşısı bulunmakta, ancak insanlarda kullanılacak aşı henüz bulunmamaktadır. İnsanlara brusellozun bulaşmasının önlenmesi için, süt ve süt ürünlerinin pastörize edilerek kullanılması veya sütlerin iyi kaynatıldıktan sonra tüketilmesi gerekmektedir. Toplumda çiğ süt tüketilmemelidir. Özellikle peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında, kaynatılmamış sütten yapılan taze peynir tüketilmemeli, eğer bu tarz bir peynir alınmışsa mutlaka tuzlu suda en az 1 ay bekletildikten sonra yenmelidir''dedi.
__________________
Haraket Zamanı |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Baharda Aşk | ReasoN.^* | Şiirler Ve Güzel SözLer | 0 | 06-09-2010 07:53 PM |
Her baharda açan çiçektim | GooD aNd EvıL | Eskiler (Arşiv) | 0 | 04-29-2008 05:18 PM |
Baharda açar çiçeklerim | GooD aNd EvıL | Eskiler (Arşiv) | 0 | 03-02-2008 09:24 AM |
Ben baharda ölmeliyim | GooD aNd EvıL | Eskiler (Arşiv) | 0 | 02-29-2008 06:27 PM |
Baharda Gel | GooD aNd EvıL | Eskiler (Arşiv) | 0 | 10-29-2007 06:09 PM |