www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 05-02-2006, 10:11 PM   #1
Karizmatix
Forum Müdavimi
 
Karizmatix Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Konum: Uzak diyarlar
Yaş: 41
Mesajlar: 2,516
Teşekkür Etme: 17
Thanked 126 Times in 56 Posts
Üye No: 7388
İtibar Gücü: 2206
Rep Puanı : 28094
Rep Derecesi : Karizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Exclamation Baharda Bruselloz tehlikesi

Kayseri - Halk arasında ''Peynir Hastalığı'' olarak bilinen Bruselloz Hastalığı'nın görülme riskinin, peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında daha yüksek olduğu bildirildi.

Erciyes Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Alp, brusellozun, hayvanlardan insanlara bulaşan ve gelişmekte olan ülkelerde hala yaygın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

Pek çok hayvan türünde ve insanlarda enfeksiyona neden olan hastalığın özellikle koyun, keçi, sığır ve manda gibi evcil hayvanları etkilediğini ve bu hayvanlardan insanlara direkt temasla veya hayvansal ürünlerle indirekt yollarla bulaştığını kaydeden Alp, hasta hayvanların idrar, süt ve diğer salgılarında brusella bakterisinin
bulunduğunu ve taze peynir, krema, tereyağ ve dondurmanın tüketilmesi gibi değişik yollarla insanlara bulaşabildiğini ifade etti.

Yapılma şekilleri nedeniyle kaşar peyniri ve yoğurt ile bulaşma riskinin düşük olduğunu, et ürünlerinin de nadiren enfeksiyon kaynağı olduğunu anlatan Alp, ancak az pişmiş dalak ve karaciğerin hastalığın bulaşmasına yol açabileceğine dikkati çekti.

Belirti ve bulgularının özgül olmaması nedeniyle brusellozun pek çok hastalıkla karışabildiğini ve hastalık sırasında vücutta beyin, kalp, omurga, karaciğer gibi organların tutulabildiğini dile getiren Alp, ''Başlangıç sessiz veya gürültülü olabilir. Bulaşan hastalarda 2-4 hafta içerisinde şikayetler başlar. Hastaların çoğunda ateş,
terleme, yorgunluk, iştahsızlık, başağrısı, sırt ağrısı vardır. Eklem ağrıları sıklıkla izlenir. Bazı hastalar ağızlarında garip tattan yakınırlar. Depresyon izlenebilir'' dedi.
Tedavi için mutlaka bruselloza özel laboratuvar testleri yapılması gerektiğine işaret eden Alp, ''Hayvanlar için aşısı bulunmakta, ancak insanlarda kullanılacak aşı henüz bulunmamaktadır. İnsanlara brusellozun bulaşmasının önlenmesi için, süt ve süt ürünlerinin pastörize edilerek kullanılması veya sütlerin iyi kaynatıldıktan sonra
tüketilmesi gerekmektedir. Toplumda çiğ süt tüketilmemelidir.

Özellikle peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında, kaynatılmamış sütten yapılan taze peynir tüketilmemeli, eğer bu tarz bir peynir alınmışsa mutlaka tuzlu suda en az 1 ay bekletildikten sonra yenmelidir''dedi.
__________________
Haraket Zamanı
Karizmatix çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Baharda Aşk ReasoN.^* Şiirler Ve Güzel SözLer 0 06-09-2010 07:53 PM
Her baharda açan çiçektim GooD aNd EvıL Eskiler (Arşiv) 0 04-29-2008 05:18 PM
Baharda açar çiçeklerim GooD aNd EvıL Eskiler (Arşiv) 0 03-02-2008 09:24 AM
Ben baharda ölmeliyim GooD aNd EvıL Eskiler (Arşiv) 0 02-29-2008 06:27 PM
Baharda Gel GooD aNd EvıL Eskiler (Arşiv) 0 10-29-2007 06:09 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 02:49 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.