www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

 
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 09-26-2006, 11:10 AM   #1
CaKaLBoT
ÇaKaL Üye
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Mesajlar: 1,791
Teşekkür Etme: 0
Thanked 88 Times in 15 Posts
Üye No: 26295
İtibar Gücü: 2551
Rep Puanı : 76884
Rep Derecesi : CaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Exclamation Ziraat fakülteleri şokta

Ziraat fakülteleri şokta 26.09.2006
SAMSUN (İHA) - Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) verilerine göre, ülkedeki 20 ziraat fakültesinin toplam kontenjanı 3 bin 268 iken, bu fakültelere bin 298 öğrenci yerleştirilebildi.

Türkiye'de binlerce öğrenci herhangi bir bölüme yerleştirilemezken, ziraat mühendisliği gibi tercih edilen bir meslek dalına kavuşmak için okunması gereken fakültenin kontenjanlarının doldurulamaması sistemdeki çarpıklığı ortaya koydu.

ÖSYM verilerine göre; Ziraat Mühendisliği Programı'na sadece Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Eskişehir Orhangazi Üniversitesi Ziraat Fakülteleri ayırdığı kontenjan kadar öğrenci alabildi. Kalan 17 üniversite ise kontenjan rakamları ve tercih eden öğrenci sayılarıyla şaşırttı. Örneğin; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi 154 kontenjana karşılık 33, Erzurum Atatürk Üniversitesi 267 kontenjana karşılık 41, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 134'e karşılık 36, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 185'e karşılık 16, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi 154'e karşılık 23 öğrenciyle şoke oldu.

Ziraat fakültelerinin yönetimleri toplantı üstüne toplantı yapıp ek kontenjanlarla öğrenci alma yoluna giderken, 244, 259, 252, 255 gibi düşük puanlarla öğrenci kabul eden bu fakültelerin öğrenciler tarafından tercih edilmemesi değişik nedenlere bağlandı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Odabaş, 3 fakültenin dışındaki 17 Ziraat Fakültesi'nin ya kontenjanlarının yarısından az veya 4'te 1'i kadar öğrenci kaydedilmiş olmasını bir nedene bağlamanın güç olduğunu kaydetti.

Bu çarpıklığın yerleştirme sisteminden kaynaklanabileceğine değinen Prof. Dr. Ferhat Odabaş, "YÖK; Sayısal 1, Sayısal 2 olarak ÖSYM'nin ortaya koyduğu değerlendirmede Sayısal 2 ile yerleştirilen öğrencilerin çoğunun sıfır çekmesi bu kontenjanların eksik kalmasına neden olmuş olabilir. İkincisi de ziraat fakültelerinin bölümleri var. Eskiden öğrenciler bölümlere tercih yapardı. Mesela bizim fakültemizde 8 bölüm var. Her bir bölüm ayrı ayrı tercih edilirdi. Tercihlerde hepsi birleştirildi ziraat mühendisliği oldu, tek bir program görülmeye başlandı. Dolayısıyla öğrenci tercihlerinde eksiklik meydana geldi. Öğrenciler, ziraat mühendisliğini kazandıktan sonra bölümlere ayrılıyor. Bu bölümlere ayrılmalarda kendi istekleri dışında bölümlere verilebiliyorlar. Örneğin; Bahçe Bitkileri Bölümü'nü isteyen öğrenci bakıyorsunuz Zootekni Bölümü'ne istek dışı geçebiliyor. Öğrenciler bundan da tercih etmeden önce ürküyor. Kimseyi istemediği bölümde okutamazsınız. Ziraat Mühendisliği Programı yeniden düzeltilmeli. Eski sisteme dönülmeli ve her bölüm ayrı ayrı tercih edilmeli. Tarım Orman Konseyi'nde bu konu devamlı görüşülüyor ama henüz sonuç alamadık" dedi.

Türkiye'de fakülte sayısının çok olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Odabaş, bu gerçeğin de ziraat mühendisliğine ilgiyi azalttığını ifade etti. Odabaş, "Ziraat fakültelerinin sayıları azaltılmalıdır. Her coğrafi bölgemize birer fakülte düşecek şekilde ayarlanma yapılmalı. Mesela Ankara, Atatürk, Çukurova, Ege, 19 Mayıs, Uludağ ve Akdeniz üniversitelerinin fakülteleri kalmalı. Böylece daha derli toplu zirai eğitimin yapılması da mümkün olabilecektir. Bunun dışında kalite artacaktır. Aksi halde tarım bitmez ama gittikçe küçülür. Kalite düşer. Dolayısıyla bu küçülmeye eğitim öğretim de katkıda bulunmaktadır. Bu küçülmeyi engellemenin en büyük yolu kaliteyi arttırmaktır. Kalite arttığında problemler büyük miktarda azalır" diye konuştu.


__________________
CaKaLBot Banlanmış ve üyeliği iptal edilmiş üyelerin mesajlarını tek nickte toplayan bir bottur.
CaKaLBoT çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Eski Bugün   #n/a 
Teşekkür Botu
Bot
bot Çevrimiçi

Avatar

Giriş Tarihi: Ocak 2005
Yaş: 0
Mesaj : 0
Üye No: 0
Rep Power: Çok
DHeMLy-CHaY (10-06-2006) bu konu için teşekkür ettiler...
bot Çevrimiçi Tesekkur botuna Rep veremezsiniz. Yinede Tesekkurler. Kurallara Aykırı Mesajı Bildir  
 


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Samsun şokta! [stop] Eskiler (Arşiv) 0 04-14-2008 08:20 PM
Tottenham şokta : 1-2 KoJiRo Eskiler (Arşiv) 0 10-26-2007 11:31 AM
Memur Adayları Şokta rockstar Eskiler (Arşiv) 0 08-13-2007 02:04 PM
Marion Jones Şokta ! Bostandere Eskiler (Arşiv) 0 08-22-2006 11:41 AM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 06:21 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.