![]() |
|
Eskiler (Arşiv) Eski konular |
![]() ![]() |
|
Konu Araçları
![]() |
Görünüm Modları
![]() |
![]() |
#1 |
Bağımlı Üye
![]() Üyelik Tarihi: Dec 2005
Teşekkür Etme: 22 Thanked 136 Times in 66 Posts
Üye No: 5863
İtibar Gücü: 2334
Rep Puanı : 20870
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Milli Prodüktivite Merkezinin (MPM) raporuna göre, ülkenin bir numaralı sorunun işsizlik olduğu ortamda Türkiye'nin ihtiyacı; yatırımlar, üretim, ihracat, reel ücretler, istihdam ve verimliliğin hep birlikte arttığı ''dinamik'' bir verimlilik. Raporda, sürdürülebilir büyümenin ancak bu tarz bir verimlilik artışı ile sağlanabileceğine dikkat çekildi.
MPM'nin ''Türkiye İmalat Sanayiinde Verimlilik, Teknolojik Gelişme, Yapısal Özellikler ve 2001 Krizi Sonrası Reel Değişimler (1980-2005)'' konulu Verimlilik Raporunda, Türkiye'nin nasıl bir verimliliğe ihtiyaç duyduğu sorusuna cevap arandı. Rapora göre, 2000-2004 Döneminde, üretim yüzde 24,5 artarken, istihdam yüzde 0,22 geriledi. Bu dönemde emek verimliliği yüzde 24,8 yükselirken, reel ücret yüzde 14,3 azaldı. 1997-2004 döneminde de emek verimliliğindeki artış yüzde 45,5 olurken, bunun yüzde 70'i üretim artışından, kalan yüzde 30'u ise istihdam azalışından ileri geldi. Bu durumda, daha az istihdam ile daha çok üretim elde eldiği vurgulanan Raporda, ''Bu tablo ekonomiklik prensiplerine uygundur. Ancak eğer ülkede işsizlik temel sorun ise istihdamı azaltarak, yani işsizliği artırarak değil de daha çok istihdam ile çok daha fazla üretim yapabilmenin yolları aranmalı'' denildi. Raporda, 2000-2004 arasında yüzde 24,8 oranında artmış gözüken emek verimliliği üzerinde çeşitli yorumlar getirilebileceği ifade edilirken, "ideal bir verimlilik artışı" tipi üzerinde durulması gerektiği vurgulandı. Bu arada raporda, verimlilik ve üretim arttığı halde istihdamın ve reel ücretlerin neden artmadığı sorusuna da cevap arandı ve bazı nedenler öne sürüldü. Nedenlerden ilki, büyümenin ''iç talepten kaynaklanmaması'' olarak görülürken, rapora göre büyüme ağırlıkla, düşen kurlar ile ucuzlayan ithalat sonucunda, ham madde ve ara malı ithaline dayalı hale geliyor. Büyümenin iç talepten kaynaklanması halinde, talebin yatırımı, yatırımında istihdamı uyaracağı değerlendirilen Raporda, enflasyonu kontrol etme güdüsüyle iç talebi artırıcı bir iktisat politikasına ağırlık verilmediği öne sürüldü. İşsizliğin ücretler üzerinde önemli baskı oluşturması ve üretimin reel maliyetlerindeki azalış da nedenler arasında sayılırken, reel ücretin düşmesinin iç talebin de düşmesine neden olduğu, böylece büyümenin kaynaklarının dış dünyaya yöneldiği tespiti yapıldı. |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
"Türkiye'nin önü açık !"/30 eylül | [мα∂ℓιηє] | Eskiler (Arşiv) | 0 | 09-30-2007 12:42 PM |
22:09 Ağar: "Türkiye'nin Meselelerini Bilen Siyasetçi Öne Çıkacak" | TiTaN | Eskiler (Arşiv) | 0 | 07-08-2007 10:20 PM |
"Türkiye'nin ve Avrupa'nın en güçlü takımı" | uprocking | Eskiler (Arşiv) | 0 | 05-17-2007 02:27 PM |
"Fenerbahçe Türkiye'nin Lyon'u olur" / 14 Ocak | Rexum | Eskiler (Arşiv) | 0 | 01-14-2007 05:08 PM |