![]() |
![]() |
#1 |
Geçerken Uğradım
![]() Üyelik Tarihi: Mar 2007
Teşekkür Etme: 1 Thanked 15 Times in 12 Posts
Üye No: 37912
İtibar Gücü: 1362
Rep Puanı : 760
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() Laiklik tartışılamaz mı?
Abdülkadir Özkan [email protected] 31.03.2007 Ülkemizin ana sorunu sanki laiklikmiş gibi bir görüntü veriliyor. Eğer, laiklik üzerine tartışmalar yapılırsa, özellikle de bu tartışmalar biraz artacak olursa rejimin tehdit altında olduğu gibi bir karşı çıkış gündeme geliyor. Bu memlekette laiklikle mücadele halinde olanlar mı var? Birileri bu laiklik ortadan kalksın diye mi uğraşıyor? Bana göre bu sorulara "evet" demek mümkün değil. Peki bu sorulara "evet" demek mümkün değil de, laiklik tartışmaları niçin gündemden niçin düşmüyor? Laiklikliğin ortadan kaldırılması gibi bir mücadele içinde olanlar bulunmadığı halde niçin, laiklik tartışmaları gündemden hiç düşmüyor? Bu sorunun cevabı bize göre çok açık. Laiklik tartışmalarının kaynağının laiklik karşıtı oluş ile bir alakası yok. Olay laiklik anlayışındaki farklılıktan kaynaklanıyor. Daha doğrusu tarifi yapılmamış bir laiklik kavramını birileri kendilerine göre yorumlayıp "İşte laiklik budur ve bunu aynen kabul etmek zorundasınız" şeklindeki dayatmaya "hayır” diyenler vardır. Kendilerine göre bir laiklik tarifi yapıp bunu topluma dayatanlar öyle bir tavır sergiliyorlar ki sanki laiklik, üzerinde konuşulamaz, tartışılamaz, "Tarifi yapılsın ona göre bizde laiklikten ne anlaşıldığını bilelim" deme hakkı olamazmış gibi bir tutum sergileniyor. İşte tartışma bu noktada ortaya çıkıyor. Laikliğin tabu kavramlar haline getirilmiş olması ister istemez karşı duruşu da gündeme getiriyor. Ne var ki, topluma dikte ettirilmeye çalışılan laiklik anlayışına karşı bir tavır sergilendiğinde karşınıza bir "İç tehdit" değerlendirmesi de sıkça çıkıyor. Laiklik tartışmaları ile birlikte özelllikle de rejimin tehlikede olduğu iddiası gündeme geliyor. Böylece toplum ister istemez bir ayrışmaya uğruyor. Bu ayrışma genellikle laiklik taraftarları ve laiklik karşıtları şeklinde oluyor. Halbuki ortada laiklik karşıtları diye bir grup yok. Yok ama birileri ille de olmasını arzu ediyorlar. Çünkü, onlar sürekli olarak bir "İç tehdit"i gündemde ve canlı tutmak istiyorlar. Halbuki bu ülkede laikliğe eleştiri getirenlerin esas hareket noktası laikliğin din karşıtlığı gibi takdim ediliyor oluşudur. Laiklik karşıtı gibi takdim edilenler diyorlar ki, insanlar inanıp inanmamakta serbesttir. Bu bakımdan birileri inanmıyorlarsa bunu laiklik ambalajı içinde takdim etmesinler. Çünkü, dine karşı oluşun laiklik ambalajı içinde sunulması ciddi kavram karmaşasına yolaçıyor. Birbirimizi anlamakta zorluk çekiyoruz. Şahsen birilerinin inanıp inanmaması, inanıyor ise benimle aynı inancı paylaşıp paylaşmaması çok fazla önemli değildir. Çünkü, bizleri yaratan Allah bile insanları inanma hususunda serbest bırakmıştır. Demek istediğim şu ki, insanlar inanıp inanmamakta serbesttirler ama kendi inançsızlıklarını ya da farklı inançlarını başkalarına dayatma hakları yoktur/olmamalıdır. Bu bakımdan eğer bu ülkede bir takım çevreler kendi inançlarını ve anlayışlarını toplumun geneline dayatmaktan vazgeçtikleri an bu ülkede laiklik tartışmaları da son bulacaktır |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Geçerken Uğradım
![]() Üyelik Tarihi: Mar 2007
Teşekkür Etme: 1 Thanked 15 Times in 12 Posts
Üye No: 37912
İtibar Gücü: 1362
Rep Puanı : 760
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() Ülkemizin ana sorunu sanki laiklikmiş gibi bir görüntü veriliyor. Eğer, laiklik üzerine tartışmalar yapılırsa, özellikle de bu tartışmalar biraz artacak olursa rejimin tehdit altında olduğu gibi bir karşı çıkış gündeme geliyor.
Bu memlekette laiklikle mücadele halinde olanlar mı var? Birileri bu laiklik ortadan kalksın diye mi uğraşıyor? Bana göre bu sorulara "evet" demek mümkün değil. Peki bu sorulara "evet" demek mümkün değil de, laiklik tartışmaları niçin gündemden niçin düşmüyor? Laiklikliğin ortadan kaldırılması gibi bir mücadele içinde olanlar bulunmadığı halde niçin, laiklik tartışmaları gündemden hiç düşmüyor? Bu sorunun cevabı bize göre çok açık. |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Rehn’e laiklik sorgusu | ÇaKıR- | Eskiler (Arşiv) | 0 | 05-29-2008 05:53 PM |
AK Parti'den laiklik hamlesi | TυяKѕ™ | Eskiler (Arşiv) | 0 | 04-13-2008 08:46 PM |
Baykal'ın laiklik endişesi | TυяKѕ™ | Eskiler (Arşiv) | 0 | 02-17-2008 02:51 PM |
İzmir'de laiklik yürüyüşü 7 Şubat | GooD aNd EvıL | Eskiler (Arşiv) | 0 | 02-07-2008 10:14 PM |
Laiklik bal gibi tartışılır | DHeMLy-CHaY | Eskiler (Arşiv) | 8 | 06-13-2007 12:06 PM |