![]() |
![]() |
#1 |
Uzman ®
![]() Üyelik Tarihi: Jun 2007
Teşekkür Etme: 16 Thanked 27 Times in 23 Posts
Üye No: 43364
İtibar Gücü: 1858
Rep Puanı : 3450
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kurulacak olan 60. AK Parti Hükümeti’nde, “ekonomiden sorumlu Koordinatör Başbakan Yardımcısı” olması beklenen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile, “Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylaması” sırasında konuştuk. Piyasalardaki dalgalanmadan, Petkİm ihalesine kadar birçok konuyu değerlendiren Unakıtan, 60. Hükümet’in ekonomideki “yol haritası” konusunda da ipuçları verdi. “Cari işlemler açığını ekonominin önündeki en büyük risk” olarak nitelendiren Unakıtan, cari işlemler açığını aşağıya çekmek için, “ara mal ithalatına” fren getirileceğini söyledi. Seçimler öncesinde büyük tartışma yaratan Petkİm ihalesi konusunda ise Unakıtan, “Kazaklara vermememizi gerektirecek bir neden bulamadık” diyerek, “onay sinyali” verdi. Unakıtan’ın, yeni hükümetin ekonomideki yol haritası ile ilgili verdiği bilgiler şöyle:
ARA MAL İTHALATINA FREN “Türk ekonomisinin önündeki en önemli sorun cari işlemler açığıdır. Cari açık konusunda önlem alınması gerekiyor. Yılsonunda yüzde 8’i geçmesi beklenen cari işlemler açığı, milli gelir artacağı için yüzde 6.6 seviyesinde kalacak. Cari açığı düşürmek için bazı formüller üzerinde çalışıyoruz. Bu formüllerin başında ise, ara mal ithalatının aşağıya çekilmesi geliyor. Bunun için, dahilde işlem rejimini değiştireceğiz. Yeniden dizayn edeceğiz. Ara mal ithalatındaki vergi avantajlarını ortadan kaldıracağız. Böylece, yatırımcı ara malı yerli üreticilerden almak zorunda kalacak. Bu yöntemle hem ithalat azaltılacak hem de istihdam arttırılacak. Geçmişte bazı yanlışlar yapılarak ithalat adeta teşvik edilmiş. Bugün sağlığa zararlı mallar bile ithal edilir hale gelmiş.” PETKİM’E ONAY SİNYALİ “Petkim’in satışı konusunda gerekli incemeleri yaptık. PETKİM’in ‘verilmemesini gerektirecek’ bir neden bulamadık. Tabii son kararı ÖYK verecek. Burada asıl alıcılar, Kazaklar’dır. Kazakistan’da, Rusya’da, Azerbaycan’da yoğun bir kaynak birikimi var. Hükümet kurulur kurulmaz, bu ülkelerde ziyaret etmeyi düşünüyorum.” YATIRIMCILARA BRİFİNG “Mortgage kriziyle birlikte piyasalarda ortaya çıkan dalgalanmada, yatırımcıları rahatlatmak için Mehmet Şimşek ile birlikte yerli ve yabancı yatırımcılara brifing verdik. Perşembe günü, yatırımcılarla ben kahvaltıda, Mehmet Şimşek de öğle yemeğinde bir araya geldi. Yapacaklarımızı anlattık. Endişeleri ortadan kalktı.” YENİ STAND-BY ANLAŞMASI OLMAYACAK “IMF ile stand-by anlaşması olmayacak. Yeni dönemde IMF ile paraya dayalı bir ilişkiden yana değiliz. Ancak IMF ile iplerin tamamen koparılması da söz konusu değil. IMF gelişmiş ülkeleri bile denetleyip rapor hazırlıyor. Bu raporlar, ülkelerin çok işine yarıyor. Uluslararası camiada kendimizi anlatmamızı kolaylaştırıyor. Bunun için paraya dayanmayan bir ilişkiye sıcak bakıyoruz.” DOĞRUYU SÖYLEYECEĞİM (GÜL’ün adaylığının tartışıldığı Bakanlar Kurulu’nda, ‘Gül’ün adaylığına karşı çıkmasıyla’ ilgili olarak) “Ben doğru bildiklerimi her zaman söylerim. Burada da doğru bildiklerimi söyledim.” KOORDİNATÖR BAKANLIK “Sağolsunlar, ekonominin koordinasyonundan sorumlu olacak Başbakan Yardımcılığı için benim ismimi geçiriyorlar. Ancak bu konuda Sayın Başbakan ile bir görüşmemiz olmadı. Ancak, düşünülen Koordinatör Başbakan Yardımcılığı Sayın Şener’in konumundan daha güçlü olacak. Ekonomi bakanlıkları arasındaki uyuşmazlığı giderecek.”
![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|