www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 09-05-2007, 12:57 PM   #1
sara74
ÇaKaL Üye
 
sara74 Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jul 2007
Konum: İçel
Yaş: 32
Mesajlar: 1,702
Teşekkür Etme: 5
Thanked 41 Times in 34 Posts
Üye No: 43456
İtibar Gücü: 1697
Rep Puanı : 4181
Rep Derecesi : sara74 has a reputation beyond reputesara74 has a reputation beyond reputesara74 has a reputation beyond reputesara74 has a reputation beyond reputesara74 has a reputation beyond reputesara74 has a reputation beyond reputesara74 has a reputation beyond reputesara74 has a reputation beyond reputesara74 has a reputation beyond reputesara74 has a reputation beyond reputesara74 has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Yüzde 99 Değil Yüzde 95 Şempazeyiz! 05.09.07

Yüzde 99 değil, yüzde 95 şempazeyiz
Bilimadamları, ilk kez tek bir bireyin tüm gen haritasını çıkardı.

05.09.2007 04:51
Bilimadamları, ilk kez tek bir bireyin tüm gen haritasını çıkararak, genetik hastalıkların teşhis ve tedavisinde, kişiye yönelik hekimlik için bireysel genetik mirasın incelenmesinin yolunu açtı.

İnsanların genetik olarak yüzde 99.9 oranında birbirine benzediği öne sürülüyordu. Ancak araştırmanın ardından Venter, "Yüzde 99.9 oranında benzerlik yerine sadece yüzde 99’luk benzerlik olabilir" diye konuştu.

HASTALIKLARA IŞIK TUTACAK

Yüzde 99 benzerlik, şimdiye dek insan ile şempanze benzerliğini ifade ediyordu. Ancak son bulgulardan sonra bu oran, yüzde 95’e düştü. Keşif, DNA’ların insandan insana nasıl farklılık gösterdiği sorusuna ışık tutacak nitelikte. Baylor Tıp Fakültesi genetik uzmanlarından Richard Gibbs, böylece hastalıklarda genlerin rolünün daha iyi anlaşabileceğini söyledi.

Craig Venter’in gen haritası, anne babasından aldığı DNA’ların karşılaştırılmasına da olanak veriyor. Her insana annesinden ve babasından birer set DNA miras kalıyor.

ABD'deki Craig Venter Institute, California Üniversitesi ve Kanada'nın Toronto kentindeki Çocuk Hastanesi'nin ortaklaşa araştırmasında, her biri, bireyin anne ve babasının mirası olan 23 çift kromozom incelendi.

Araştırmacılar, "HuRef" adını verdikleri bu gen analiz tarzının, tek bir kişideki kromozom çiftleri arasında bulunan yüksek derecedeki genetik farklılıkları gösterdiğini belirtti.

2001 yılında yine Craig Venter ile Celera Genomics şirketi ve bir uluslararası bilim konsorsiyumu tarafından iki ayrı tarzda yapılan insan geni analizinde, genlerin "harf harf" haritası çıkarılmış, ancak analiz edilen genlerin değişik kişilere ait olduğu (örneğin Celera için 5 ayrı kişi) belirtilmişti.

Venter ekibi, bu yöntemlerin insanlardaki genetik farklılığı ortaya çıkaramadığını savunmuştu.

Araştırmacılar, tek bir kişiye ait genlerin incelenmesine dayanan yöntemin ise büyük zaman ve kaynak harcaması gerektirdiğini, 2003'te başladıkları bu çalışmanın 10 milyonlarca dolara mal olduğunu belirterek, 3- 5 yılda geliştirilecek yeni tekniklerle bu işin daha ucuza ve daha az zaman kaybına mal olmasının beklendiğini kaydetti.

Yaklaşık 10 bin gen

Bilimadamları, yaklaşık 10 bin genin bireysel şekilde incelenmesiyle, bireysel gen haritası çıkarmanın yaygılaşabileceğini belirtti.

Kromozom çiftleri arasındaki 4.1 milyon farklılığın 3.2 milyonunu "SNPs" adı verilen bir harf veya tabanın noktasal farklılığı, yaklaşık 1 milyonunu da "ekleme/silme, tekrarları kopyalama, yenileme vb" gibi diğer genetik farklılıklar oluşturuyor.

Bilimadamları, insan gen haritasındaki değişkenliklerin farklılıkların ilginç olduğunu, ancak, şu anda genetik hastalıkların tanı ve tedavisi konusunda hiçbir yenilik getirmediğini belirtirken, yakın bir gelecekte, hangi tarafın hangi genetik mirası bıraktığını anlamanın mümkün olacağının altını çiziyor.

Araştırmacılar, yüksek kolesterole, kalp krizine ya da depresyona eğilimin veya alkol bağımlılığının genetik mirasının kolayca anlaşılabileceğini belirtiyor.

Bilimadamları araştırmalarında, hastalıklara uyan 300'den fazla gendeki farklılıkları ve değişik protein biçimleri oluşturan 4 bin geni tespit etti.
__________________


SADECE BİR TESEKKUR YETERLİ!..
sara74 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 06:53 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.