![]() |
|
Eskiler (Arşiv) Eski konular |
![]() ![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Dec 2006
Teşekkür Etme: 21 Thanked 162 Times in 97 Posts
Üye No: 23848
İtibar Gücü: 8775
Rep Puanı : 54700
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() ![]() “Türk futbolu Türk ekonomi ve politikası için de model olabilir” Ülkemizde "Futbol Asla sadece Futbol değildir ile "Ajax, Hollandalılar ve Savaş" kitaplarıyla tanınan dünyaca ünlü gazeteci-yazar Simon Kuper Fenerbahçe'nin 100. Yıl Spor ve Bilim Kongresi için İstanbul'a geliyor. Kuper, 28 Kasım-1 Aralık tarihinde düzenlenecek kongreye katılıp bir de konuşma yapacak. Tanınmış yazar, İstanbul ziyareti öncesi özel açıklamalar yaptı. Türkiye'de Avrupa tarzı futbolun oynanmaya başladığını belirten Kuper, Türk futbolunun; Türk ekonomisi ve politikası için model olabileceğini savundu: Simon Kuper, kongre öncesi kendisiyle yapılan söyleşide şunları söyledi: -Futbol neden diğer spor dallarına göre daha popüler sizce? Çünkü; açıkça çok basit. Neler olup bittiğini anlamak için bir göz atmak yeterli. Ama bir yandan da 10 yıl önce New York'da Central Park'ta olduğum bir günü hatırlıyorum. Sıcak bir yaz gününde, Pazar günü altı kişi piknik yapıyorduk. Üç erkek ve üç hanım. Orada satış yapan birinden biz erkekler bir futbol topu satın aldık. Kadınlar bize güldü, "Aptalca bir şey olduğunu" düşünüyorlardı. Sonra topa vurmaya başladılar ve birkaç saat sonra neredeyse karanlık basmışken onları zorlukla durdurduk. İçlerinden biri parkı terk ettikten sonra sokakta topa vururken düşüp yaralandı. Bu, bana futbolun daha önce denememiş kişilere bile aniden nasıl çekici geldiğini gösterdi. Popüler olmasının bir başka nedeni de düşük skorlar. Gol kıtlığı futbolun sıkıcı olması anlamına gelebilir. Ama aslında goller nadir olduğu için, önemlidir de. Genellikle bir gol oyunu kazanmaya yeter. O nedenle biri gol atınca herkes neşeye boğulur. Basketbolda olduğu gibi çok fazla skorun olduğu bir oyun hissi vermez, orada tek bir skor önemli değildir. Gol azlığı futbolun eşiz çekiciliğini sağlar. -Neden pek çok taraftar örneğin basketbol veya tenis yerine futbolu seçiyor? Bir tenisçi genellikle kendini temsil eder. Agassi, ABD'de olduğundan daha fazla Agassi'dir. Serena, ABD'de olduğundan daha fazla Serena'dır. Ama bir futbol takımı şehri veya ülkeyi temsil edebilir. Türk Milli Futbol Takımı Türkiye'dir. Kırmızı beyazlar içindeki o 11 adam ulusu temsil eder. Bu onların tek başına hiçbir atletin temsil edemeyeceği kadar milliyetçiliğe odaklanmayı sağlayabilir. Niye basketbol yerine daha çok futbol? Çünkü tüm dünya futbol oynuyor ve herkes futbolun önemli olduğunu düşünüyor. Türkiye 2002 Dünya Kupası'nda başarılı olduğunda hemen, hemen tüm ülkeler izledi ve haberdar oldu. Hemen herkes önemli olduğunda hemfikirdi. Ama Basketbol Dünya şampiyonası, az sayıda ülkede takip edildiği için ülkenin durumu üzerinde daha az etkiye sahiptir. Futbolun popülaritesi kendini sürekli kılar. -Türk futbolu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bence futbol, Türk yaşamında tamamen Avrupai hal kazanmış bir sektördür. Alman-Türk oyuncular ve Alman Hoca geleneği sayesinde, Türkiye Avrupa tarzı futbol oynamaya başladı ve iyi oynuyor. Bu, Türk politikası ve ekonomisinin de Avrupalılaşması için model olabilir. Bu görüşümü "Futbol Asla Sadece Futbol Değildir" adıyla Türkçe olarak yayınlanan kitabımda da detayıyla belirttim. Kitapta Türk futbolu üzerine bir bölüm var. Oradaki açıklamalar Türk futbolu hakkındaki detaylı görüşlerimdir. -Dünya Futbolu'nu on yıl içinde nerede görüyorsunuz? Geçtiğimiz on yılda tüm ülkeler aynı şekilde, Batı Avrupa tarzı futbol oynamaya başladı. Oyun stilindeki ulusal farklılıklar, taraftar tavırlarındaki fark neredeyse kayboldu. (Mesela Dünya Kupaları'nda taraftarların yüzlerini aynı şekilde boyadıklarını görüyoruz.) Futboldaki globalleşme sürecinin devam edeceğini düşünüyorum. Bu; Avusturalya, ABD, Çin ve Japonya gibi çok nüfuslu ülkeler Avrupa futbolunu benimsediği için Dünya Kupaları'nda daha iyi oynayacakları anlamına geliyor. Ama herhangi birinin önümüzdeki on yıl içinde kupa alacağını düşünmüyorum. Bir başka değişiklik ise tenis ve rugbyde kullanıldığı gibi penaltılara da video hakemle karar verilmesi olabilir. Artık oyun çok hızlı ilerliyor ve hakemler için doğru kararı vermek çok zor. Bu özellikle iş penaltılara gelince çok önemli oluyor, penaltı genelde oyunun skorunu şekillendirebiliyor. Tenisteki video hakem uygulamasının futbolda da test edildiğini biliyorum. 10 yıl içinde kullanıma girebilir. -2010 Dünya Kupası için ne düşünüyorsunuz? Kim daha güçlü görünüyor? Bence olağan adaylar olacak. Modern Çağ'da sadece dört takım evinden farklı bir yerde kupayı alabildi: Brezilya, Arjantin, Almanya ve İtalya. Bunların arasından; Brezilya, Arjantin ve Almanya 2010'da güçlü görünüyor. İtalyan Takımı o zamana kadar çok yaşlı olacak. Diğer takımlar ülkeleri dışında oynayıp Avrupa Şampiyonluğu'nu genellikle kazanmaları dışında, Dünya Kupası'nı dışarıda asla kazanamıyor. Bence bu üç takımdan biri olacak. Eğer tahmin etmek zorunda olsaydım, Brezilya derdim. -Fenerbahçe 100. Yıl Spor ve Bilim Kongresi hakkında görüşleriniz neler? Bu tarz bir Spor ve Bilim Kongresi'ne daha önce katılmış mıydınız? Daha önce pek çok spor kongresine katıldım ama hiç biri bir futbol kulübü tarafından organize edilmemişti. Neler olacağını çok merak ediyorum. Bence Fenerbahçe'nin katılımı futbol kulüplerinin daha akıllı hale geldiğini ve oyunun işleyişi, organizasyonu hakkında daha fazla düşünmeye başladıklarını gösteriyor. Bu kongreler hep çok eğlencelidir çünkü özel bilgisi olan pek çok insanla tanışırsınız. Benim gibi bir gazeteciyseniz, kontak sağlamak için harika yerlerdir. |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|